Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tomești: Zilele Fericitului Ieremia

Parohia romano-catolică din Tomești, județul Iași, a organizat, în colaborare cu frații capucini, un simpozion de patru zile cu tema "Zilele Fericitului Ieremia", între 8 și 11 mai 2008.

Acest moment religios, care a debutat prin celebrarea Liturghiei pontificale, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, participând și pr. Anton Despinescu, mulți preoți catolici din împrejurimi, doi preoți ortodocși, primarul comunei, prof. Ștefan Timofte, și frații capucini din Onești.

Omilia din timpul Liturghiei a fost rostită de pr. Marcel Netedu, un frate capucin din Conventul din Nehoiu, județul Buzău, evidențiind câteva aspecte mai importante din viața fericitului Ieremia dar și unele virtuți precum smerenia și stăruința în idealul său de a-și mântui sufletul. Același frate a predicat și în serile următoare la sfintele Liturghii.

După celebrarea jertfei euharistice a urmat o masă rotundă cu tema: "Fericitul Ieremia între trecut și prezent", coordonată de doi profesori, Dumitru Purțuc și Nicolae Viusenco, care au expus pe scurt, în fața credincioșilor numeroși, viața fericitului Ieremia.

În discursul lor, au accentuat, mai ales, educația creștină primită de fericitul Ieremia în familia sa, care l-a ajutat apoi să fie pentru frații săi un autentic model de urmare a lui Cristos și să-i slujească pe toți, mai ales pe cei sărmani, cu multă iubire și generozitate.

Acest eveniment care, prin participarea preoților ortodocși, a avut și o conotație ecumenică a continuat și în zilele următoare prin prezentarea unui documentar despre "Viața fericitului Ieremia", de către frații capucini, apoi a unui concurs cu tema: "Cine știe mai multe despre fericitul Ieremia?", realizat de profesoara Fulvina Blânda și Georgeta Murărașu, iar duminică, 11 mai, s-a încheiat cu un montaj religios-artistic cu tema: "Vine acasă fericitul Ieremia", organizat de Surorile de caritate ale sfântului Paul, și, în final, printr-o expoziție de picturi cu tema: "Fericitul Ieremia printre sfinți".

Bucurându-ne de această inițiativă a pr. Pavel Chelaru, paroh la Tomești, le urăm tuturor ca fericitul Ieremia să trezească în fiecare dintre noi dorința de a-l imita în trăirea virtuților creștine, de iubire și de dăruire totală față de cei din jurul nostru, pentru a ne putea bucura alături de el în viața veșnică.

Fr. Irinel Lenghen, OFMCap


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat