Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Invitație la "Elogiul iubirii"

Cea de-a șaptea întâlnire formativă pentru tineri se va desfășura în casa surorilor Campostrini din Gherăești, sâmbătă, 17 mai 2008, între orele 15.00-17.30.

Plecând de la una dintre cele mai frumoase scrieri ale sfântului Paul - Elogiul iubirii - vom încerca să aprofundăm semnificația iubirii pentru viața noastră: ce este iubirea, ce implică și cum putem să o trăim zi de zi.

Iubirea este diversificată, dar sfântul Paul ne vorbește despre trei tipuri de iubire: iubirea lui Dumnezeu față de noi (chiar și în absența răspunsului nostru); iubirea noastră față de Dumnezeu care presupune cinstire, cunoaștere, respect profund, admirație, încredere; și iubirea oamenilor între ei, iubire ce trebuie să aibă ca model iubirea lui Cristos față de noi. Sfântul Paul ne spune că trebuie să ne construim viața pe iubire, ea să fie temelia, ținta și scopul vieții noastre, căci fără de ea nimic nu are sens și valoare. Toți putem iubi, putem evolua, dar asemenea tuturor capacităților și iubirea se află înăuntrul nostru, însă trebuie să învățăm să o căutăm, să o recunoaștem, să o acceptăm, ca mai apoi să știm să o dezvoltăm și să o consolidăm printr-o angajare concretă în favoarea binelui. Iubirea este o realitate pe care trebuie să o construim zi de zi și presupune curaj, respect, ascultare, disponibilitate, constanța, responsabilitate, fidelitate.

Iubirea este:

  • fecundă și esențială în viața noastră, un itinerar dinamic și irepetabil,

  • adevăr, căci nu iubește subterfugiile, compromisurile, este directă,

  • proiect: trebuie să o înserăm într-un itinerar, un drum pe care să îl străbatem cu credință,

  • alegere: trebuie să alegem să avem un rol activ și creativ în formarea relațiilor cu ceilalți, să nu alegem ce este comod, ci, ceea ce ne ajută să fim autentici în profunzime,

  • demnitate și integritate: niciodată o relație adevărată construită pe iubire nu produce răni propriei identități, dimpotrivă o clarifică și o împlinește;

  • cunoaștere: prin ea putem cunoaște drumuri noi, care altfel ne-ar rămâne necunoscute, prin ea putem ajunge la noi înșine.

Trebuie să avem curajul să căutăm încontinuu, să dezvăluim sensul și semnificația iubirii prin exercițiul cunoașterii de noi înșine, a personalității noastre. "Iubește-i pe ceilalți ca pe tine însuți" - înseamnă că dacă vrem să iubim, atunci punctul de referință și măsura iubirii către celălalt trebuie să fie iubirea față de noi înșine, cunoașterea propriului eu. Când împreună străbatem un drum spre conștientizare, trebuie să avem obiective precise căci acestea conferă faptelor zilnice dinamism și vitalitate. Pentru a putea fi plini de iubire trebuie să existe coerență între interioritatea noastră și acțiunile pe care le împlinim. Coerența ne oferă mereu acel fir conductor datorită căruia nu ne pierdem în labirintul vieții. Ea ne ajută să nu ne risipim energia vitală, ne ajută să avem viziunea de ansamblu a drumului pe care îl parcurgem. Coerența marchează traseul pe care trebuie să ne menținem pentru a găsi pacea interioară și este farul nostru în momentele de obscuritate și confuzie. Dacă în viața noastră descoperim ce este iubirea, atunci cunoașterea de sine, de celălalt și de lume va fi roditore, pentru că se transformă într-un angajament pe care cu responsabilitate ni-l asumăm față de noi înșine și de viață. Iubirea adevărată și puternică nu este aceea care ne face să visăm, ci aceea care ne pune la încercare și ne ajută să creștem uman și spiritual.

Sr. Andreea Tifan

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești, jud. Neamț
e-mail: gheraesti@campostrini.it
tel: 0233/746480


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat