Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericitul Ieremia la Suceava, Baia și Sasca

În zilele de 22 și 23 mai 2008, comunitatea din Suceava a avut bucuria și onoarea de a găzdui moaștele primului român ridicat la cinstea altarelor.

Joi, 22 mai, la ora 17.00, în prezența episcopului Petru Gherghel, preoții comunității noastre, împreună cu un număr considerabil de credincioși, acompaniați de fanfara orașului, au întâmpinat racla ce conține rămășițele pământești ale fericitului Ieremia Valahul.

După cuvântul de bun venit adresat fericitului de către PS Petru Gherghel, racla a fost purtată în procesiune din fața Casei de Cultură în biserica parohială unde, la ora 18.00, s-a oficiat o Liturghie pontificală prezidată de Excelența sa Petru Gherghel, la care au participat pr. Ștefan Babiaș, decan de Bucovina și paroh al comunității "Sf. Ioan Nepomuk", preoții din comunitate, alți preoți oaspeți care au dorit să împărtășească aceeași bucurie de a se uni în rugăciune în jurul fericitului Ieremia.

După oficierea sfintei Liturghii, credincioșii au avut posibilitatea venerării moaștelor sfinte și au putut să urmărească un film documentar care a prezentat pe scurt câteva repere biografice legate de persoana și viața fericitului.

Vineri, 23 mai, la ora 11.00, a avut loc oficierea celei de-a doua sfinte Liturghii, care a fost prezidată de părintele decan Ștefan Babiaș, la care au participat mai mulți preoți împreună cu un mare număr de credincioși romano-catolici și ortodocși.

După încheierea sfintei Liturghii moaștele fericitului Ieremia au fost venerate de către credincioși până la ora 15.00, când era programată plecarea spre localitățile Baia și Sasca unde, după unii autori s-ar fi născut fericitul.

La Baia, în fața ruinelor vechii catedrale episcopale, a avut loc un moment de rugăciune.

Moaștele fericitului au fost întâmpinate la Sasca de un număr impresionat de credincioși ortodocși, de preoții comunități, oficialității, împreună cu pr. Mihai Iștoc, parohul comunității "Sf. Anton de Padova" din Fălticeni. Primit în biserica parohială din Sasca, fericitul a fost expus spre venerarea credincioșilor.

La ora 18.00, moaștele fericitului au fost primite în comunitatea Cacica.

După 450 de ani, fratele nostru s-a întors pe pământ românesc. Reluând un fragment din cuvântarea ținută de Preasfințitul Petru Gherghel cu ocazia primirii moaștelor la Suceava îi spunem și noi, împreună cu episcopul nostru: "Bine ai venit acasă, frate Ieremia, printre ai tăi!"

Pr. Petru Bișog

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 mai: Suceava: Moaștele fericitului Ieremia


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat