Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Europa se propune ca garant al drepturilor. Dar care drepturi?

Un seminar la aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma

De Andrea Simoncini, Universitatea din Firenze

Cum să celebrăm un aniversar - al șaizecilea de la semnarea Tratatelor de la Roma care au dat naștere primului nucleu al Uniunii Europene - fără ca această circumstanță să se concretizeze într-o comemorare nostalgică sau într-o sublimare emfatică? La această întrebare încearcă să răspundă ciclul de seminarii, organizate de Institutul Sturzo și de Comitetul Național pentru cei 60 de ani ai Tratatelor Europene, intitulat "De la Tratatele de la Roma la stagiunea «post-constituțională»: istoria și destinul Uniunii Europene".

O primă întâlnire (la 3 aprilie) a tratat tema istoriei procesului de integrare ajuns astăzi la o cotitură decisivă, după pasul pe loc datorat acelui "nu" francez spus Tratatului constituțional. De fapt, la Lisabona, în anul 2007 a fost adoptată o nouă și importantă modificare generală a Tratatelor, a cărei ratificare va fi una din primele împliniri pe care va trebui să o trateze noul Parlament italian ieșit din recentele alegeri.

A doua întâlnire (9 mai, la sediul Institutului Sturzo din Roma) are ca temă "Europa drepturilor" cu contribuțiile lui Andrea Bixio, Marta Cartabia, Ugo De Siervo - actual judecător al Curții constituționale italiene - și a celui care scrie.

După istoria integrării europene, drepturile; de la origini la actualitate, s-ar putea spune. Pentru că un fapt este sigur: astăzi tema tutelării drepturilor și a diferitelor ideologii care subînțeleg aceste drepturi, este în centrul dezbaterii europene. Dar nu este numai chestiune de "activism" judiciar, toate statele europene la Nizza în anul 2000 au proclamat în mod solemn o "Cartă europeană a drepturilor fundamentale": un nou catalog de drepturi fundamentale care trebuie adăugate la cele deja existente. Și totuși Polonia și Regatul Unit, atunci când a fost vorba de a da valoare legală acestui nou catalog, chiar în foarte recentul Tratat de la Lisabona 2007, s-au "dat înapoi". Ce ne așteaptă în viitor? O Europă cu "două viteze" în materie de drepturi?

Așadar tema este simțită și - dincolo de un anumit "filoeuropeism" uneori un pic nechibzuit - merită să fie aprofundată serios și nu prin grupări ideologice preconstituite.

Înainte de toate, tema drepturilor nu face parte din începutul tratatelor, nu există menționare a acestui sector printre competențele primelor comunități centrate, cum se știe, pe teme în mod prevalent economice. Și, pe de altă parte, această lipsă avea un motiv al său. Pentru a garanta tutelarea drepturilor fundamentale existau - și există încă, pentru a spune adevărul - constituțiile naționale post-totalitare.

Dacă asta n-ar fi suficient, chiar în anii '50 se naște o altă organizație europeană - Consiliul Europei - care aprobă un tratat specific dedicat tutelării drepturilor ("Convenția europeană despre ocrotirea drepturilor umane și a libertăților fundamentale", cunoscută mai bine ca CEDU) și se dotează cu o curte specializată - cea de la Strasbourg.

Așadar, de ce se pune tema drepturilor? Privind mai bine, o lacună în sistemul juridic european există, de fapt, și este aceea față de actele puterilor comunitare. Ce se întâmplă dacă o directivă sau un regulament european încalcă un drept fundamental? Cu privire la o atare încălcare ar putea face foarte puțin constituțiile naționale sau CEDU; așadar, deja din anii '60 Curtea de justiție începe să afirme competența sa și să examineze actele instituțiilor comunitare care lezează drepturile fundamentale; astfel începe un "parcurs" judiciar în care acest nucleu inițial s-a lărgit treptat ajungând să implice și actele statelor membre (legile italiene sau germane, de exemplu) care se consideră că lezează drepturi fundamentale.

E adevărat că Curtea europeană, ca "frână" la această expansiune, a cerut mereu ca actele interne să fie executive de norme comunitare, dar e la fel de adevărat că prin jocul interpretării este destul de ușor a conduce la materiile comunitare cam totul, cu consecința că urmărind tutelarea drepturilor, Europa și instituțiile sale judiciare și politice intră tot mai mult în dilemele cele mai delicate și fierbinți ale vieții civile și sociale ale statelor membre. Astfel se deschide cealaltă mare întrebare: astăzi Europa - cam ca toate instituțiile politice - caută legitimarea sa propunându-se ca "garant" al drepturilor, dar "care" drepturi?

Este evident că drepturile - libertățile civile, sociale, politice și obligațiile sau pretențiile legate de ele - sunt în mod indisolubil legate de o anumită imagine de bărbat și de femeie. Drepturile nu sunt o abstracție, sunt rod de istorie și cultură; și asta maxim în cazul "bătrânului" continent. Cum să conjugăm pluralismul cultural care a dat naștere la diferitele și secularele tradiții constituționale europene și centrarea pe care cele mai multe instituții comunitare tinere în mod inevitabil o realizează în acest domeniu?

Pentru a fi și mai expliciți, sunt cu toții conștienți că "matricea" drepturilor care în anul 1948 s-a afirmat în același timp în constituțiile naționale europene postbelice și în Declarația Universală a Drepturilor Omului de la ONU, este o matrice în mod clar "personalistă" și "demnitară"; catalogul drepturilor fundamentale ale Uniunii europene are, în schimb, un caracter categoric mai "individualist" și "libertar".

Cine va decide asupra conflictelor pe care aceste diferite "matrice" în mod inevitabil le vor produce?

(După L'Osservatore Romano, 10 mai 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat