Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Mandat

Către tineri, către părinții parohi și vicari,
și către toți cei angajați în pastorația tinerilor

Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră,
voi veți primi o putere și îmi veți fi martori
(Fap 1,8).

Dragi tineri,
Dragi părinți parohi și vicari,
Dragi persoane consacrate implicate în pastorația tinerilor,

În ziua de 4 mai a.c. am celebrat cu multă însuflețire în orașul Bacău Ziua Tineretului la nivel diecezan. A fost o zi binecuvântată nu numai cu ploaie, ci, credem, și cu haruri bogate primite de la Duhul Sfânt. Dar pentru ca roadele experienței trăite la Bacău să rămână în inimile tinerilor noștri și în comunitățile de unde provin, în întâmpinarea Zilei Mondiale a Tineretului ce se va desfășura la Sidney, vă încredințez un mandat deosebit. Acest mandat este un imperativ ce provine din mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea și este o necesitate în contextul schimbărilor din țară și al fenomenului migrației.

Sfântul Părinte încheie mesajul său către tineri cu aceste cuvinte: "Amintiți-vă: Biserica are încredere în voi! Noi, păstorii, îndeosebi, ne rugăm să-l iubiți și să faceți să fie iubit tot mai mult Isus și să-l urmați cu fidelitate". Acestea sunt și sentimentele mele, ale celorlalți episcopi și ale preoților.

Ca păstor al acestei binecuvântate dieceze, doresc să vă încredințez în acest moment un mandat, arătând că Biserica are încredere în voi și că așteaptă mult de la voi.

1. În primul rând, vă îndemn să faceți din rugăciune o comoară a vieții voastre! Dialogul permanent cu Cristos va face să crească prietenia voastră cu el. Cristos vă poate fi putere, călăuză și mângâiere. Multe sunt tentațiile acestei lumi, dar mulțumirea și pacea o puteți găsi doar în Cristos! Să începeți ziua și să o încheiați cu rugăciune! Să participați la sfânta Liturghie, la adorația euharistică și să vă împărtășiți des! Găsiți-vă câteva minute în care să stați numai cu Isus! El vrea să vă împărtășească darul bucuriei și al curajului.

2. În al doilea rând, vă îndemn să dați mărturie că sunteți prieteni ai lui Cristos în orice circumstanță a vieții! Nu vă fie teamă să vorbiți de Isus în familie, la școală, cu prietenii. Cristos nu se rușinează de voi nici măcar atunci când greșiți! De aceea nici voi să nu îl trădați! Chiar și prin mijloacele moderne de comunicare vorbiți despre Cristos! Lumea are nevoie să audă de el, iar voi sunteți glasul cel mai plăcut al lui.

3. În al treilea rând, vă îndemn să dați dovadă de implicare generoasă în comunitățile voastre! Nu ezitați să puneți la dispoziția celorlalți ceea ce v-a dăruit Dumnezeu. Evitați să fiți anonimi! Simțiți-vă protagoniști! Înainte de a aștepta ceva de la ceilalți dăruiți voi! Vă îndemn să faceți parte din asociațiile de tineri prezente în dieceză, să vă dedicați voluntariatului, să luați parte la acțiuni caritative.

Vă asigur că acest mandat nu este doar o cerință din partea Bisericii, ci și o angajare din partea ei: Biserica se roagă pentru voi, Biserica dă mărturie că sunteți o valoare, Biserica se implică pentru binele vostru.

Adresez tuturor părinților parohi, vicari, persoanelor consacrate și tuturor celor implicați în formarea tinerilor, un îndemn părintesc și insistent de a se implica în parohii, în diferite forme, mai mult și mai profund în educația tinerilor. Încredințez același mandat apostolic pentru rugăciune mărturie și implicare generoasă tuturor responsabililor la nivel diecezan pentru pastorația tinerilor, copiilor și asociațiilor și îl rog pe Dumnezeu să fie generos cu binecuvântări și inspirații cerești pentru răspândirea iubirii și a creșterii în maturitatea credinței și a slujirii.

Încrezător în răspunsul vostru pe măsura încrederii ce vă este acordată, vă doresc să fiți mereu plini de pace și mulțumire, de speranță și entuziasm și vă binecuvântez din toată inima.

Iași, 7 iunie 2008
Prima sâmbătă din lună

X Petru Gherghel,
episcop de Iași
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat