Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Consacrarea altarului bisericii "Sfântul Anton de Padova" și sfințirea conventului "Sfântul Iosif"

Consacrarea altarului bisericii "Sfântul Anton de Padova" și sfințirea conventului "Sfântul Iosif" din Bacău a franciscanilor conventuali a avut loc a doua zi de Rusalii, luni, 12 mai 2008, în cadrul Liturghiei de la ora 9.30, prezidată de PS Petru Gherghel.

Au concelebrat: PS Anton Cosa, episcop de Chișinău; PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București; pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali; pr. Ion Ciuraru, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România; 20 de miniștrii provinciali din Franța, Italia, Malta, Portugalia, Spania și Turcia; circa 100 de preoți din țară și străinătate.

Au mai participat: autoritățile locale, studenți teologi de la Roman, frații novici de la Prăjești, numeroase persoane consacrate și mulți credincioși.

Celebrarea a început prin procesiunea din convent spre biserică, în fața căreia a avut loc ritualul de început, cu salutul episcopului, binecuvântarea apei și stropirea cu apa binecuvântată atât a zidurilor exterioare ale noii biserici, cât și a poporului credincios.

A urmat deschiderea ușilor bisericii, episcopul bătând cu cârja sa episcopală ușile bisericii a exclamat: "Deschideți-vă, porților, deschideți-vă, voi porți veșnice, ca să intre regele măririi!". La întrebarea ceremonierului: "Cine este regele măririi?", episcopul a exclamat: "E Domnul cel tare și puternic, Domnul cel viteaz în luptă! E Domnul oștirilor: el este regele măririi". Apoi, episcopul a adresat tuturor invitația: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând!". Astfel, s-a intrat în biserică, care fiind destul de mică s-a umplut cu preoți, persoane consacrate și credincioși, însă majoritatea credincioșilor au participat la sfânta Liturghie afară, urmărind celebrarea și prin intermediul a patru monitoare care au preluat și transmis întreaga celebrare.

În cadrul liturgiei cuvântului, PS Anton Coșa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, subliniind importanța lăcașului de cult, a bisericilor pentru credincioși.

După liturgia cuvântului a urmat consacrarea altarului, care a constat în: litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților bisericii, tămâierea altarului și a bisericii. A urmat luminarea altarului și aprinderea lumânărilor de către episcop, în timp ce exclama: "Așa să lumineze lumina lui Cristos în Biserică, încât toate popoarele să ajungă la cunoașterea deplină a adevărului".

După consacrarea altarului s-a continuat cu liturgia euharistică și ritualul sfintei Împărtășanii, la încheierea căreia, episcopul a depus sfântul sacrament în noul tabernacol.

Înainte de binecuvântarea finală au luat cuvântul: pr. Ion Ciuraru, care în numele întregii provincii franciscane a adus mulțumiri Domnului și tuturor colaboratorilor la ridicarea bisericii "Sfântul Anton de Padova" și a conventului "Sfântul Iosif"; pr. Marco Tasca, în numele întregului Ordin franciscan conventual, a exprimat felicitările pentru realizările provinciei, le-a mulțumit confraților români pentru aportul lor în Ordinul franciscan și în Biserica lui Cristos; Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, a felicitat frații franciscani pentru această operă spirituală vizibilă în orașul Bacău și a prezentat decizia Consiliului municipal de a schimba denumirea unei părți a străzii "Arcadie Șeptilici" în "Sfântul Anton".

În cele din urmă, PS Petru Gherghel i-a felicitat pe frații franciscani atât pentru noua biserică și convent, cât și pentru întreaga lor activitate în Biserica lui Cristos și în deosebi în Biserica locală, în Dieceza de Iași.

A urmat binecuvântarea finală și sfințirea conventului, care a încheiat celebrarea liturgică.

După sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească.

Pr. Antonel-Aurel Ilieș, OFMConv.

Textul predicii PS Anton:
www.ofmconv.ro/arhiva/2008/pdf/ps-anton-cosa-predica-bacau-11-mai-2008.pdf

Textul rostit de pr. Ion Ciuraru:
www.ofmconv.ro/arhiva/2008/pdf/min-prov-multumiri-baca-12-mai-2008.pdf


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat