Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Audiență generală și întrevedere particulară

Papa Benedict al XVI-lea a dedicat lui Pseudo-Dionisie Areopagitul audiența generală de miercuri, 14 mai 2008, din Piața "Sfântul Petru". Cu această ocazie, papa a adresat un salut în limba română seminariștilor greco-catolici de la Cluj și a avut o întrevedere cu PS Petru Gherghel.

Papa a dedicat cateheza lui Pseudo-Dionisie Areopagitul, un teolog din secolul al VI-lea după Cristos, a cărui mistică - a afirmat - poate constitui astăzi un model pentru dialogul cu religiile asiatice.

"Acesta - a afirmat papa - plecând de la «teologia negativă» care știe să spună despre Dumnezeu înainte de toate ceea ce «nu este», s-a situat ca mediator între gândirea greacă a epocii și mistica creștină în faza de formare. În timp ce susținătorii primei forme de gândire, prin argumentații subtile, urmăreau să adapteze misterele lui Dumnezeu la logica umană, Pseudo-Dionisie, respingând o atare metodă, ajunge să afirme că prin teologia negativă credinciosul reușește să cunoască mai bine pe Dumnezeu în forma teologiei simbolice, unde speculația cedează pasul contemplației, iar cunoașterea, experienței.

Experiența unei creaturi care înțelege cu inima creatorul său: Fiind creatura o laudă a lui Dumnezeu, teologia lui Pseudo-Dionisie devine o teologie liturgică: Dumnezeu se găsește, mai presus de toate, nu doar reflectând; și liturgia nu este ceva construit de noi, ceva inventat pentru a face o experiență religioasă în timpul unei perioade de timp; ea înseamnă a cânta împreună în corul creaturilor și a intra în însăși realitatea cosmică. Și tocmai astfel liturgia, în aparență doar bisericească, se lărgește și se extinde, devine uniunea noastră cu limbajul tuturor creaturilor. El spune: «nu se poate vorbi despre Dumnezeu în mod abstract; a vorbi despre Dumnezeu este întotdeauna - el afirmă folosind un cuvânt grecesc - un hymnein, o cântare pentru Dumnezeu cu marele cântec al creaturilor, care se reflectă și se concretizează în lauda liturgică». Este ceea ce propune mistica, întocmai, care de la Pseudo-Dionisie a primit un puternic impuls și mare autoritate. Atât de mare, încât, de pildă, sfântul Bonaventura, celebrul biograf al sfântului Francisc, a scos din acel mod de abordare, schema pentru a înțelege mai bine mistica sărăcuțului:

Ce este această experiență, Bonaventura a văzut-o în sfântul Francisc: este experiența unui drum foarte umil, foarte realist, zi de zi, este această pășire cu Cristos, acceptând crucea sa. În această sărăcie și în această umilință, în smerenia ce se trăiește și în dimensiunea bisericească, există o experiență, o trăire a lui Dumnezeu care e mai înaltă decât cea care se dobândește prin reflecție: în ea, atingem realmente inima lui Dumnezeu.

Deci - a observat papa - în acest mod de a proceda stă și «noua actualitate» a lui Pseudo-Dionisie: Astăzi există o nouă actualitate a lui Dionisie Areopagitul: el apare ca un mare mediator în dialogul modern dintre creștinism și teologiile mistice ale Asiei, a căror notă caracteristică stă în convingerea că nu se poate spune cine este Dumnezeu; despre El se poate vorbi numai în forme negative; despre Dumnezeu se poate vorbi doar cu «nu», și numai intrând în această experiență a lui «nu» se ajunge la el. Și aici se vede o apropiere între gândirea Areopagitului și cea a religiilor asiatice: el poate fi astăzi un mediator așa cum a fost între spiritul grec și evanghelie. Se vede astfel că dialogul nu acceptă superficialitatea. Tocmai atunci când cineva intră în profunzimea întâlnirii cu Cristos se deschide și spațiul vast pentru dialog. Când unul întâlnește lumina adevărului, își dă seama că este o lumină pentru toți; dispar polemicile și devine posibil a înțelege unul pe altul sau cel puțin a vorbi unul cu altul, a se apropia".

În cadrul audienței, papa a făcut și un apel în favoarea victimelor cutremurului de pământ, care în ziua de 12 mai a ras la sol multe orașe din China, mai ales în provincia Sichuan, provocând grave pierderi, și i-a invitat pe toți să se unească în rugăciune pentru toți aceia care au pierdut viața.

Între saluturile în diferite limbi, Benedict al XVI-lea, a adresat un salut și în limba română: "Adresez un călduros salut pelerinilor români, în mod particular Seminarului Greco-Catolic din Cluj. Asigurându-vă pe voi și pe toți conaționalii voștri că vă port în rugăciunile mele, invoc asupra fiecărui dintre voi binecuvântarea mea apostolică".

La audiența generală a fost prezent și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, aflat la Roma cu ocazia Adunării Plenare a Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților. La sfârșit, a fost primit de papa pentru un salut personal, alături de ceilalți episcopi prezenți.

În cadrul întrevederii, PS Petru Gherghel a mulțumit papei pentru apelul la înțelegere lansat la timpul oportun, în atmosfera de tensiune iscată de prezența imigranților români. Este vorba de recentele luări de poziție ale unor oficiali de seamă ai Sfântului Scaun, dar și de apelul de mare noblețe al papei ca relațiile dintre imigranți și populația locală să fie călăuzite de spiritul acelei înalte civilizații morale care este rodul valorilor spirituale și culturale ale fiecărui popor și țară.

(Radio Vatican, 14 mai 2008)


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat