Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea Popoarelor la Roma

"Festa dei Popoli" (Sărbătoarea popoarelor) s-a desfășurat la Roma, duminică, 18 mai 2008, în Piața "Sf. Ioan din Lateran", manifestare ajunsă anul acesta la cea de-a XVII-a ediție. Scopul sărbătorii a fost acela de a promova cultura și valorile specifice fiecărei națiuni de emigrați aflați în Cetatea Eternă. Motoul sub egida căruia s-au derulat activitățile acestei inițiative a fost "Toți suntem emigranți", notă comună ce trebuie să întărească solidaritatea și fraternitatea.

Sărbătoarea Popoarelor a început încă de dimineață cu pregătirea standurilor culturale, reprezentând cele peste 30 de națiuni participante. România a oferit informații despre geografie, istorie, obiceiuri și tradiții, obiective turistice etc. Toate acestea au avut menirea de a face cunoscută cultura românească și valorile poporului român, lucru necesar într-un context de imagine nu tocmai favorabil românilor.

Punctul central al zilei și al sărbătorii a fost Liturghia celebrată la ora 12.00, în catedrala "Sf. Ioan din Lateran", biserică deosebit de frumoasă și importantă în același timp, datorită funcției ei de "maică a tuturor bisericilor". Celebrarea a fost prezidată de Excelența sa Robert Sarah, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

Aproape fiecare comunitate de emigranți a avut o intervenție în propria limbă în cadrul Liturghiei, fapt ce a conferit culoare, dinamism și universalitate celebrării. Credincioșii participanți, deopotrivă italieni și străini, au putut experimenta ce înseamnă Biserica Catolică. Comunitatea românească a fost implicată anul acesta în pregătirea ofertoriului și a psalmului responsorial.

După Liturghie a urmat prânzul, fiecare țară arătând și oferind preparatele culinare specifice. Alături de mâncărurile africane, asiatice, latino-americane, s-au putut gusta și sarmalele românești.

La ora 15.30, în cadrul programului artistic a evoluat grupul de dansatori al comunității românești, constituit din patru familii aparținând bisericii din Grotte Celoni. Au fost trei dansuri populare din cele trei zone mari ale țării (Moldova, Ardeal și Muntenia). Muzica populară românească ce răsuna în piață a atins inima celor câteva sute de români, care s-au prins de mână și au încins hora în fața scenei, creând o atmosferă cu adevărat sărbătorească.

Ziua s-a încheiat într-o notă de optimism și speranță. Conștientizarea faptului că toți suntem emigranți în această lume trebuie să deschidă noi orizonturi pentru o conviețuire pacifică și fraternă. Toate acestea se pot construi numai imitând Preasfânta Treime, model de unitate și dragoste pentru marea familie umană.

Pr. Iulian Faraoanu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat