Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Sfințirea bisericii "Sf. Iosif Muncitorul"

Ziua de 18 mai 2008, când întreaga Biserică Catolică a sărbătorit solemnitatea Preasfintei Treimi, va rămâne pentru multă vreme de acum încolo în amintirea credincioșilor din Săbăoani, întrucât în această zi au trăit marea bucurie de a participa la sfințirea bisericii "Sfântul Iosif Muncitorul", cea de-a patra biserică a comunității, ridicată în perioada noiembrie 2004 - mai 2008.

Ceremoniile de sfințire a bisericii și de consacrare a altarului a început la ora 17.00 și au fost prezidate de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București. Au mai participat: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, prelatul Albert Holenstein, preoți care au activat de-a lungul timpului în această comunitate, preoți fii ai satului, din împrejurimi și de departe (aproximativ 40), oficialități județene și locale, care au contribuit într-o formă sau alta la ridicarea noii biserici, precum și numeroși credincioși, care au făcut biserica neîncăpătoare.

După salutul ÎPS Ioan Robu și după cuvântul de binecuvântare și de mulțumire adresat de pr. paroh Toma Encuță tuturor binefăcătorilor care și-au adus aportul fie material, fie spiritual la ridicarea noului lăcaș de cult dedicat sfântului Iosif Muncitorul, a urmat sfințirea și stropirea cu apă a credincioșilor și a zidurilor bisericii. Apoi, Înaltpreasfințitul a preluat cheile și a deschis noua biserică, spunând: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului...", după care, rând pe rând, ministranții, preoții, episcopii și ceilalți credincioși au pășit cu emoție și multă bucurie spre altarul noii biserici.

În cadrul cuvântului de învățătură, PS Aurel Percă a vorbit despre solemnitatea Sfintei Treimi, făcut o frumoasă asemănare între familia unită de la Nazaret, compusă din trei persoane distincte: Iosif, Maria și Isus, și unica familia trinitară, compusă trei persoane divine: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

În timpul intonării litaniei tuturor sfinților, moment care a inaugurat sfințirea propriu-zisă a altarului și a bisericii, întreaga comunitate a implorat binecuvântarea divină. A urmat ungerea altarului și a bisericii cu sfânta crismă. Tămâierea altarului a reprezentat încheierea acestei părți după care s-a trecut la liturghia euharistică.

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel, a mulțumit comunității din Săbăoani pentru iubirea deosebită față de biserică, concretizată prin construcția, în decurs de numai 8 ani, a trei lăcașuri de cult, și, în mod deosebit, pr. Toma Encuță, parohul comunității, pentru efortul depus, căruia i-a dăruit, ca semn de prețuire, o medalie aniversară a "eroului nostru", episcopul martir Anton Durcovici. După sfânta Liturghie, s-a organizat o masă festivă, în cadrul căreia PS Petru a înmânat diplome de onoare celor care s-au implicat într-un mod deosebit în realizarea acestui proiect.

Biserica are lungimea de 38 m, lățimea de 14 m, înălțimea de 14 m în interior și 18 m în exterior, exceptând fațada care se înalță prin intermediul crucii la 28 m. Capacitatea spațiului de cult este de peste 1.000 de locuri: 500 în bănci și aproximativ 500 pe culoare, în spate și la cor.

Pr. Marius Dumea


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat