Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Commemoratio Durcovici

Comemorarea a 120 de la nașterea episcopului Anton Durcovici (17 mai 1888 - 17 mai 2008) și a 60 de ani de la consacrarea sa ca episcop de Iași (8 aprilie 1948) a fost marcată la Iași, sâmbătă, 17 mai 2008, printr-o Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, care a avut alături alți 15 episcopi, printre care și ÎPS Francisco-Javier Lozano Sebastián, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova. La sfârșitul celebrării liturgice a fost sfințită o placă în memoria episcopului Durcovici și a fost depusă urna cu țărână, adusă de la Sighet, în catedrala din Iași, unde a slujit episcopul martir. Liturghia a fost transmisă în direct de Radio Iași pe unde medii.

"De la început și până în ziua arestării mele, am căutat să îndeplinesc îndatoririle mele religioase de episcop catolic și am înlăturat din faptele și cuvintele mele orice politică, având drept scop de a călăuzi clerul și credincioșii catolici pe drumul mântuirii sufletelor, îndrumându-i în credința lor religioasă" (Ep. Anton Durcovici).

La acest moment comemorativ au mai participat episcopii: ÎPS Francisco-Javier Lozano Sebastián, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Ioan Robu, episcop și mitropolit de București, ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș și arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ÎPS György Jakubiny, arhiepiscop de Alba-Iulia, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Jozsef Tempfli, episcop de Oradea, PS Martin Roos, episcop de Timișoara, PS Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare, PS Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia, PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar de Făgăraș și Alba-Iulia cu sediul la București. Din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent pr. arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, reprezentant al PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, au participat oficialități și personalități locale.

Celebrarea ce a marcat comemorarea episcopului Anton Durcovici a început la ora 11.00, când PS Petru Gherghel, însoțit de 15 episcopi, peste 90 de preoți, persoane consacrate și numeroși credincioși, a pornit în procesiune din catedrala veche spre catedrala nouă, unde a fost celebrată Liturghia.

PS Petru Gherghel a salutat cordial pe toți cei prezenți la celebrarea comemorării episcopului martir, în mod special pe nunțiul apostolic, dar și persoanele care au ascultat Liturghia prin intermediul Radio Iași.

Un cuvânt de salut a fost adresat și de către ÎPS Francisco-Javier Lozano Sebastián. Și-a prezentat recunoștința sa pentru fermitatea episcopilor din România față de Sfântul Părinte și față de învățăturile sale. A transmis sincere mulțumiri pentru roadele vieții creștine din toată România, în comunități, în familiile catolice din România, pentru mărturia din anii de persecuției și din prezent. "Maica Domnului să inspire în voi sentimente de credință, pentru întărirea vocației voastre creștine, pentru aderarea la Biserică, pentru reafirmarea valorilor evangheliei. Fie ca prin mijlocirea ei fiecare dintre voi să dea mărturie despre Isus Cristos, Mântuitorul omenirii și Domnul istoriei" - a încheiat nunțiul.

Textele biblice, propuse la această celebrare, luate din Cartea profetului Ezechiel, Scrisoarea către Evrei și din Evanghelia după sfântul apostol Ioan, au vorbit despre figura păstorului și despre răsplata pe care o primesc de la Dumnezeu cei care îl urmează și îl slujesc.

La predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre martirul Anton Durcovici, martirul care a fost sacrificat și eliminat de către unii, cei răi, dar care este prețuit și onorat de către alții, de către cei care s-au aflat în această zi în catedrala din Iași. El este un dar pe care cei din Iași l-au primit în mod gratuit din partea lui Dumnezeu, în timpuri de mare importanță pentru Biserică și popor.

Preasfințitul a mulțumit lui Dumnezeu pentru mama Maria și copilul ei Anton, pentru darul unui mult așteptat episcop, Anton, pentru slujirea și moartea sa și pentru exemplul și testamentul ce l-a lăsat urmașilor săi. Apoi a spus că acest moment comemorativ constituie și o ocazie de a reînnoi cu toții curajul în credință, fidelitatea față de moștenirea primită de la înaintași și dragostea pentru poporul credincios al lui Dumnezeu.

În rugăciunea credincioșilor a fost invocată mijlocirea Preacuratei Fecioare pentru ca Isus să întărească pe papa, nunțiu apostolic și pe toți episcopii țării noastre cu puterea Duhului Sfânt, ca ei să vestească prin cuvinte și fapte evanghelia. Prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria, sub ocrotirea căreia episcopul Anton și-a consacrat dieceza, sfințenia vieții și tăria martiriului episcopului Durcovici să iradieze în Biserică, pentru ca el să fie cât mai curând beatificat, spre cinstea Bisericii Catolice și spre mântuirea poporului credincios al României.

După împărtășanie a luat cuvântul, din nou, PS Petru, care a spus: "Amintiți-vă de înaintașii voștri în credință și urmați-le exemplul".

Apoi a mulțumit tuturor pentru participarea de credință, de iubire, de recunoștință, în mod special corului de episcopi, la acest moment comemorativ.

La invitația PS Petru, nunțiul a acordat binecuvântarea apostolică, simbol al legăturii și comuniunii cu păstorul suprem al Bisericii.

După cuvântul episcopului au fost purtate în procesiune urna cu țărână, simbol al prezenței sale și al iubirii eroilor, pământ sfințit cu sângele lor, cu iubirea lor, cu credința lor, și bustul episcopului Durcovici, de la catedrala nouă spre catedrala veche.

În catedrala veche a fost rostită o rugăciune pentru obținerea beatificării episcopului dr. Anton Durcovici, după care a urmat o rugăciune de pomenire pro defunctis pentru episcopul martir, depunerea urnei cu țărână adusă de la Sighet și sfințirea plăcii de comemorare.

Textul în limba română de pe placa de comemorare: "Spre veșnică amintire. Cu profund respect și dragoste dumnezeiască, cu recunoștință față de marele nostru preot și păstor, dr. Anton Durcovici, episcop de Iași, membru al Capitulului Canonicilor Catedralei «Sfântul Iosif» București, rector al Seminarului «Sfântul Duh», mărturisitor al credinței și al fidelității față de Cristos și față de Biserica sa, cinstitor devotat al Maicii Preacurate, Fecioara Maria, în grija căreia a consacrat, în anii grei ai persecuției, Dieceza de Iași și tot poporul credincios al României, victimă de iubire pe altarul de jertfă al neamului nostru în închisoarea din Sighetu Marmației la 10 decembrie 1951, adevărat martir al credinței și iubirii, plin de speranța că trupul său amestecat cu țărâna așezată aici, în cimitirul fără cruci, se va întoarce și se va uni cu pământul binecuvântat al Moldovei, în catedrala sa. Poporul credincios al Episcopiei de Iași, împreună cu păstorul său - episcop Petru Gherghel -, cu tot clerul și cu toate persoanele consacrate, a pus și a dedicat acest monument de prețuire la 120 de ani de la naștere și la 60 de ani de la consacrarea episcopală. «Adevăr, adevăr vă spun: Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur: însă dacă moare, aduce mult rod» (In 12,24)".

Binecuvântarea PS Petru Gherghel a încheiat celebrarea Liturghiei de comemorare a păstorului martir Anton Durcovici.

Requiescat in pace!

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Comemorarea episcopului Durcovici (FOCUS)


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat