Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 22/23.05.2008

COMUNICAT DE PRESĂ

Procesiune cu ocazia sărbătorii Trupul și Sângele Domnului

Biserica Romano-Catolică din Iași, duminică, 25 mai, sărbătorește Trupul și Sângele lui Cristos. Sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, va fi urmată de o procesiune solemnă pe străzile orașului. Se vor face rugăciuni pentru oraș și pentru țară.

Isus prezent în sfânta Împărtășanie va fi purtat pe străzile orașului însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei. Băieții și fetițele (de la cele trei parohii catolice din Iași) care au făcut întâia sfântă Împărtășanie nu cu mult timp înainte vor arunca petale de flori.

Sfânta taină (sfânta Împărtășanie) va fi purtată în procesiune de episcopul de Iași. Împreună, însoțindu-l pe Cristos prezent în taina sfintei Împărtășanii, vor fi prezenți preoții episcopiei și ai catedralei, preoți de la parohiile și congregațiile din Iași și părinții profesori de la seminar.

Procesiunea cu Preasfântul Sacrament (Sfânta Împărtășanie) va începe în jurul orei 12.30, după sfânta Liturghie, și se va desfășura pe următorul traseu: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa, în jurul orei 13.20.

Această procesiune, înainte de anul 1948, pornea de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor "Notre Dame de Sion", unde se află acum Filarmonica. Apoi regimul comunist a interzis-o. După anul 1989 procesiunea a fost reluată pe traseul specificat mai sus.

În cele mai multe localități din Moldova sărbătoarea s-a celebrat joi, 22 mai. Pentru a da posibilitatea să participe cât mai mulți credincioși, în orașele mari sărbătoarea și procesiunea au loc duminica următoare.

Procesiunea din această sărbătoare, în Biserica Catolică, este menționată pentru prima dată la Köln între 1274 și 1279. Din secolul al XIV-lea s-a răspândit în marea majoritate a țărilor catolice; în timpul procesiunii, ostia consacrată (sfânta Împărtășanie) este purtată într-un ostensor prețios (este vorba de un obiect de cult, numit și monstranță, în formă de soare cu raze în care se așază ostia sfântă spre a fi expusă credincioșilor spre adorație). Dincolo de manifestarea de credință și de cinstire a prezenței lui Cristos în sfânta Împărtășanie, procesiunea devine o posibilitate de a înțelege mai bine că omul de azi - în pelerinajul său pământesc - nu este părăsit, ci este susținut de această prezență reală a lui Cristos.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar

 



Persoană de contact: pr. Cornel Cadar (Iași): tel. 0232/211527; 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat