Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mică: Vizita patronului bisericii și Liturghia de hram

Cu ocazia sosirii moaștelor fericitului Ieremia, în pelerinajul său spre Onești, la Valea Mică a avut loc o sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat peste 40 de preoți, și la care au participat credincioși din diferite parohii. A doua zi s-a celebrat hramul comunității din Valea Mică.

Începând cu data de 12 mai 2008 întreaga comunitate catolică din Valea Mică a fost cuprinsă de freamăt: toți, cu mic, cu mare se aflau în plină pregătire, căci la sfârșitul săptămânii un oaspete deosibit urma să-i viziteze. Este vorba despre moaștele fericitului Ieremia, patronul și ocrotitorul acestei comunități.

Pregătirile nu au fost făcute doar la nivel administrativ, ci mai ales la nivel spiritual. Părintele paroh Daniel Cimpu s-a îngrijit în mod deosebit ca în trei zile cu totul speciale întreaga comunitate să fie bine pregătită prin spovezi și prin cunoașterea importanței acestei vizite și totodată a vieții fericitului Ieremia.

În dimineața binecuvântatei zile de 18 mai febra pregătirilor a fost și mai intensă: copiii și bărbații, fiecare după puterile sale, dar animați de un spirit viu de credință și dorința ca alesul oaspete să aibă parte de o primire deosebită, au venit la biserică pentru a împodobi curtea și biserica; unele femei s-au ocupat de împodobirea bisericii: au fost cel puțin 85 de aranjamente florale, iar altele s-au adunat pentru a găti, la inițiativa părintelui paroh, merinde pentru pelerinii care aveau să vină, urmând exemplul fericitului Ieremia, care mereu avea să dăruiască câte ceva celor flămânzi și săraci.

După amiază au început să sosească grupuri de pelerini din apropiere și din depărtare. La ora 16.00 moaștele oaspetelui ceresc, aduse în România prin mijlocirea Fraților Capucini, au poposit pentru prima dată în dieceza de Iași la Valea Mică. Preoții, conduși de părintele decan de Traian Vasile Rediu, i-au ieșit în întâmpinare. În semn de venerație, toți au îngenuncheat. După rostirea unei rugăciuni moaștele au fost purtate de către preoți spre biserică, în timp ce se cânta litania fericitului Ieremia.

În biserică, după ce s-au așezat moaștele la loc de cinste, a urmat o oră de rugăciune, prin care toți participanții au cerut mijlocirea fericitului Ieremia pentru familiile lor, pentru cei bolnavi, pentru chemări și pentru toate cele necesare pelerinajului pământesc.

A urmat apoi o sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de care au concelebrat peste 40 de preoți. Biserica s-a umplut de mulțimea credincioșilor veniți în pelerinaj, dornici de a vedea moaștele fericitului Ieremia și de a cere ajutorul său. Cei care nu au reușit să intre în biserică

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Eugen Giurgică, responsabil cu întoarcerea moaștelor fericitului Ieremia. Sfinția sa a evocat viața, precum și evlavia deosebită pe care fericitul Ieremia a avut-o față de sfânta Fecioară Maria, Maica noastră putătoare de grijă. Credincioșii au fost îndemnați să-și mențină vie credința și să nu înceteze să ceară mijlocirea acestui fericit, primul român de pe meleagurile Moldovei ridicat la cinstea altarelor.

După sfânta Liturghie PS Petru Gherghel a ținut un cuvânt de mulțumire pentru toți cei care și-au adus aportul la frumusețea acestei mari sărbători și îndemnând credincioșii să mențină devoțiunea către fericitul Ieremia.

Părintele paroh a ținut și el un cuvânt de mulțumire pentru acest moment de har, care fără vrednicia cuiva în mod deosebit, a venit din partea lui Dumnezeu. A mulțumit fraților capucini și autorităților prezente: președintele Consiliului Județean Bacău, un senator, un deputat, mai mulți consilieri și reprezentanți de la primărie.

A urmat apoi venerarea moaștelor fericitului Ieremia. Toți credincioșii prezenți au avut ocazia să treacă prin fața relicviarului în care se aflau moaștele și să prezinte intențiile lor fericitului Ieremia. După aceste momente toți pelerinii au fost invitați la școala din apropiere pentru a se întări trupește din merindele pregătite de credincioșii din Valea Mică.

A doua zi a urmat la ora 11.00 o sfântă și dumnezeiască Liturghie prin care s-a sărbătorit hramul acestei parohii, Liturghie celebrată de părintele Cazimir Biur, paroh de Valea Mare. Au participat peste 10 preoți și numeroși credincioși. Atmosfera de sărbătoare începută din ziua precedentă a continuat.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele franciscan Adrian Mihălcuț, de la Huși.

La sfârșit părintele Daniel Cimpu a mulțumit din toată inima pentru toate harurile primite. A mulțumit tuturor preoților participanți, credincioșilor veniți din parohiile din jur, dar nu în ultimul rând celor care au participat la reușita și frumusețea acestei sărbători: părinților și elevilor de la Institutul Don Calabria, care s-au ocupat de sonorizarea acestor sărbători; corului care s-a pregătit intens în ultimele 2 săptămâni, autorităților. Un gând de mulțumire a fost adus și părintelui Ioan Ciuraru, deoarece moaștele fericitului Ieremia au ajuns aici și datorită înaintașilor noștri, printre care și părintele amintit, primul fiu al satului, care și-a dorit foarte mult ca Valea Mică să fie parohie.

Dumnezeule preasfânt, tu dorești ca toți credincioșii tăi să fie sfinți asemenea ție; prin mijlocirea Sfintei fecioare Maria și a fericitului Ieremia, dă-ne harul să-l urmăm necontenit pe Cristos, Calea noastră, pentru ca astfel să ajungem să contemplăm negrăita frumusețe a Feței tale. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin!

Diac. Gabriel Trișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 mai: Vizita patronului bisericii și Liturghia de hram


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat