Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Parohia "Fericitul Ieremia" - zile de har

Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău a trăit cu adevărat zile de har în perioada 17-18 mai 2008, deoarece au fost zilele în care moaștele fericitului Ieremia au poposit în biserica parohială.

După trei zile de pregătire intensă în cadrul sfintelor liturghii, în ziua de sâmbătă, spre seară, PS Petru Gherghel împreună cu pr. Ubaldo Olliviero, custodele capucin din România, au adus racla cu moaștele patronului bisericii. Nenumărați credincioși au ieșit în întâmpinarea singurului român ridicat la cinstea altarelor. Opt bărbați au purtat racla până în monumentala biserică ce este așezată sub ocrotirea fericitului.

La cuvântul de început, pr. Dumitru Gabor, parohul comunității, a subliniat momentul istoric la care participăm, subliniind totodată "provocarea ce ne vine din partea unui episcop, Anton Durcovici, și a unui călugăr, fericitul Ieremia". La sfânta Liturghie, celebrată de decanul de Bacău, pr. Isidor Dâscă, la care a asistat și PS Petru Gherghel, părintele predicator Cristian Ghiurcă, a subliniat pilda pe care fratele Ieremia ne-o învață - măreția credinței manifestată în faptele cotidiene ale vieții, cu o sporită atenție față de cei bolnavi și săraci.

Sfânta Liturghie pontificală de hram, din 18 mai, a însemnat momentul culminant al acestor zile. Biserica a devenit neîncăpătoare, toți, de la autorități, preoți și numeroși enoriași dorind să treacă prin fața raclei pentru a adresa o rugăciune fericitului. La predică, pr. Aurel Ilieș ne-a învățat cum a reușit fratele Ieremia să trăiască harul primit de la Tatăl, urmând exemplul Fiului, lăsându-se luminat de Duhul Sfânt, mijlocirea pe care fericitul Ieremia o face mai ales pentru noi românii, frații săi. În cuvântul de încheiere, episcopul Petru Gherghel ne-a îndemnat cum trebuie să fim cetățeni ai lumii pentru a putea deveni cetățeni ai cerului.

Când racla cu moaștele fericitului Ieremia a părăsit biserica noastră, se putea citi pe chipurile tuturor atât regretul despărțirii, cât și bucuria harurilor primite în aceste zile; fericitul Ieremia părea că zâmbea tuturor, mai gingaș parcă copiilor de la Prima sfântă Împărtășanie ce i-au stat aproape pe parcursul acestor zile, îmbrăcați în haine albe...
 
 

Pr. Claudiu Gabriel Ianuș,
Pr. Paul Agu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-18 mai: Bacău: Parohia "Fericitul Ieremia" - zile de har


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat