Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași

După ce a vizitat cele 122 de parohii ale Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel a realizat vizita canonică în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași în zilele de 14 și 15 iunie 2008.

Vizita a început sâmbătă după-amiază la ora 16.00, când episcopul, însoțit de pr. Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus, s-a deplasat la casele călugărești existente pe teritoriul parohiei. Primul popas a fost la casa Surorilor Providenței (Șoseaua Bârnova, 2), unde a fost întâmpinat de superioara casei, Rosetta Benedetti, de cele 10 surori și două novice care lucrează acolo.

După o rugăciune în capela mănăstirii a avut loc un dialog cu surorile. Discuțiile s-au axat asupra muncii lor, educarea copiilor de grădiniță. Sora superioară și-a manifestat dorința de a înființa și o școală primară pentru ca acești copii care primesc o educație creștină în grădiniță să aibă posibilitatea de a urma și la școală același sistem de formare, pe aceleași valori umane și creștine. Episcopul s-a arătat foarte satisfăcut de munca lor, le-a încurajat și le-a mulțumit pentru munca lor pe teritoriul "binecuvântatei Dieceze de Iași".

A doua oprire a fost la Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe (Strada Plopii fără soț, 7), surori care au în grijă cunoscutul cămin de bătrâni "Sfântul Iosif". După o rugăciune împreună cu surorile în capela lor, episcopul a avut o scurtă întrevedere cu sora Elisabetta Serena Ciserani, superioară, și cu surorile din comunitate, apoi a intrat în căminul "Sfântul Iosif", aici fiind întâmpinat de sora Luigina Verdaro. Aici s-a întreținut cu bătrânii asistați, oferindu-le tuturor o mică amintire, o vorbă de încurajare și o binecuvântare.

La ora 17.45 episcopul a întâlnit în fața catedralei vechi comunitatea din Iași: mulți copii, credincioși și preoții din parohie. A urmat un scurt cuvânt de învățătură, sfântul rozariu condus de episcop, cu decadele intonate de diferite grupuri din biserică, și sfânta Liturghie. După Liturghie episcopul s-a deplasat la Casa Fraților Școlilor Creștine (Strada Aeroportului, 1). Fratele Juan Barrera i-a prezentat pe cei cinci frați care lucrează aici și pe cei 25 de băieți cu situații familiale grele, care sunt asistați în această casă. În capelă a avut loc o rugăciune și un cuvânt de încurajare pentru cei prezenți.

Ziua de duminică a început cu Liturghia copiilor, la care episcopul, însoțit de pr. Iosif Dorcu, paroh, și pr. Iulian Tancău, responsabil cu pastorația copiilor, a oferit Prima sfântă Împărtășanie unui număr de 40 de copii. Cântările au fost susținute de corul de copii al catedralei, "Îngerașii".

La Liturghia de la ora 11.00, la care cântările au fost susținute de corul mare al catedralei, dirijat de pr. Florin Spătariu, episcopul a subliniat la predică rolul pe care îl are comunitatea din Iași în istoria Episcopiei de Iași.

În cadrul aceleiași sfinte Liturghii a fost lansată și broșura apărută la Editura "Presa Bună" în care este prezentată catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

După sfânta Liturghie, episcopul a întâlnit consiliul parohial căruia i-a mulțumit pentru aportul pe care îl are în viața parohiei.

La ora 16.00 a urmat Liturghia tinerilor în cadrul căreia episcopul i-a întâlnit pe tineri. Predica pentru tineri a fost prezentată de pr. Lucian Păuleț, cancellarius. La sfârșitul Liturghiei episcopul a vorbit tinerilor despre noul mandat pe care l-a încredințat tinerilor, înainte de Întâlnirea Internațională a Tinerilor de la Sidney.

La sfârșitul Liturghiei a oferit personal fiecărui tânăr un plic conținând chiar mandatul scris de episcop cu câteva zile în urmă și având tipărit ca adresă: "Ție, tinere, îți scrie episcopul tău, Preasfințitul Petru Gherghel".

După Liturghia de la ora 18.30 a avut loc binecuvântarea euharistică și un cuvânt de mulțumire din partea episcopului. Vizita canonică la Iași s-a încheiat cu rugăciuni pentru obținerea indulgenței plenare și cu binecuvântarea arhierească.

Putem considera această vizită ca un moment de har, de binecuvântare. Toate gândurile cucernice și de încurajare, exprimate de păstorul nostru, pot fi ca o adevărata stimulare și îmbogățire a vieții noastre de credință. Toate rugăciunile prezentate Domnului în aceste două zile vor ajuta, cu siguranță, la creșterea noastră spirituală.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-15 iunie: Vizită pastorală în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat