Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Monseniorul Giordano: Europa trebuie să-și regăsească rădăcinile

Reflecție despre "nu"-ul spus de Irlanda Tratatului de la Lisabona

În fața crizei deschisă de "nu"-ul spus de Irlanda Tratatului de la Lisabona, Europa trebuie să-și regăsească rădăcinile și baza valorilor sale și a identității sale, a afirmat Mons. Giordano, observator permanent al Sfântului Scaun la Consiliul Europei.

Într-un interviu acordat la "Radio Vatican", prelatul a constatat că "politicienii trebuie" să judece rezultatul referendumului irlandez, chiar dacă este vorba desigur de "semnale de care responsabilii Constituției europene trebuie să țină cont".

Biserica este interesată de proiectul politic al Uniunii Europene în măsura în care va putea contribui "la o stabilitate și unitate mai mare a Europei, pentru a contribui mai bine și la restul lumii", a comentat el, dar "interesul este rezervat «marii Europe» și nu numai națiunilor din Uniunea Europeană. Deci, suntem interesați mai ales de Europa istoriei, de Europa culturii, de acea Europă care astăzi știe să se confrunte cu lumea".

"Europa trebuie să-și regăsească fundamentele sale, rădăcinile sale; trebuie să găsească fundamentul valorilor", a adăugat el, și "are nevoie de o identitate, are nevoie de o viziune, are nevoie de o idee", care "trebuie să fie întemeiată".

"Deci, astăzi nu este suficientă o zadarnică retorică a valorilor. Nu putem spune că Europa se angajează pentru demnitatea umană, ci este vorba apoi de a vedea în concret ce înseamnă demnitate umană, unde este fundamentul demnității umane și care sunt și proiectele concrete pe care le putem urmări pentru a apăra demnitatea umană. Altminteri, acestea riscă să fie cuvinte mai curând goale".

Monseniorul Giordano consideră că glasul Bisericii referitor la temele morale să fie ascultat de politicienii europeni și că creștinii cu cât sunt mai uniți în propunerile lor cu atât mai mult glasul lor va fi ascultat.

"Despre aceste teme mari - cum sunt cele etice, care merg de la tema vieții umane și deci de la nașterea ei la creșterea ei, la educarea ei, la sfârșitul ei, la temele familiei; dar și teme morale cum sunt dreptatea, pacea și ambientul - eu observ că există o mare așteptare din partea politicii pentru glasul Bisericii - a explicat el -. Desigur nu există numai așteptare, ci există și o dimensiune critică".

Conform prelatului, dialogul ecumenic și interreligios este cheia pentru ca să se asculte acest glas.

"Bisericile trebuie să găsească între ele un consens și să dea o contribuție comună - a declarat el -. Dar există și chestiunea interreligioasă, pentru că Europa are un pluralism religios și deci trebuie să reușim să prezentăm propuneri și să dăm viziuni împărtășite și la nivel de religii".

"Cred că cu cât suntem mai uniți ca și creștini, și deci ca oameni ai religiei, cu atât mai mult politica este atentă mai ales chiar la aceste chestiuni etice", a adăugat el.

Chiar dacă există voci critice față de ceea ce spune Biserica, Mons. Giordano crede că sunt numai "minorități".

"Dacă noi reușim să avem propuneri serioase și mature (...), dacă noi reușim să dăm autenticitatea religiilor și lucrul cel mai autentic al creștinismului, cred că atunci este dat spațiu pentru aceasta". "Din partea celor care gestionează cele publice ar fi o aroganță să creadă că pot răspunde singuri la aceste întrebări enorme, cum sunt sensul vieții, cum este întrebarea conviețuirii sau întrebările păcii".

Pe de altă parte, afirmă Mons. Giordano, în Europa trebuie "luate în serios aceste provocări ale omenirii". Deci, se voiește "nu o Europă care încearcă să devină o fortăreață, care privește numai la ea însăși, ci o Europă care regăsește o identitate a sa, regăsește o vocație a sa, pentru că numai așa este capabilă apoi să înfrunte aceste mari provocări ale lumii".

"Cred că dacă ar fi clar că Europa se înzestrează pentru tema foametei, pentru tema ambientului, pentru tema păcii, ar fi desigur o Europă urmată de popoare, urmată de tineri și pentru care merită să fim niște protagoniști".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat