Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul papei despre "Familia migrantă și itinerantă"

Publicăm în continuare discursul rostit de Benedict al XVI-lea primind joi, 15 mai 2008 în audiență pe participanții la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți.

*

Domnilor cardinali,
venerați frați în episcopat și în Preoție,
iubiți frați și surori!

Sunt bucuros să vă primesc cu ocazia Sesiunii Plenare a Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți. Salut îndeosebi pe președinte, cardinalul Renato Raffaele Martino, căruia îi mulțumesc pentru cuvintele cu care a introdus întâlnirea noastră, ilustrând diferitele aspecte ale temei interesante pe care ați tratat-o în aceste zile. Îl salut și pe secretar, arhiepiscopul Agostino Marchetto, monseniul subsecretar, oficialii și experții, membrii și consultanții. Adresez tuturor un cordial gând de recunoștință pentru munca făcută și pentru angajarea menită să concretizeze ceea ce ați discutat și întrevăzut în aceste zile pentru binele tuturor familiilor.

În timpul recentei vizite în Statele Unite ale Americii am putut să încurajez acea mare țară să continue în angajarea sa de primire față de acei frați și surori care ajung acolo venind, în general, din țări sărace. Am semnalat îndeosebi problema gravă a reîntregirii familiei, temă pe care o tratasem deja în Mesajul pentru a 93-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, dedicat tocmai temei familiei migrante. Îmi place să amintesc aici că în mai multe circumstanțe am prezentat icoana sfintei familii ca model al familiilor migrante, referindu-mă la imaginea propusă de veneratul meu predecesor, papa Pius al XII-lea, în constituția apostolică Exsul familia, care constituie "magna charta" a pastorației migratoare (cf. AAS 44, 1952, pag. 649). În afară de aceasta, în mesajele din anii 1980, 1986 și 1993, veneratul meu predecesor Ioan Paul al II-lea a voit să sublinieze angajarea eclezială în favoarea nu numai a persoanei migrante, ci și a familiei sale, comunitate de iubire și factor de integrare.

Înainte de toate, îmi place să reafirm că grija Bisericii față de familia migrantă nu elimină nimic din interesul pastoral față de familia în mobilitate. Dimpotrivă, această angajare de a menține o unitate de viziune și de acțiune între cele două "aripi" (migrația și itineranța) ale mobilității umane poate ajuta la înțelegerea vastității fenomenului și să fie, în același timp, stimulent la toți pentru o pastorație specifică, încurajată de suveranii pontifi și dorită de Conciliul Ecumenic Vatican II (cf. Christus Dominus, 18) și susținută corespunzător de documente elaborate de Consiliul Pontifical, ca și de congrese și reuniuni. Nu trebuie uitat că familia, și cea migrantă și itinerantă, constituie celula originară a societății, care nu trebuie distrusă, ci apărată cu curaj și răbdare. Ea reprezintă comunitatea în care încă din copilărie ne-am format să-l adorăm și să-l iubim pe Dumnezeu, însușindu-ne gramatica valorilor umane și morale și învățând să ne folosim bine de libertate în adevăr. Din păcate, în nu puține situații asta se întâmplă cu dificultate, în special în cazul celui care este cuprins de fenomenul mobilității umane.

În afară de asta, în acțiunea sa de primire și de dialog cu migranții și itineranții, comunitatea creștină are, ca punct de referință constantă, persoana lui Cristos Domnul nostru. El a lăsat discipolilor săi o regulă de aur după care să-și fundamenteze propria viață: porunca nouă a iubirii. Iubirea pe care a trăit-o, până la moarte și până la moartea pe cruce, Cristos continuă s-o transmită Bisericii, prin evanghelie și sacramente, în special preasfânta Euharistie. Este foarte semnificativ, în acest sens, că liturgia prevede celebrarea sacramentului Căsătoriei în mijlocul celebrării euharistice. Cu asta este semnalată legătura profundă care unește cele două sacramente. Soții în viața lor zilnică trebuie să-și inspire comportamentul lor după exemplul lui Cristos care "a iubit Biserica și s-a dat pe sine însuși pentru ea" (Ef 5,25): acest suprem gest de iubire este reprezentat în fiecare celebrare euharistică.

De aceea, în mod oportun pastorația familiară va face referință la această realitate sacramentală ca la referința sa de importanță fundamentală. Cine merge la Liturghie - și trebuie facilitată celebrarea ei și pentru migranți și itineranți - găsește în Euharistie o trimitere foarte puternică la propria familie, la propria căsătorie, și este încurajat să trăiască propria situație în perspectivă de credință, căutând în harul divin forța necesară pentru a reuși.

În sfârșit, nimănui nu-i scapă faptul că mobilitatea umană reprezintă, în actuala lume globalizată, o frontieră importantă pentru noua evanghelizare. De aceea vă încurajez să continuați în angajarea voastră pastorală cu zel reînnoit, iar din partea mea vă asigur apropierea mea spirituală. Vă însoțesc cu rugăciunea, pentru ca Duhul Sfânt să facă rodnică orice inițiativă a voastră. În acest scop, invoca ocrotirea maternă a preasfintei Maria, Stăpâna noastră a drumului, pentru ca să ajute orice bărbat și orice femeie să-l cunoască pe Fiul său Isus Cristos și să primească de la el darul mântuirii. Cu această urare, din inimă împart binecuvântarea apostolică vouă și persoanelor care vă sunt dragi, ca și tuturor migranților și itineranților în lumea vastă și familiilor lor.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat