Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut "Lumina creștinului" pe luna iunie

Prima copertă a celui mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", pe luna iunie 2008, anul XIX, nr. 6 (222) este o imagine de la Ziua Tineretului de la Bacău "Sfântul Nicolae" de la 4 mai 2008. Pe fundalul imaginii este motoul întâlnirii tinerilor (Fap 1,8).

Reflecțiile pauline despre apostolul neamurilor, de la pagina 2, se referă în acest număr la Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni. Mesajul terezian de pe aceeași pagină poartă titlul "Încurajare".

La paginile 3-4, în loc de editorial, este un articol intitulat "Mor de foame și de sete" vorbește despre episcopul Anton Durcovici. Se pot citi detalii despre evenimentele mai importante legate de episcopul Durcovici care au avut loc în dieceză, precum și repere biografice și mărturii privind martiriul acestuia.

Rubrica "Actualitatea" de la pagina 5 are în prim plan comemorarea episcopului Anton Durcovici: scrisoarea pastorală din 1 mai "În jurul păstorului dr. Anton Durcovici" a PS Petru Gherghel, pelerinajul de la Sighet de la 10 mai, simpozionul omagial de la 16 mai, introducerea unei secțiuni speciale despre episcopul martir pe situl www.ercis.ro, liturghia pontificală din 17 mai cu participarea episcopilor din Conferința Română.

La paginile 6-7, articolul "Fericitul Ieremia acasă" vorbește despre aducerea rămășițelor pământești ale fericitului frate capucin în țară. Articolul redă pe o coloană traseul urmat de mașina specială cu care acestea au fost transportate. Pe celelalte coloane se găsesc relatări despre manifestările din parohiile Tomești, Valea Mică, Roman și Iași.

În luna mai, în Dieceza de Iași au avut loc și două sfințiri de locașuri de cult: sfințirea altarului bisericii "Sfântul Anton de Padova" și a Conventului "Sfântul Iosif" din Bacău a franciscanilor conventuali de la 12 mai 2008 și sfințirea bisericii "Sfântul Iosif Muncitorul" din Săbăoani din ziua de 18 mai 2008.

"A căuta adevărul" este titlul din pagina 9 care se referă la Întâlnirea operatorilor și simpatizanților mass-media din Dieceza de Iași, desfășurată în aula sinodală a catedralei din Iași, la 7 mai 2008. La aceeași pagină, într-un chenar, se află câștigătorii concursului "Cea mai bună revistă" din cadrul întâlnirii.

La pagina 10 este un articol despre Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopale Române, desfășurată la Iași în perioada 15-17 mai, și rubrica "E bine de știut".

Pr. Rafael Friedrich este în centrul articolului de la pagina 11, de istorie. Și el s-a aflat în arestul Securității (în centrul paginii se află o imagine cu pr. Friedric în zeghe la Penitanciarul Sighetu Marmației) din cauza fidelității sale față de credința catolică și față de Sfântul Părinte.

"Viața aleasă a fericitului Ieremia" este articolul de la pagina 12 cu mesajul sfinților.

"Biblia și automărturia" este un articol interesant cu referire la conotațiile pe care le poate avea mărturia, o atenție deosebită trebuind să fie acordată contextului în care în care acest cuvânt este folosit în Sfânta Scriptură. Despre acest articol puteți citi la rubrica "Anul Sfintei Scripturi" de la pagina 13.

Articolul de la pagina pentru familii, 14, este intitulat "În loc de «mulțumesc»" și este de fapt o scrisoare a unui viitor preot adresată familiei sale.

Pentru copii, la paginile 15-16 se află continuarea temelor din Istoria sacră din numărul trecut, iar la pagina 16 sunt prezentate răspunsuri ale copiilor legate de personaje de Biblie și, pe o coloană, sunt detalii legate de Sărbătoarea Copiilor de la Izvoare (Bacău) de la 7 iunie și de olimpiada de religie, faza interjudețeană, de sâmbătă, 10 mai.

Paginile 17-18 pentru tineri, poartă titlul "Îmi veți fi martori" și conțin detalii despre Ziua Tineretului 2008, desfășurată în Parohia Bacău "Sfântul Nicolae".

Tot cu referire la Ziua Tineretului este și articolul "Am învățat de la tineri" de la pagina 19. La rubrica "Tablete spirituale" citim despre "Adevăratele minuni".

"A fi misionar" este titlul din pagina 20, dedicată misiunilor. Articolul amintește de unele diferențe dintre noi și cei din Africa, de condițiile noastre și ale lor, de adevăratul misionarism și de ajutorul pe care îl putem acorda Bisericii din Africa prin rugăciune și sprijin financiar.

În cele trei pagini rezervate știrilor, 21-23, găsiți informații despre principalele evenimente din viața Bisericii Universale și a Diecezei de Iași, petrecute în decursul ultimei luni.

La pagina se află "Curier juridic".

Poșta redacției ocupă paginile 25-26.

La pagina 27 se găsește rebusul "Ferestre deschise spre cer" și, în chenar, parohiile care au contribuit la susținerea Editurii "Presa Bună".

Pe ultima copertă a revistei se găsesc imagini cu evenimentele ce au avut loc în Dieceza de Iași în lunile aprilie și mai.

Majoritatea articolelor din revistă pot fi citite și pe acest sit la secțiunea "Bibliotecă".

Vă dorim lectură plăcută!

Maricel Bulai


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat