Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj departe de țară, dar aproape de Cristos

La inițiativa pr. Daniel Mărtinaș, 23 de persoane din comunitatea română din Verona (Italia), au fost în pelerinaj pe urmele lui Cristos și ale Mariei, în Țara Sfântă, în perioada 8-15 mai 2008.

Intenția pelerinajului a fost aceea de a-l cunoaște mai bine pe Cristos, singurul în măsură să împlinească viața omului.

Este deja cunoscut faptul că Occidentul pentru mulți reprezintă un miraj, un loc unde, dacă ajungi, vei fi fericit și viața ți se va împlini. S-a creat în mintea multora, din păcate, ideea că bunăstarea și libertatea totală pe care o manifestă Occidentul sunt căi sigure prin care omul să poată fi cu adevărat fericit. Nevoile materiale și necesitatea de a-și construi un viitor mai sigur i-au determinat pe mulți dintre conaționalii noștri să se îndrepte spre țările occidentale unde să poată câștiga mai bine. Încet-încet, s-a creat în mintea multora certitudinea că trebuie să se zbată pentru ca să rezolve problemele materiale și economice, uitând de multe aspecte pozitive și constructive care altădată stăteau la baza vieții de zi cu zi. Cu alte cuvinte, ei trebuie să lucreze ca să investească, să fie ca niște roboți care nu fac altceva decât muncă și casă. Și când cineva vine cu o propunere de a investi și în valori care rămân, aspecte care îmbogățesc mintea și sufletul omului, sunt puțini aceea care știu să aprecieze corect lucrurile.

În acest sens, am insistat mult în comunitatea noastră din Verona pentru ca cel puțin un număr apreciabil de persoane să înțeleagă că este un moment potrivit să se apropie mai mult de Cristos printr-un pelerinaj în Țara Sfântă, investind ceea au câștigat cu sudoarea frunții lor și în construcția unui templu spiritual în care să locuiască Dumnezeu.

Astfel un grup de 23 de persoane au pornit cu credință și entuziasm pentru a-l descoperi mai bine pe Cristos și pe mama sa, Maria, în locurile în care au locuit. Foarte important de precizat că nu a fost o vizită turistică, ci s-a subliniat importanța comuniunii în rugăciune și credință cu Isus Cristos și cu Sfânta Fecioară Maria. Altfel spus, cuvântul lui Dumnezeu și rugăciunea personală au constituit hrana spirituală și preocuparea de fond a acestor opt zile petrecute pe tărâmul sfânt. Programul făcut de părintele Cristian Vacaru și spiritul pe care l-a imprimat în sufletele pelerinilor dovedesc importanța pe care o are un ghid pe acele meleaguri și faptul că el își merită locul.

Voind să aflu care este impresia pe care o au pelerinii după ce au parcurs acest drum și dacă s-a meritat investiția, toți mi-au răspuns că nici nu încape îndoială că o astfel de orientare a resurselor economice depășește cu mult orice alt aspect din viață, fiind o experiență de credință pe care o trăiești o singură dată sau rareori. Dintre ei au fost și câteva persoane care au ținut să exprime în cuvinte trăirile avute pe parcursul pelerinajului.

Ioana Dancă afirmă că pentru ea a fost un moment de "trăire autentică, care a transformat inima mea, conștientizând autenticitatea umanității lui Cristos. Totul a fost ca o confuzie până în momentul când am văzut crucea. Momentul de pe Calvar, atunci când l-am vizitat, a fost hotărâtor pentru că i-am permis lui Dumnezeu să intre în inima mea pe care trebuia să o transforme".

La rândul său Iosif Bișog, un tată de familie, spune: "În primul rând mulțumim lui Dumnezeu care ne-a ajutat să ajungem pe locurile sfinte. De multe ori auzim la predici vorbindu-se despre realitățile credinței, dar aici rămâi cu adevărat convins de faptul că în urmă cu 2000 de ani pășea și trăia ca și noi Fiul lui Dumnezeu făcut om. Sfatul pe care îl dau creștinilor este că se merită efortul de a ajunge pe locurile sfinte. Schimbă multe un pelerinaj făcut pe urmele lui Isus și ale Mariei".

Un alt pelerin care a voit să adreseze un mesaj este Viorica Barticel: "Acest pelerinaj pe care l-am făcut în Țara Sfântă m-a ajutat cu adevărat să-l cunosc mai bine pe Cristos, să mă apropii de el, să-i urmez exemplu pentru a fi mai atentă cu cei din jurul meu".

Cristian Mitrică spune: "Eu vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat posibilitatea să ajung pe aceste meleaguri sfinte. A lăsat în mine o bucurie care cu greu poate fi exprimată în cuvinte".

Sperăm ca acest pelerinaj să-și fi atins scopul pentru cei care au participat, dar să fie și un mesaj pentru alții de a reflecta mai mult asupra priorităților pe care trebuie să le aibă în viața personală sau familiară. Toate lucrurile au importanța lor, dar nimeni și nimic nu este mai important pentru viața omului pe pământ decât numai Dumnezeu care a dovedit și dovedește mereu iubire pentru toți oamenii.

Pr. Daniel Martinaș


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat