Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Romanian Day 2008

Comunitatea de români catolici din Londra a organizat la 4 mai 2008 Ziua Românească în centrul parohial în care se celebrează sfânta Liturghie în fiecare duminică.

Motoul acestei zile a fost: Romanian Day 2008 - "Living and working together in the same community - A glimpse of Romania" (Zi Românească 2008 - Trăim și muncim împreuna în aceeași comunitate - Un colț de România").

Scopul organizării acestei zile, a doua (prima a avut loc la 6 mai 2007), care se dorește a fi un început de tradiție aici în luna mai, luna sfintei Fecioare Maria, a fost unul cu dublu rol: în primul rând de a aduce, ca un balsam sufletesc, o mică alinare a dorului de casă al românilor de aici, de îmbărbătare și speranță spre mai bine, precum și spre păstrarea legăturilor sufletești cu tradiția și obiceiurile noastre dragi; în al doilea rând de a ne face mai cunoscuți în mijlocul comunității englezești, în cadrul căreia ne desfășurăm activitatea, să ne cunoască așa cum suntem, să vadă cu ochii lor. Pe lângă acestea, a mai fost un motiv: de a mulțumi comunității care ne găzduiește și de a arăta că dorim să ne integrăm în viața socială, economică și spirituală de aici, aducându-ne și noi totodată contribuția (și avem cu ce!) la dezvoltarea societății londoneze.

Ce le-am oferit noi? Ospitalitate, voioșie, zâmbet, muzică populară și puțin din vestitele bucate și vinuri românești (acestea după puținele noastre posibilități, dar din toată inima).

Oaspeți au fost în jur de 250-300 de persoane pe întreg parcursul după-amiezii: credincioșii din parohie, vecinii si prietenii din zonă (de diferite naționalități, religii, de pe diferite continente). Ne-au onorat cu prezența: pr. David Williamson, paroh de Kingsbury, și alți confrați preoți catolici, dar și de alte confesiuni, Ion Jinga, ambasador al României în Regatul Unit (proaspăt numit în funcție și la doar două zile de la prezentarea scrisorilor de acreditare reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii; a fost însoțit de soție și de Mihai Delcea, consul), primarul Consiliului Local din Brent și unii consilieri locali, Barry Gardiner MP, parlamentar laburist, Sarah Teather MP, parlamentar liber-democrat (ambii parlamentari reprezentând circumscripția din care facem parte și noi), reprezentanți ai poliției locale și mulți alți invitați.

După toate emoțiile prin care am trecut, rugăciunile, truda și mult suflet, trebuia să iasă bine. Și mulțumim lui Dumnezeu că a fost așa!

La început mai reținuți, oaspeții noștri, aducându-și aminte de dansurile românești de anul trecut, s-au lăsat cuprinși de atmosferă și voie bună și zâmbetele începeau să apară la tot pasul. La final, după o zi obositoare, dar frumoasă, au venit și aprecierile oaspeților. "Thank you", adică "mulțumim", și de abia așteptăm ziua românească de anul viitor! Felicitați fiind de toți și cu inima plină de bucurie ne-am simțit mândri că suntem români și am uitat pentru câteva ore de neajunsuri, umilințe și problemele cotidiene, nu puține la număr.

Ca un prim rezultat ar fi de menționat că aceia care ne cunosc de aproape doi ani de zile nu mai au imaginea românilor din ziare, ci, cunoscându-i, spun despre ei că știu să fie ospitalieri, să ofere, să muncească din greu, că sunt cu frică de Dumnezeu și știu și să se bucure de viață.

Este doar un nou pas, un nou demers care poate să ducă spre mai bine, spre o acceptare mai ușoară și un sprijin moral în acțiunile noastre!

Ziua românească de la Londra, ediția a doua, a fost o reușită pentru care s-a trudit din greu. Sperăm să fie o parte dintr-un șir lung de succese, de care toți să se bucure.

Pr. Robert Mățău
și românii din Londra


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat