Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul național al "Armatei Maicii Domnului"

Peste 700 de pelerini din asociația "Armata Maicii Domnului" au fost la sanctuarul național al preacuratei Fecioare Maria de la Cacica, sâmbătă, 7 iunie 2008, pentru a o cinsti pe Maica Domnului.

Provincia Franciscană Conventuală "Sfântul Iosif" din România, prin inițiativa asistentului provincial pentru "Armata Maicii Domnului", pr. Pavel Bulai, a organizat în ziua de 7 iunie pelerinajul național al "Armatei Maicii Domnului" la Cacica.

Inițiativa s-a bucurat de răspunsul numeroșilor cinstitori ai Maicii Domnului din diferite parohii, precum și din casele de formare ale Provinciei Franciscane, și anume: Buruienești (56), Galați (40), Hălăucești (95); Huși (45), Iugani (40), Institutul Teologic Franciscan din Roman (15), Liceul Teologic Franciscan din Roman (30), Luizi-Călugăra (160), Nisiporești (110); Noviciatul Franciscan din Prăjești (17), Postulandatul Franciscan din Huși (17), Prăjești (45), Târgu Trotuș (15) și Tupilați (30).

Pelerinajul a început la ora 9.00, prin salutul de "Bun venit!", adresat pelerinilor de pr. Romuald Bulai, parohul și rectorul basilicii minor de la Cacica.

A urmat, apoi, recitarea sfântului Rozariu, în forma coroanei franciscane, condusă de pr. Eugen Blăjuț jr. și animată de elevii de la liceu, de frații studenți, de frații novici și de postulanți.

După recitarea Rozariului, pr. Pavel Bulai a prezentat pe scurt istoricul "Armatei Maicii Domnului", precum și scopul respectivei asociații pioase și scopul pelerinajului organizat la Cacica.

Punctul culminant al pelerinajului a fost sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de pr. Ion Ciuraru, ministru provincial. Alături de părintele provincial au concelebrat alți 21 de preoți, în frunte cu pr. Ștefan Babiaș, decan de Bucovina și reprezentant al episcopului de Iași la acest pelerinaj.

În cadrul predicii, pr. Pavel Bulai a subliniat importanta vocației preacuratei Fecioare Maria de a fi Maica Domnului și Maica omenirii. De asemenea, pr. Pavel a vorbit despre necesitatea omului de a se conforma la voința Domnului, de a se îndepărta de tot ceea ce poate să-l întineze, de păcat.

Prezentând apoi martiriul carității de care s-a făcut părtaș sfântul Maximilian Maria-Kolbe, fondatorul "Armatei Maicii Domnului", a încheiat citându-l pe același sfânt: "Lăsați-vă posedați de Maica Domnului, de iubirea ei de mamă".

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele provincial a felicitat inițiativa pelerinajului și pe toți cei care au colaborat la organizarea lui, în frunte cu pr. Pavel Bulai.

Părintele Ștefan Babiaș a transmis salutul PS Petru Gherghel tuturor pelerinilor de la Cacica. Apoi, a dat citire mesajului prin care păstorul diecezei noastre cere tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași să se roage pentru canonizarea episcopului martir Anton Durcovici.

Înainte de binecuvântarea solemnă finală, s-a făcut și consfințirea la preacurata Fecioară Maria de la Cacica.

La ora 14.00 a avut loc Calea sfintei cruci cu Maica îndurerată în jurul sanctuarului. Calea crucii a fost prezidată de pr. Anton-Daniel Lucaci, paroh la Luizi-Călugăra.

Pelerinajul s-a încheiat cu adorația și binecuvântarea euharistică, prezidată de pr. Iosif Beșleagă, vicerector la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Pelerinii la Cacica s-au bucurat de o zi minunată, de nenumărate binecuvântări și haruri prin mijlocirea mamei noastre cerești. Fie ca aceste binecuvântări și trăiri spirituale să aducă mai multă prospețime și pace în familiile noastre creștine și în Biserica lui Cristos!

Pr. Antonel-Aurel Ilieș, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în secțiunea "Album foto" de pe www.ofmconv.ro.


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat