Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoare (BC): Sărbătoarea Copiilor

Parohia Izvoare - Bacău a găzduit Sărbătoarea Copiilor la nivel diecezan, care a avut loc sâmbătă, 7 iunie 2008. Tema întâlnirii din acest an a fost "Duhul Sfânt este puterea mea!" (cf. Fap 1,8), ca răspuns la îndemnul papei Benedict al XVI-lea de a redescoperi importanța Duhului Sfânt în viața de credință. Peste 3.400 de copii și 481 animatori din 80 de parohii ale diecezei au trecut pe la centrele de primire și s-au adunat în jurul PS Petru Gherghel care a prezidat sfânta Liturghie pontificală.

Pentru o cât mai bună organizare, 50 de tineri au sosit la Izvoare încă de vineri, 6 iunie, împreună cu pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor, pentru ca, împreună cu tinerii din parohia gazdă, să pregătească cât mai bine sărbătoarea de a doua zi.

Înarmați cu mult entuziasm, cei peste 3.400 de copii din întreaga dieceză au început să sosească la Izvoare încă de la ora 8.30. Însoțiți de animatorii lor, au purtat pe străzi pancartele pe care erau înscrise numele localităților din care proveneau.

Începând cu ora 9.30, pe scena amenajată în curtea bisericii s-a desfășurat un program de animare susținut de un grup de copii din Parohia Bacău "Sfânta Cruce". La ora 10.00 a avut loc deschiderea oficială a zilei cu salutul prezentatorului, a pr. Felix Roca și a pr. paroh Andrei Cocianga. Au urmat: rugăciunea, evocarea Sărbătorii Copiilor 2007 (Răchiteni), cateheza pe baza temei din acest an și intonarea imnului sărbătorii, interpretat de Dana Păuleț împreună cu un grup de copii din Parohia Iași "Sfânta Tereza".

La ora 10.30 a sosit și păstorul diecezei care a fost întâmpinat în mod tradițional cu pâine și sare de către doi copii din parohia gazdă, apoi de pr. Andrei Cocianga, paroh la Izvoare, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Felix Roca, de cei aproximativ 80 de preoți veniți din parohii cu grupurile de copii, dar mai ales de copiii emoționați, reprezentanți ai fiecărei parohii.

La ora 11.00, procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din biserică și s-a îndreptat spre altarul pregătit special pentru celebrare. Printre cei care au făcut parte din procesiune s-au numărat ministranții, copiii, care aveau în mână câte un porumbel (din carton) cu numele parohiei pe care o reprezentau, și preoții.

Implicați activ în momentele liturgice, după ce mai înainte au proclamat lecturile sfinte și au citit intențiile de la rugăciunea credincioșilor, copiii au prezentat și darurile la ofertoriu. Cântările din timpul Liturghiei, conduse de corul Parohiei Valea Mare, glasurile cristaline ale copiilor, eșarfele colorate au dat sunet și culoare sărbătorii...

În cuvântul de învățătură, ca și în mesajul trimis pentru Sărbătoarea Copiilor, PS Petru Gherghel a subliniat: "Dacă cei mari caută să fie puternici în diferite feluri și de multe ori chiar fac lucruri rele pentru a avea putere, Isus ni-l dăruiește pe Duhul Sfânt pentru ca noi să fim puternici într-un mod diferit: puternici pentru a iubi, pentru a-i ajuta pe ceilalți, pentru a învăța, pentru a-i asculta pe părinți și pe învățători sau pe profesori".

Spre sfârșitul sfintei Liturghii, cea mai mică reprezentantă a parohiei (3 ani) a rostit câteva versuri care au pătruns în mod deosebit în inimile celor prezenți: "Sunt un firicel de floare / Lângă crucea cu piroane / Eu sunt mică, dealu-i mare, / Dar ca mine Domnul are... milioane!" Apoi, alți câțiva copii din parohia gazdă au adresat copiilor din întreaga dieceză mesajul lor de mulțumire și au dezvăluit ce a însemnat pentru ei faptul de a avea icoana, timp de un an, în mijlocul lor: "Binecuvântat să fie Dumnezeu, stâlpul istoriei, pentru minunata zi în care noi, copiii, putem să ne bucurăm împreună cu Isus care ne iubește atât de mult (...) Ne despărțim cu greu de icoana care timp de un an a fost în mijlocul nostru, dar ne bucurăm că ea va merge și va bucura alți copii, din altă parohie. Ea a fost pentru noi un imbold de a fi mai buni, ascultători, credincioși și am înțeles că Duhul Sfânt primit la Botez, la Mir, ne face puternici, și numai dacă vom fi receptivi la glasul lui, Duhul Sfânt ne va cuprinde cum cuprinde mărgeanul firul de nisip..."

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a cerut copiilor să ridice banerele cu numele localităților din care veneau pentru a alege parohia gazdă a întâlnirii viitoare. Fiecare grup de copiii a început să strige, deoarece voiau cu toții să ia icoana în parohia lor. Însă alegerea Preasfințitului ca gazdă a Sărbătorii Copiilor 2009 a fost Parohia Gherăești (NT).

După-amiază, programul a continuat cu Festivalul copiilor, pregătit de copii pentru copii. În cadrul acestuia, ne-au încântat privirile copii din următoarele parohii: Bacău "Sfânta Cruce", Poiana Micului, Satu Nou, Iugani, Piatra Neamț "Sf. Tereza", Nisiporești. Toate aceste momente, animate de Clovnii Bucuriei din Iași, au creat o atmosferă de voie bună și de adevărată bucurie în rândul celor prezenți la sărbătoare.

La ora 15.00, PS Petru Gherghel a împărțit binecuvântarea sa, pr. Andrei a primit, în numele Parohiei Izvoare, o copie a icoanei copiilor, și toți copiii au plecat spre comunitățile lor lăsând în urmă bucuria unei zile minunate, nu înainte de a primi fiecare parohie câte un plic în care se aflau diferite mesaje biblice.

"Duhul Sfânt este puterea mea,
Nu mă voi lăsa învins de nimic altceva,
Duhul Sfânt mă va lumina mereu
Să îl cunosc și să-l vestesc pe Dumnezeu".

*

Câteva impresii:

  • "A fost o zi superbă, chiar dacă vremea la început nu a fost de partea noastră... Am ascultat muzică... și cel mai important lucru a fost participarea la sfânta Liturghie la care a participat episcopul Petru Gherghel". (Alexandru Mărtinaș, Roman "Fer. Ieremia")

  • "Ziua Copilului mi s-a părut grozavă, o zi cu totul și cu totul specială. Am fost foarte fericită când am văzut peste 3.000 de copii participând la această sărbătoare. Pot spune că m-a bucurat prezența Preasfințitului Gherghel, pe care nu-l mai văzusem niciodată. Mi-au plăcut mult bansurile, chiar dacă eu sunt mai mică și nu vedeam prea bine ce trebuie să fac. Oricum, important e ca m-am simțit în largul meu... Imnul a fost foarte frumos, iar tema, «Duhul Sfânt este puterea noastră» a contribuit la fericirea mea. Pentru această zi minunată vreau să le mulțumesc organizatorilor și animatorilor și sper ca și la anul să particip la sărbătoarea noastră". (Iolanda Miruna Ciobanu, Tămășeni)

  • "Ziua Copilului din acest an la nivel diecezan a fost o zi deosebită pentru mine și nu numai. În primul rând mi-a plăcut sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, precum și programul artistic prezentat de parohiile care au participat la acest eveniment. Sper ca așa va fi și anul viitor la Gherăești!" (Mădălina-Maria Mitricioaiei, Roman "Isus, Bunul Păstor")

  • "Ziua Copilului din anul acesta a fost frumoasă din toate punctele de vedere. Tematica a fost minunată. Predica ținută de către episcop m-a impresionat foarte mult. Anul acesta a fost foarte bine organizată. Faptul că un timp a plouat, înseamnă că Dumnezeu ne-a privit și a fost alături de noi". (Mădălina-Mariana Tofan, Roman "Isus, Bunul Păstor")

*

Poezie la predarea icoanei

Turmă blândă, turmă mică,
Pradă lesne de-nghițit,
Prin atâtea vremuri grele
Cum de oare n-ai pierit?

Prin străvechile pustiuri
Leii cei cu coama-n-vânt
Cum de nu ți-au șters și urma
Pe pământ?

Ai tu oare, turmă blândă,
Corn de taur, dinți de lup,
Colți de vipere sau gheare
Care rup?

Nu! Nu! Nu! N-avem nici colți, nici gheare,
Nici venin otrăvitor,
Dar avem în noi o forță,
Și-un păstor!

Daniela Chelaru


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat