Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sighet: Pelerinaj la căpătâiul episcopului Durcovici

Peste 400 de credincioși din Dieceza de Iași, în frunte cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, au participat la pelerinajul de la Sighet din ziua de 10 mai 2008, coordonat de pr. Iulian Kropp, responsabil cu Oficiul pentru Pelerinaje, cu scopul de a se ruga pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. Cu această ocazie a fost adusă și țărână de la Sighet, care va fi așezată în catedrala veche din Iași în ziua comemorării nașterii sale, 17 mai.

Credincioși din zona Iași, Roman, Bacău, Piatra Neamț, Suceava și Vrancea au pornit spre Sighetu Marmației încă de vineri, 9 mai, cu autocare, microbuze și mașini personale pentru a lua parte la pelerinajul de la Sighet, organizat în memoria păstorului martir Anton Durcovici.

Memoria victimelor de la Sighet a fost fixată la nivel național pentru ziua de 10 mai, de aceea, în această zi, oameni de diferite confesiuni aleg să fie prezenți la Sighet pentru a păstra vie memoria înaintașilor lor.

Sâmbătă dimineață, 10 mai, credincioși romano-catolici și greco-catolici, în frunte cu păstorii lor s-au adunat la Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței, închisoarea de la Sighet, unde au primit martiriul nenumărate elite ale Bisericii și ale societății civile în perioada comunismului.

Pelerinii trec cuminți și tăcuți prin locul durerii și al sacrificiului, unde pe pereți, de o parte și de alta, se găsesc chipurile unora care au zăbovit pe acolo. Trec prin aceleași locuri, grele de amintiri, aceleași holuri stranii, aceleași celule strâmte și respingătoare, care stau mute de durere-n calea lor. Și în ochii lor se adapă tristețea. În fiecare celulă o altă poveste, în fiecare om același gând: durere. Sunt purtați departe, departe și lacrimile curg. O mână de oameni se îngrămădește în celula morții sau celula neagră, unde a murit și păstorul nostru Anton Durcovici. O cameră îngustă, fără ferestre, fără lumină și urme de speranță. În mijloc un lanț greu te invită în trecut. O bătrână îl dezvăluie cu o lumânare, apoi îl acoperă cu un mănunchi de flori și cu vocea gâtuită fredonează un cântec de pomenire și apoi se roagă Rozariul. Ceilalți o însoțesc în gestul ei. Alte și alte celule pustii poartă urma atâtor vise pierdute cândva, dar împlinite acum în creștinii de azi.

În acest timp, urmașul episcopului martir Durcovici la cârma Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percă și câțiva preoți, în urne speciale, ia țărână din cimitirul orășenesc și din curtea închisorii din Sighet, pentru a o duce acasă, la Iași.

Pentru tot ce a fost odată, chin, durere și deznădejde, vin acum de departe creștini care vor să cinstească memoria celor care, în greul anilor de viscole și moarte, au păstrat vie credința lui Cristos, sângele lor devenind sămânța creștinilor de astăzi.

În cântec, la ora 9.30, aproximativ 2.000 de pelerini: episcopi, preoți, diaconi, persoane consacrate, seminariști și credincioși pornesc în procesiune spre cimitirul săracilor, acolo unde urmează să fie celebrată sfânta Liturghie în memoria mărturisitorilor credinței. Pe cale se alătură și alți pelerini, formând o coloană de câteva sute de metri. Cu inima și cu fruntea înălțate la cer, pelerinii își croiesc calea prin neliniștea ce bântuie încă străzile Sighetului, arătând tuturor prețuirea ce o au pentru înaintașii lor. Credincioșii din Dieceza de Iași flutură pancarta pe care scrie: "Să ne rugăm pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici". Ce mult așteaptă acest ceas! Printre ei se află și dintre aceia care l-au cunoscut pe acest apostol al lui Cristos și dintre aceia care au fost miruiți de el. Ei poartă un singur mesaj: "Părinte sfânt, să nu crezi că te-am uitat!".

Ajunși la cimitirul săracilor (cimitirul este împrejmuit cu un gard viu în formă de harta României, care ilustrează faptul că în acest loc se odihnesc martiri de pe întreg teritoriul țării), durerea, ce o dată a fost ospățul sălbatic al necredincioșilor comuniști, se preschimbă în sărbătoare.

Începe sfânta Liturghie, celebrată de ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș și arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj. În jurul altarului se adună preoți, persoane consacrate, seminariști și peste 2.000 de credincioși, care înalță lui Dumnezeu, într-un singur glas, rugăciunea lor de cerere și mulțumire. Nici ploaia nu a întârziat să vină. Din mulțimea de umbrele ce acoperă capetele pelerinilor, izbucnește un semn. Este un semn ce s-a înălțat în Vinerea Mare pe Golgota. Peste toate se-nalță o cruce. În cetatea cu morminte ce a îngropat atâția dintre ai noștri, acum domnește semnul biruinței, crucea lui Cristos.

Se scurg alene stropii mari de ploaie.

ÎPS Mureșan, în cuvântul de învățătură, vorbind de martirii ce sălășluiesc în pământul Sighetului, insistă să nu se mai întâlnească această atrocitate în țara noastră. "Isus nu a făcut nici un rău, totuși s-a jertfit din iubire pentru toți oamenii ca toții oamenii să aibă parte de veșnicie. Nici cei care își dorm somnul de păcii în cimitirul săracilor, în așteptarea învierii pe care au mărturisit-o, nu au făcut alt rău decât acela că s-au opus unei orânduiri, unei ideologii, unui sistem nedrept, criminal și fără de Dumnezeu. S-au opus oricărei târguieli pe seama credinței și a convingerilor lor. Pentru aceasta au suferit închisoare, batjocură, chinuri de nedescris. Dar toate au condus la trecerea lor din lumea aceasta prin îmbrățișarea celui ce a învins moartea. Au suferit pentru că l-au iubit pe Dumnezeu, i-au iubit pe oameni. Iubirea este mai tare decât moartea. Cei pe care îi comemorăm astăzi au fost oameni capabili să înțeleagă crucea, dând expresie forței iubirii. Ei nu au explicat iubirea prin cuvinte, ci prin cruce, prin suferință. Ei vorbesc tainic în inimile noastre, în conștiințele noastre. Ne-am adunat aici cu dragoste și recunoștință pentru a ne ruga împreună și pentru a duce cu noi exemplul mărturiei pentru credință a episcopilor catolici care odihnesc la Sighet".

PS Petru Gherghel aduce încă o mărturie de credință despre cei care ne-au precedat spunând: "Când mergem la Ierusalim, îngenunchem pe Calvar, pe care a urcat Isus cu crucea sa, și sărutăm piatra de unde a ieșit biruitor din mormânt. Când mergem la Roma, mergem să ne plecăm genunchiul, acolo unde apostolii noștri și-au dat viața ca noi să avem credință. Când ne întoarcem în România, multe cruci s-au ridicat în istorie aici, aici la Sighet, în Țara de sus, sus acolo unde este capul României. Aici s-a înălțat calvarul, aici au urcat episcopii noștri, părinții noștri, demnitarii noștri ca să își dea viața pentru convingerile lor, pentru credință. Când mergem la Ierusalim sau la Roma, mergem cu adevărată emoție și ne plecăm genunchiul. Când venim aici, aici pe acest loc înalt al României, aici în Țara de sus, ne plecăm genunchiul și-i venerăm pe cei care, aici, și-au dat viața pentru ca, de aici, să coboare jos, spre întreaga Românie, harurile credinței, ale iubirii, ale mărturiei. Preafericirea voastră, preavrednici preoți ai Bisericii Greco-Catolice, primiți-ne și pe noi, aici la Sighet, pentru a ne pleca genunchiul, pentru că, aici, păstorul nostru s-a asociat la jertfa celorlalți episcopi pe acest calvar, pentru ca noi să avem credință și iubire. Vă mulțumim că ne-ați invitat și ne acceptați alături să-l preamărim pe Dumnezeu și să-i cinstim pe înaintașii noștri. Luăm și noi pământ de aici, pământ stropit cu sângele martirilor noștri, și îl ducem acasă. Să rămânem în această comuniune a sfinților, pentru ca astfel să putem da mărturie despre Cristos, mort și înviat, spre mântuirea noastră. Amin!".

După PS Petru, ia cuvântul și episcopul locului, PS Ioan Șișeștean, reamintindu-le celor prezenți că martirii din Sighet sunt martorii învierii lui Cristos din timpul acela, iar cei care se află acum în pelerinaj la Sighet sunt martorii învierii lui Cristos, după pilda înaintașilor lor.

Pomenirea păstorilor martiri de la sfârșitul celebrării îi unește pe toți cei prezenți într-un singur cânt. Sunt amintiți toți episcopii martiri, printre care și păstorul nostru Anton Durcovici. La auzul numelui episcopului nostru martir, din mijlocul mulțimii de pelerini se înalță din nou pancarta pe care este scrisă dorința credincioșilor din Moldova: "Să ne rugăm pentru părintele nostru Durcovici".

După Liturghie, PS Petru, însoțit de pelerinii din Iași, rostește o rugăciune specială pentru episcopul Durcovici, apoi ia și de aici țărână într-o urnă pentru a o duce acasă, unde va fi depusă în catedrala veche din Iași, la 17 mai, în prezența tuturor episcopilor din țară și a multora dintre credincioșii din Dieceza de Iași.

"Cum să plecăm acasă când e așa de bine aici?", a șoptit cineva. Este ceva de nedescris, parcă episcopul martir le vorbește celor ce au venit la Sighet pentru el, spunându-le: "Niciodată, chiar niciodată nu v-am simțit atât de aproape, e sărbătoare de mă purtați acasă la ai mei". Într-adevăr, la Sighet se află drojdia credinței noastre.

Credința martirilor de diferite confesiuni a format la Sighet un curcubeu al iubirii care te lasă mut. Rămâi mut, dar nu poți tăcea când vezi o așa mărturie de credință.

Redăm în continuare câteva impresii ale unora dintre participanți:

  • "Am venit la Sighet cu inima plină de bucurie și cu mare nerăbdare pentru a doua oară, dar cu aceleași emoții și sentimente ca pentru prima oară. Acum mă întorc acasă plină de credință și mă rog lui Dumnezeu să-mi dea harul de a-l mărturisi și altor persoane" (Culina).

    "Am venit la Sighet cu profundă bucurie și emoție. Mă întorc cu sufletul plin de durere la suferința pe care am văzut-o la Memorialul victimelor comunismului și totuși și cu o mare bucurie sufletească pe care am trăit-o la sfânta Liturghie când am auzit numele episcopului nostru martir" (Maria).

  • "Venirea la Sighet pentru mine a fost un dar de la bunul Dumnezeu. Eram curioasă să văd ce se petrece acolo la Sighet, voiam să trec pragul închisorii ororii și să văd locul unde episcopul Anton Durcovici a îndurat chinurile închisorii punând credința la loc de cinste. Și am venit să mă rog, să fiu mai aproape de Dumnezeu. E prima oară când vin la Sighet, dar miracolele la care am asistat în această zi m-au molipsit să nu mai lipsesc niciodată de la acest pelerinaj. Sunt copleșită! Iar în celula episcopului Anton Durcovici am plâns și m-am rugat pentru beatificarea sa. Mă simt onorată că bunul Dumnezeu ne-a primit azi printre pelerini. Plec acasă cu o inimă mare, am avut o experiență deosebită. Azi am promis să fiu mai bună" (Maricica).

  • "Urmăream cu «sufletul la gură» la TV «Memorialul durerii» de Lucia Hossu-Longin, în care vedeam aspecte și mărturii scurte din iadul comunist și atunci la invitația de pelerinaj ne-am hotărât să pășim pe acest pământ sfințit cu sângele martirilor noștri. Pentru început, am crezut că trebuie să cunoaștem istoria și adevărul istoric al anilor de comunism feroce. Plecând însă cu autocarul, prin programul de rugăciuni, meditații, poezii și cântece am văzut că acest pelerinaj este altceva decât cunoaștere, și anume întărire în credință. Pășind în Memorialul Sighet am rămas muți și fără cuvinte în fața mărturiei de credință a clerului, în special a episcopului Anton Durcovici și a elitei românești. Procesiunea de la Memorial până la cimitirul săracilor, un act de credință intensă, a spulberat din sufletul nostru gândurile umane și au făcut loc grăuntelui de muștar al credinței că «prin sângele martirilor înflorește credința»" (Fam. Bulai).

  • "Am fost la PS Anton Durcovici și ne-a primit cu ușa deschisă. Am îngenuncheat și ne-am rugat împreună cu el, împreună cu urmele de pe cele două sinistre lanțuri fixate în podea de o verigă imensă. Lumina unei lumânări umple camera morții de lumina învierii. Cu toții îl simțim pe Preasfințitul prezent, e viu în mijlocul nostru, e alături de Cristos, pe care l-a iubit atât de mult, încât a preferat să accepte zborul spre cer din aceste două cătușe înlănțuite. Întotdeauna comuniunea creează rugăciune, creează emoție, creează bucuria întâlnirii cu cei dragi. Drumul spre Sighet e un drum de speranță, e mărturie de credință, e drumul iubirii. Ne întoarcem de la Sighet plini de amintirile trecutului, plini de sfințenia lui, plini de încredere. Jertfa înaintașilor noștri nu a fost, nu este și nu va fi niciodată în zadar" (Emil).

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 mai: Sighet: Pelerinaj la căpătâiul episcopului Durcovici


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat