Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Adolescență și vocație

În casa surorilor Campostrini din Tămășeni se va desfășura ultima întâlnire formativă pentru tineri din acest an, sâmbătă, 14 iunie 2008, între orele 15.00-17.30.

Am ales să reflectăm asupra mărturiei lui Ioan Botezătorul (In 1,19-23), pentru că în articulațiile sale, textul biblic ales evidențiază în mod clar câteva puncte nodale ale cunoașterii de sine, în parcursul de conștientizare a propriei vocații într-o perioadă particulară a vieții, și anume, cea a adolescenței. Fiecare dintre noi am trăit, sau încă trăim experiența acestei vârste, cu tot ceea ce ea comportă: întrebări, dubii, descoperiri, anturaje, modele. Foarte semnificative sunt întrebările adresate lui Ioan de către preoți, acestea ne solicită și pe noi la o căutare interioară aprofundată a identității personale. Cu siguranță, pentru a se putea defini "glasul celui care strigă" Ioan a ascultat îndelung și cu intensitate acea "voce", pe care mai târziu o va proclama prin angajarea sa concretă în vestirea evangheliei. Prin răspunsurile sale, Ioan revelează o identitate clară, recunoaște a nu fi ceea ce alții gândesc despre el, dar în același timp, nu neagă, mărturisind ceea ce este în adevăr.

Adolescența este vârsta la care poate mai mult ca oricând ne punem această întrebare: "Cine sunt eu?" Începem să ne dăm seama mai mult că în jurul nostru trăiesc și alți oameni și în mod inevitabil ne găsim în condiția de a ne descoperi pe noi înșine, de a ne cunoaște puțin câte puțin. Suntem în căutarea sensului vieții, a unui model căruia să ne conformăm, a ceea ce ne poate revela pe noi înșine, a darurilor de care suntem înzestrați, dar care încă nu au fost aduse la lumina conștiinței noastre. Începem să conștientizăm că viața este mai complexă decât cum o vedeam până acum și că trebuie să ne căutăm un loc, să ne integrăm, să alegem calea noastră. Când vorbim despre "vocație", de obicei ne gândim la o alegere specifică - viața consacrată sau preoție. Dar "vocația" nu se rezumă doar la atât, ea putând fi, de asemeni, înclinația către un anumit tip de viață, exigența interioară de a răspunde unei chemări, găsirea propriului loc în iubire, angajarea concretă în căutarea sensului profund al vieții noastre în ceea ce am ales, cultivarea și trăirea în coerență a valorilor în care credem, conform stilului de viață pe care îl alegem, fidelitatea față de o alegere făcută, angajarea în favoarea aproapelui, invitația de a construi și a duce la împlinire, prin realizarea noastră, darul de a fi persoane umane.

Vocația presupune câteva etape: căutare, descoperire, întâlnire, statornicie; de aceea încă din adolescență pot să îmi aleg modul de viață în care vreau să trăiesc și valorile pe care să fondez existența și sensul vieții mele.

Întrebării: "Cine sunt?" i se poate alătura întrebarea: "Ce vreau și ce pot deveni?", în vederea înțelegerii propriei vocații?

În ce raport stau cele trei dimensiuni: adolescență, responsabilitate, vocație?

Sr. Andreea Tifan

*

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Bisericii, 1
617465-Tămășeni, Neamț
e-mail: gheraesti@campostrini. it
tel. 0233/746480


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat