Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Dumnezeu mă învață: Acum!

Viața mea, ca și a multor oameni, cred eu, a fost presărată cu propuneri de genul: "De mâine nu voi mai face rele", "de la începutul anului viitor voi fi mai bun", "în timpul Postului Mare voi încerca să mă apropii mai mult de Dumnezeu" și multe altele asemenea lor. Dar am observat, din nefericire, că la sfârșitul acestor intervale de timp, îmbunătățirile au întârziat să apară. Evident, m-am întrebat: oare de ce?! Mai întâi, aceste propuneri - bune de altfel - nu au fost oferite întotdeauna bunului Dumnezeu pentru că spuneam: "Eu voi face...",

"Eu voi renunța...", și apoi toate aceste intenții erau formulate la timpul viitor: mâine, poimâine, anul viitor. Dar oare nu spunem mereu în actul de căință: "Mă hotărăsc cu ajutorul harului tău, să nu mai păcătuiesc și să evit orice prilej de păcat. Amin"? Adică nu singuri, ci chemând în ajutor harul lui Dumnezeu și nu mâine, ci acum! Dumnezeu ne învață să spunem în rugăciunea Tatăl nostru: "Pâinea noastră... dă-ne-o nouă astăzi" - nu mâine, nu anul viitor, ci astăzi; și mai departe: "Ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm...".

Nu cerem Domului să ne ierte precum și noi vom ierta cândva, în viitor, aproapelui nostru, ci sperăm în îndurarea lui după cum și noi îl iertăm acum pe cel care ne-a greșit. Și toate verbele din această minunată rugăciune sunt la timpul prezent.

Acum! Aceasta este marea lecție pe care mi-a dat-o Dumnezeu: "Eu îți dau clipa aceasta, nu seara aceasta, nu dimineața următoare, nu anii ce vin, ci clipa aceasta. Ce faci tu cu ea?!" Vă propun următorul exercițiu de imaginație: priviți degetele mâinilor răsfirate înaintea voastră, de la stânga la dreapta, ca și când acestea ar fi zilele care urmează: din această înșiruire noi nu putem alege să trăim o zi oarecare la întâmplare și nici pe toate deodată; trebuie să le parcurgem succesiv, în ordine cronologică, una după alta, ca și când am privi degetele acelorași mâini rotite cu 90 de grade și dispuse de această dată una în spatele celeilalte, astfel încât tot timpul avem în față imaginea unui singur deget simbolizând clipa - ziua de față - în spatele căruia urmează celelalte clipe, zile. Această comparație ne ajută și în abordarea problemelor cotidiene de tot felul care par să ne copleșească uneori - nu le vom putea rezolva decât pe rând, una câte una și nu pe toate deodată. Tot astfel, având la dispoziție doar clipa prezentă, nu lupt cu toate ispitele și păcatele din toată viața mea, deodată, ci lupt cu ispita, cu păcatul pe care l-aș putea face acum, nu mâine, nu anul care vine! Și în aceste condiții se simplifică totul. Clipa de față, ca de altfel toată viața noastră trecută și viitoare, este în mâinile Domnului și, dacă i-o încredințăm lui cerându-i ajutor în propunerile noastre bune, el sigur va interveni.

Acum, când îmi vin gânduri rele în minte, spun o rugăciune și încerc să le alung.

Acum, când aș putea spune o minciună, nu o fac pentru că Dumnezeu este adevărul și eu vreau să fiu în adevăr.

Acum, când vreau să judec pe aproapele, nu o fac, căci îmi este de ajuns bârna din ochiul meu pe care i-o încredințez lui Isus să o strivească.

Acum, când aș putea să fac o faptă rea, mă feresc de a o face pentru că Dumnezeu este bunătatea și eu vreau să fiu bun.

Acum, când deja sunt în păcat, mă spovedesc ca să-l dobândesc pe cel care este viața.

Acum, când nu am chef să merg la biserică, ies din casă pentru că știu că numai la sfânta Liturghie pot să-l primesc pe Isus în sfânta Împărtășanie și pot să simt tot cerul în sufletul meu!

Acum!... Acum!... Acum!..., căci nu ne este dat nici un alt timp decât clipa prezentă pentru a-l putea cunoaște, iubi, preamări și adora pe Dumnezeu, Tatăl nostru, prin Fiul său, Isus Cristos, în unire cu Duhul Sfânt.

Cristina-Maria Nesimuca


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat