Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Preoție de aur

Preoții Ioan Caităr, Iosif Ișvanca și Iosif Sescu au celebrat jubileul de 50 de ani de preoție duminică, 1 iunie 2008, la Bacău. La sărbătoarea lor au participat PS Petru Gherghel și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București.

V-ați întrebat vreodată ce anume vă aduce mulțumire pentru ceea ce ați ales și ați trăit până acum?

La această întrebare, cei trei preoți au arătat că adevărată mulțumire a omului pe pământ este aceea de a trăi viața cu Dumnezeu și pentru Dumnezeu!

Jubileul celor 50 de ani de preoție a fost celebrat cu mare emoție, întrucât la această sărbătoare s-au alăturat PS Petru Gherghel și ÎPS Ioan Robu care, prin prezența lor, au mulțumit și au apreciat munca depusă de cei trei preoți. Dacă s-ar face un calcul, fiecare preot a celebrat în cei 50 de ani peste 20.000 de Liturghii, sute de mii de botezuri, cununii și înmormântări, iar spovezile... greu de contabilizat, după cum sunt fără număr și păcatele oamenilor!

Jubileul celor 50 de ani de preoție îl putem numi pe buna dreptate preoția de aur, pentru că acești ani sunt valoroși nu numai prin binele adus poporului lui Dumnezeu, dar și pentru că acești preoți au devenit mai strălucitori în sufletul lor prin faptul că au pus mai presus Preoția decât însăși sănătatea, viața și bunurile lor.

Pentru ei, cei mai grei ani ai preoției au fost cei din perioada comunistă. Acum, la acești 50 de ani de preoție, în sufletul lor se poate citi acea bucurie a bătrânului Simeon când a văzut eliberarea poporului, când l-a văzut pe mântuitorul lumii. Și acești preoți, văzând acest popor eliberat de sistemul ce îi îngrădea credința, exclamă cu bucurie cântarea sfintei Fecioare Maria: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul!".

Cei trei preoți, împreună cu încă cinci confrați, au fost sfințiți de către ep. Marton Aron, în anul 1958, la Alba-Iulia, în sărbătoarea Sfintei Treimi, care s-a celebrat în acel an la 1 iunie. Din cei opt preoți sfințiți la acea dată, acum mai sunt în viață doar patru.

În cuvântul de mulțumire, cei trei preoți au mulțumit bunului Dumnezeu pentru darul Preoției și pentru harurile pe care le-au primit pentru a îndeplini cu vrednicie slujirea preoțească.

Ei ne asigură că nu ne uită în rugăciunile lor și ne însoțesc pe drumul vieții creștine cu disponibilitatea lor demnă de apreciat.

Pr. Valentin Aenoaei


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat