Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul papei adresat Asociațiilor de Familii din Federația Europeană

Publicăm în continuare discursul rostit de Benedict al XVI-lea primind vineri în audiență pe participanții la Forumul Asociațiilor de Familii și la Federația Europeană a Asociațiilor de Familii Catolice (FAFCE).

*

(în italiană)

Mulțumesc pentru vizita voastră care-mi permite să cunosc activitățile pe care le desfășoară ilustrele voastre asociații, care fac parte din Forumul de Asociații de Familii și din Federația Europeană a Asociațiilor de Familii Catolice. Fiecăruia dintre voi, prezenți aici, salutul meu cordial. Un salut care, în primul rând, se îndreaptă spre președintele Forumului, avocatul Giovanni Giacobbe, căruia îi sunt recunoscător pentru cuvintele gentile pe care mi le-a adresat în numele vostru. Această întâlnire are loc cu ocazia celebrării anuale a Zilei Internaționale a Familiei, care era la 15 mai. Pentru a sublinia importanța acestei date ați voit să organizați o întâlnire cu tema de actualitate relevantă: "Alianța pentru familie în Europa: asociaționismul protagonist", pentru a confrunta experiențele între diferite forme asociative familiare și cu obiectivul de a-i sensibiliza pe guvernanți și opinia publică despre rolul central și de neînlocuit pe care-l desfășoară familia în societatea noastră. De fapt, așa cum ați observat pe bună dreptate, o acțiune politică, ce vrea să privească spre viitor cu previziune, nu poate să nu pună familia în centrul atenției sale și al programării sale.

*

(în franceză)

Anul acesta, așa cum știți bine, este aniversarul a 40 de ani ai enciclicei Humanae vitae și 25 de ani de la promulgarea Cartei drepturilor familiei, prezentată de Sfântul Scaun la 22 octombrie 1983. Două documente legate în mod ideal între ele, pentru că, dacă primul reafirmă cu tărie, mergând cu curaj împotriva curentului față de cultura dominantă, calitatea iubirii soților, nu manipulată de egoism și deschisă spre viață, al doilea scoate în evidență acele drepturi inalienabile care permit familiei, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, să fie leagănul natural al vieții umane. Îndeosebi Carta drepturilor familiei, adresată în special guvernelor, oferă, celui care este investit cu responsabilitatea în vederea binelui comun, un model și un punct de referință pentru elaborarea unei adecvate legislații politice a familiei. În același timp, ea se îndreaptă spre toate familiile inspirându-le să se coalizeze în apărarea și promovarea drepturilor lor. În acest sens, asociaționismul vostru poate reprezenta un instrument deosebit de oportun pentru a realiza mai bine spiritual citatei Carte a drepturilor familiei.

*

(în germană)

Iubitul pontif Ioan Paul al II-lea, pe bună dreptate numit și "papa al familiei", repeta că "viitorul omenirii trece prin familie" (Familiaris consortio, 86). El sublinia des valoarea de neînlocuit a instituției familiare, conform planului lui Dumnezeu Creator și Tată. Și eu, chiar la începutul pontificatului meu, deschizând la 6 iunie 2005 Întâlnirea Diecezei de Roma, dedicată tocmai familiei, am reafirmat că adevărul căsătoriei și al familiei își înfige rădăcinile în adevărul omului și am găsit realizare în istoria mântuirii, în al cărui centru se află cuvântul: "Dumnezeu iubește poporul său". De fapt, revelația biblică este înainte de toate expresie a unei istorii de iubire, istoria alianței lui Dumnezeu cu oamenii. Iată de ce istoria iubirii și a unirii dintre un bărbat și o femeie în alianța căsătoriei a fost asumată de Dumnezeu ca simbol al istoriei mântuirii. Tocmai pentru aceasta, unirea de viață și de iubire, bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, care constituie familia, reprezintă un bine de neînlocuit pentru întreaga societate, care nu trebuie confundată și nici echivalată cu alte tipuri de unire.

*

(în engleză)

Știm bine câte provocări întâlnesc astăzi familiile, cât de dificil este de realizat, în condițiile sociale moderne, idealul fidelității și al solidității iubirii conjugale, de avut și de educat copii, de păstrat armonia nucleului familiar. Dacă, slavă lui Dumnezeu, există exemple luminoase de familii trainice și deschise la cultura vieții și a iubirii, nu lipsesc din păcate, și sunt chiar în creștere, crizele matrimoniale și familiare. Din atâtea familii, care se află în condiții de lipsuri preocupante, se ridică, uneori chiar în mod inconștient, un strigăt, o cerere de ajutor care-i interpelează pe responsabilii administrațiilor publice, ai comunităților ecleziale și ai diferitelor agenții educative. De aceea devine tot mai urgentă angajarea de a uni forțele pentru a susține, cu orice mijloc posibil, familiile din punct de vedere social și economic, juridic și spiritual. În acest context, îmi place să subliniez și să încurajez unele inițiative și propuneri care au reieșit din întâlnirea voastră. De exemplu, mă refer la angajarea lăudabilă de a-i mobiliza pe cetățenii care susțin inițiativa pentru "Un fisc după măsura familiei", pentru ca guvernele să promoveze o politică familiară care să ofere părinților posibilitatea concretă de a avea copii și de a-i educa în familie.

*

(în italiană)

Familia, celulă de comuniune aflată la fundamentul societății, pentru credincioși este ca o "mică biserică domestică", chemată să reveleze lumii iubirea lui Dumnezeu. Iubiți frați și surori, ajutați familiile să fie semn vizibil al acestui adevăr, să apere valorile scrise în însăși natura umană și deci comune întregii omenirii, adică viața, familia și educația. Nu sunt principii care derivă dintr-o confesiune de credință, ci din aplicarea dreptății care respectă drepturile oricărui om. Aceasta este misiunea voastră, dragi familii creștine! Să nu dispară niciodată în voi încrederea în Domnul și comuniunea cu el în rugăciune și în referința constantă la cuvântul său. Astfel veți fi martori ai iubirii sale, ne bazându-vă pur și simplu pe resurse umane, ci sprijinindu-vă cu tărie pe stâncă, pe Dumnezeu, vivificați de puterea Duhului său. Maria, Regina Familiei, să conducă drumul tuturor familiilor omenirii ca stea luminoasă de speranță. Cu aceste sentimente, cu plăcere vă binecuvântez pe voi prezenți aici și pe cei care fac parte din diferitele asociații pe care voi le reprezentați.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat