Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un simpozion internațional la moment aniversar

Sala Senatului a Universității "Al.I. Cuza" Iași și catedrala catolică din Iași au găzduit luni, 19 mai 2008, Simpozionul internațional "Humanae vitae" între actualitate și provocare. Un răspuns modern la o problemă multiseculară. Importanța și semnificația acestui simpozion au fost aprofundate de conf. univ. dr. pr. Iosif Enășoae, directorul Departamentului de Teologie al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, responsabil cu organizarea acestui simpozion, care a avut amabilitatea de a acorda un interviu, pe care îl redăm integral.

• Părinte profesor, care a fost motivul care v-a determinat să organizați un simpozion internațional la Iași legat de enciclica Humanae vitae a papei Paul al VI-lea?

Dorința de a nu lăsa neobservată aniversare a 40 de ani de la publicarea enciclicei Humanae vitae a papei Paul al VI-lea ne-a determinat să organizăm acest simpozion internațional la Iași.

Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, împreună cu Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, sub directa îndrumare a episcopului Petru Gherghel și cu susținerea nemijlocită a episcopului auxiliar de Iași, Aurel Percă, au decis organizarea acestui simpozion aniversar. Enciclica Humanae vitae, care constituie răspunsul magisteriului catolic cu privire la reglementarea responsabilă a nașterilor și care a trezit viu interes, dar și multe contestări, nu putea fi neglijată după 40 de ani de la apariție, acum când putem descoperi mai bine rolul ei profetic și îi observăm încă actualitatea.

• După ce am aflat cine sunt inițiatorii și motivul organizării simpozionului, vă rugăm să ne spuneți care au fost personalitățile care a participat la deschiderea simpozionului în Sala Senatului.

Simpozionul a fost deschis printr-o rugăciune. Apoi a urmat cuvântul de deschidere al lucrărilor simpozionului rostit de PS Petru Gherghel, episcopul de Iași. Excelența sa a apreciat inițiativa noastră și a scos în evidență importanța profetică și actuală a mesajului papal cu privire la valoarea vieții umane și a reglării responsabile a nașterilor în cadrul familiei creștine. A arătat importanța și necesitatea angajării sistematice în promovarea valorilor familiei creștine și în susținerea doctrinei catolice cu privire la paternitatea și maternitatea responsabilă a soților creștini. În încheierea discursului a dorit succes deplin lucrărilor ce se vor desfășura pe parcursul celor două sesiuni.

Următorul vorbitor a fost profesorul universitar dr. Constantin Sălăvăstru, reprezentantul domnului rector Vasile Ișan. Domnia sa a felicitat Facultatea de Teologie Romano-Catolică pentru inițiativa organizării unui simpozion internațional în cadrul Universității "Al.I. Cuza" și a arătat importanța analizării problemelor cu care se confruntă familia astăzi și a identificării soluțiilor adecvate rezolvării acestora, în timpurile noastre de profundă criză a familiei.

A încheiat luările de cuvânt decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, prof. univ. dr. pr. Emil Dumea. Sfinția sa și-a exprimat satisfacția de a fi reușit să organizăm un simpozion internațional în cadrul Universității ieșene și a dorit mult succes tuturor participanților la lucrări.

• Ce a urmat după aceste luări de cuvânt?

După luările de cuvânt ale personalităților amintite și declararea lucrărilor deschise a urmat prima conferință propusă, în limba italiană, de prof. univ. dr. pr. Maurizio Faggioni de la Academia Pontificală Alfonsiana din Roma intitulată: Contesto culturale e fondamenti antropologici. Sfinția sa a făcut o incursiune istorică în contextul apariției enciclicei Humanae vitae, o trecere în revistă a doctrinei creștine cu privire la viața conjugală în familia creștină și a arătat fundamentele antropologice ale iubirii umane și creștine. Apoi a arătat importanța doctrinei creștine propuse de papa Paul al VI-lea în enciclica Humanae vitae și valabilitatea perenă a acesteia. A încheiat cu speranța că mesajul pontifical al enciclicei va influența pozitiv și în continuare viața conjugală a soților creștini și îi va determina la o angajare din ce în ce mai responsabilă la transmiterea vieții umane, primul și cel mai prețios dar de care se poate bucura fiecare ființă umană.

După prezentarea dinamică și pertinentă a conferinței, ce i-a ținut pe toți cu sufletul la gură, au urmat întrebări și o discuție interesantă asupra subiectului tratat. Tematica și prezentarea au fost atât de interesante, încât, dacă nu ar mai fi urmat nici o altă conferință, aceasta ar fi fost suficientă pentru a răsplăti efortul făcut în vederea organizării acestui simpozion.

• Cine a susținut următoarea conferință?

Conferința Actualitatea enciclicei Humanae vitae a fost prezentată de Excelența sa Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Conferențiarul a analizat principalele idei doctrinare și morale ale acestei enciclice și a arătat importanța lor și pentru familiile de astăzi, care vor să se bucure de realizarea lor, în conformitate cu planul lui Dumnezeu și cu vocația sădită de Creator în ființa soțului și a soției. După discuțiile suscitate de această conferință a urmat un moment de pauză.

• După pauză, cine a urmat și care fost titlul conferinței?

Lectorul univ. drd. pr. Isidor Chinez a propus conferința intitulată Paternitate și maternitate responsabilă după Humanae vitae. Continuând aprofundarea ideilor din conferințele anterioare părintele Isidor a detaliat modul responsabil în care trebuie să abordeze soții creștini vocația și misiunea lor de a transmite viața umană, în cadrul familiei voite și constituite de Dumnezeu încă de la apariția primilor oameni. Soții creștini trebuie să cunoască și să respecte atât legea naturală, inoculată în conștiința și ființa umană a bărbatului și a femeii, cât și pe cea divină revelată dacă vor să ajungă la împlinirea lor autentică în conformitate cu sacramentul Căsătoriei pe care l-au celebrat. Discuțiile suscitate de analizarea acestei probleme au dus la concluzia că enciclica propune o abordare responsabilă din partea soților cu privire la manifestare iubirii conjugale și a efectelor pe care le produce aceasta, mai ales în ceea ce privește procrearea și educarea copiilor.

• În program era prevăzută și o conferință cu temă istorică. Puteți să ne detaliați?

Profesorul univ. dr. pr. Emil Dumea ne-a prezentat ultima conferință a primei sesiuni cu titlul Evoluția istorică a învățăturii creștine din enciclica Humanae vitae. Sfinția sa a făcut referire la atitudinile manifestate de diferite grupuri de creștini, în perioada de după publicarea enciclicei, și a arătat că enciclica a trezit și continuă să trezească atitudini divergente, în rândul creștinilor. Cu toate acestea învățătura ei rămâne valabilă și pentru creștinii de astăzi și va fi mereu valabilă, întrucât natura umană nu se schimbă odată cu fluctuațiile ideologice.

O dată cu discuțiile ce au urmat după conferința părintelui decan al facultății noastre, în calitate de moderator al acestei sesiuni, am făcut ultimele aprecieri legate de conferințele propuse și am propus încheierea sesiunii cu o rugăciune.

• Când s-au reluat lucrările simpozionului și în ce loc?

De la ora 15.30, în Sala sinodală, de la catedrala romano-catolică din Iași, s-au reluat lucrările simpozionului, având ca moderator pe lectorul univ. dr. pr. Lucian Farcaș de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. Primul conferențiar a fost profesorul univ. dr. pr. Edmond Kowalski de la Academia Pontificală Alfonsiana din Roma. Sfinția sa ne-a propus conferința cu titlul Fondamento della norma morale dell'atto coniugale nell'Humanae vitae. Relettura ed approfundimenti dell'enciclica secondo Giovanni Paolo II. Distinsul profesor a arătat că fundamentul normei morale al actului conjugal, pe care îl realizează soții în viața lor de familie, este legea naturală. Aceasta este sădită de Dumnezeu în natura umană a bărbatului și a femeii, iar împlinirea ei garantează stabilitatea și realizarea familiei orânduite de Dumnezeu spre binele soților și a copiilor. Dezbaterile de după conferință au subliniat importanța respectării legii naturale în realizarea unei familii fericite.

• În cadrul celei de-a doua sesiuni cine a mai propus conferenție?

Proaspătul doctor în teologie, preotul Bernardin Duma de la Institutul Teologic Franciscan din Roman a propus conferința Legea naturală în enciclica Humanae vitae. Părintele profesor a analizat locul important pe care îl ocupă legea naturală în textul enciclicei Humanae vitae și a arătat importanța respectării normelor morale ce decurg din aceasta. Nerespectarea normelor morale izvorâte din legea naturală duce la destabilizarea familiei și la ruina spirituală a soților creștini. Răspunsurile primite în urma întrebările suscitate de tematica abordată au arătat că respectarea legii naturale duce la realizarea unei familii stabile și fericite. După o scurtă pauză au urmat alte conferințe.

• Ați mai avut și alți invitați?

Da. A fost invitată profesoara univ. dr. Paola Pellicanò de la Centro Studi per la Regolazione Naturale della Fertilità, Università Cattolica del S. Cuore din Roma. Distinsa profesoară a pregătit conferința cu titlul Amore fecondo e responsabile. L'insegnamento dei metodi naturali nella pedagogia dell'Humanae vitae. Întrucât nu a reușit să vină de la Roma, conferința ei a fost prezentată de profesoara Maria Gherghel de la Asociația "Familia și viața" din Roman. Conferința a scos în evidență importanța folosirii metodelor naturale de reglementare a fertilității cuplului conjugal ca un semn evident al respectării legilor biologice, prezente în natura umană, împărtășite de fiecare dintre soți. Respectarea acestor legi duce la creșterea stabilității familiei și la transmiterea responsabilă a vieții prin chemarea la existență a copiilor, atunci când soții consideră că e momentul potrivit pentru binele lor și al copiilor. Discuțiile ulterioare au evidențiat necesitatea cunoașterii de către soți și de către tineri a legilor biologice, sădite de Dumnezeu în organismul femeii și a bărbatului, și respectarea acestora pentru o reglementare naturală a fertilității familiei.

• Au mai fost și alte conferințe?

Asociația "Familia și viața" din Roman a prezentat în continuare, prin doamna Iuliana Petruț, activitățile desfășurate în vederea implementării învățăturii propuse de enciclica Humanae vitae cu privire la metodele naturale de reglare a fertilității umane, în rândul soților dornici de a o cunoaște și a o respecta în cadrul familiei lor. Activitățile efectuate au dezvăluit ignorarea metodelor naturale de reglare a fertilității umane ca și dorința adolescenților și a tinerilor de a le cunoaște și de a le respecta în perspectiva realizării unei familii fericite.

Domnul Emanuel Cosmovici, directorul Asociației "Pro vita" "Programele Bunavestire" din București, în ultima intervenție făcută, s-a referit la Legătura dintre acceptarea principiului contracepției și pierderea sensului vieții. Cercetări statistice. Aceste cercetări au scos în evidență faptul că acceptarea contracepției duce inevitabil la pierderea sensului vieții. O altă idee ieșită la iveală după cercetarea statistică a fost aceea că o catehizare sistematică a tinerilor duce la cunoașterea adecvată a modului în care trebuie înțeleasă sexualitatea umană și la angajarea respectării legii naturale și a celei revelate în privința folosirii valorilor sexuale umane spre împlinirea personală și a familiei.

• Care a fost ultima temă cu care s-a încheiat simpozionul?

Conferința mea Spiritul creștin și profetic al enciclicei "Humanae vitae" nu a mai fost prezentată din lipsă de timp. Ea urmărea să scoată în evidență atât spiritul creștin, cât și spiritul profetic de care a fost animat papa Paul al VI-lea, în realizare acestei enciclice. Spiritul creștin este evident în modul părintesc în care papa se adresează creștinilor, fiilor săi spirituali, îndemnându-i să țină cont de exigențele spiritului evanghelic, propus de Cristos în învățătura sa, al cărui interpret autorizat se face prin elaborarea textului enciclicei. Spiritul profetic îl descoperim în analizarea pertinentă a situațiilor actuale în care trăiește familia creștină și în urmările răspândirii unei concepții greșite cu privire la folosirea energiilor sexuale și a exprimării iubirii conjugale. Spiritualitatea matrimonială propusă de enciclica Humanae vitae este o spiritualitate profund creștină care are menirea de a sfinți familia și societatea umană.

• Putem să știm cine a participat la acest simpozion?

Simpozionul nostru s-a adresat atât studenților de la facultatea noastră, cât și celorlalți studenți, dar nu numai acestora, ci și credincioșilor laici. Ca atare, pe lângă studenții Facultății de Teologie, au mai participat studenți și de la alte facultăți din Iași, precum și unii laici din Iași și din Roman.

• Părinte profesor, cum apreciați lucrările acestui simpozion internațional?

Cred că simpozionul nostru a avut un impact pozitiv asupra participanților și a trezit interes pentru valorile sexualității umane și a folosirii lor în conformitate cu legea naturală și cea creștină. Consider că valorile propuse de enciclica Humanae vitae vor fi studiate cu și mai mult interes de studenții participanți și că le vor trăi cu responsabilitate în cadrul familiilor pe care le vor întemeia, favorizând răspândirea lor în societatea noastră.

• Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă dorim succes în activitatea didactică.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat