Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Data beatificării lui Ioan Paul al II-lea nu poate fi prevăzută

Afirmă prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților

De Marta Lago

Etapele riguroase prin care trebuie să treacă această cauză a lui Ioan Paul al II-lea nu permit să se prevadă o dată precisă pentru eventuala sa beatificare, a afirmat cardinalul José Saraiva Martins, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților.

De marți, 20 mai 2008, diferite mijloace de comunicare devin ecou al unor declarații ale postulatorului cauzei, Mons. Slawomir Oder.

Acesta a exprimat "speranța sa personală" că procesul de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea să se încheie în anul 2009.

Este ceea ce afirmă, de exemplu, Agenția "Sir" a Conferinței Episcopale Italiene, subliniind răspunsul postulatorului cu privire la data beatificării Papei Karol Wojtyla: "În primăvara anului 2009, predând deja positio".

"Positio" este raportul care adună sistematic toate documentele despre slujitorul lui Dumnezeu. În acest caz este vorba de nu mai puțin de două mii de pagini.

Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, cardinalul José Saraiva Martins, a precizat, cu privire la o dată concretă, imposibilitatea de "a face previziuni de nici un fel, pentru că totul depinde de modul în care înaintează dezvoltarea cauzei în diferitele faze".

Cardinalul a răspuns în acest mod - marți seara - la cererea câtorva mijloace mass-media de a confirma data, la încheierea prezentării la Roma a cărții "Benedictus" (a vaticanistului de la RAI, Giuseppe De Carli), la care a participat.

"O dată ce s-a predat positio la congregația pe care am onoarea de a o conduce, atunci există diferite etape: există studiul istoricilor, există studiul teologilor, există studiul medicilor dacă este o presupusă minune, apoi există examinarea cardinalilor și nu se pot face previziuni", a explicat el.

A patra comemorare a morții lui Ioan Paul al II-lea, la 2 aprilie 2009, este ziua despre care se vorbește pentru beatificare. "Spun doar că nu se pot face previziuni - a declarat cardinalul portughez. Poate să fie în perioada aceea, poate să fie înainte, poate să fie după, dar în mod rațional nu se poate prevedea, deoarece lipsesc datele de fond".

După studiile necesare la Congregația pentru Cauzele Sfinților, dacă se va ajunge la o părere pozitivă, îi va reveni lui Benedict al XVI-lea să aprobe decretul de recunoaștere a virtuților eroice care va permite proclamarea lui Ioan Paul al II-lea ca venerabil. Apoi, procesul va trebui să demonstreze existența unei minuni atribuită mijlocirii pontifului polonez după moartea lui; atunci se vor deschide porțile spre beatificarea lui.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat