Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Predica PS Petru Gherghel cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale

Mass-media - instrument de evanghelizare

"Trimite Doamne Duhul tău și se va reînnoi fața pământului"

În duminica de 4 mai, pe lângă Ziua Tineretului la nivel diecezan am celebrat împreună cu întreaga Biserică și a XLII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale.

Astăzi avem un nou moment de reflecție asupra acestui dar al lui Dumnezeu pentru care felicit Oficiul diecezan și pe responsabilii cu mass-media din dieceza noastră.

S-a afirmat în ultimul timp și se mai afirmă, ca dacă ar mai trăi astăzi, sfântul Paul ar fi jurnalist. E drept și cred că așa ceva ar face, ar comunica altfel învățătura sa.

Conciliul Vatican II la 4 decembrie 1963 prezenta un decret foarte scurt, foarte concentrat și de o mare valoare: "Inter mirifica" despre mijloacele de comunicare socială, astăzi cunoscute sub denumirea generală de mass-media. Tot documentul are 24 de numere.

La numărul 2 întâlnim o precizare clarificatoare. Citez: "Sfânta Maică Biserică știe că aceste mijloace bine întrebuințate, oferă neamului omenesc avantaje mari, întrucât contribuie mult la destinderea și îmbogățirea sufletelor și la răspândirea și întărirea împărăției lui Dumnezeu. Mai știe însă că oamenii le pot folosi împotriva planului Creatorului divin și le pot întoarce spre propria pierzare; mai mult ea s neliniștește și inima ei de mamă se umple de durere văzând pagubele pe care reaua lor folosire le-a adus omenirii" (IM 2).

Am considerat că e bine să ne îndreptăm, în cadrul acestei întâlniri fericite, cu gândul la acest dar minunat (mirific - inter mirifica) pentru a înțelege cu ce instrumente de evanghelizare ne-a învrednicit Creatorul și Isus, întemeietorul Bisericii sale, pentru a le prețui și folosi, în activitatea noastră pastorală.

De ce nu, cunoscând și pericolele acestor daruri, dacă sunt folosite rău, să le ținem departe de noi și să încercăm să limităm pe cât mai mult posibil, răul ce-l poate face.

Cândva auzeam repetându-se că dintr-un bloc de marmură sau piatră se poate realiza și sculpta un înger, dar și un diavol, acest lucru pentru a explica cât de important este scopul sau gândul artistului în fața unei opere pe care vrea s-o realizeze.

Stând în fața unei descoperiri atât de importante, cum sunt mijloacele de comunicare, suntem atenționați că ele pot fi și că trebuie cu adevărat folosite pentru a realiza un lucru minunat, un lucru îngeresc. Se poate crea astfel o operă de artă, binecuvântată și cu mare folos sufletesc prin aceste și cu aceste instrumente și descoperiri ale tehnicii din partea omului a geniului uman.

Cu alte cuvinte aceste minunății ale tehnicii pot oferi neamului omenesc avantaje mărețe în răspândirea împărăției binelui și a frumosului, în realizarea împărăției lui Dumnezeu. Un motiv de mare bucurie și satisfacție pentru toți, pentru întreaga Biserică, pentru noi preoții. Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea făcând referință la cea mai nouă tehnică a comunicării, internetul, afirma în anul 2002 la 12 mai, în cea de-a XXXVI Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, că este un nou forum pentru proclamarea evangheliei, spre care trebuie să se îndrepte toți cu mult curaj, fără teamă ca spre cel mai fascinant mijloc de contact cu lumea, cu misiunile și misionarii, cu toți oamenii care caută adevărul și evanghelia.

Atunci când s-a pus problema să recomandăm și în Dieceza de Iași acest mijloc de comunicare - internetul, spuneam că reprezintă "novum gaudium et spes nova", chemând pe toți slujitorii altarelor, toți creștinii să primească cu bucurie noile pagini ale sitului ercis, oglinda și cartea de vizită a episcopiei noastre. Era o nouă cucerire a fiilor Bisericii noastre.

Ea a fost și rămâne mai departe o posibilitate fără limite de împărtășiri și trăiri spirituale între toți cei care vor să fie părtași la viața Bisericii, a societății și a lumii.

Încă din anul 1957, papa Pius al XII-lea scria în enciclica "Miranda prorsus" și, mai târziu, același lucru a fost reafirmat de către Comisia pentru Comunicații Sociale: "Biserica recunoaște în aceste instrumente, darul lui Dumnezeu destinat ca, în conformitate cu planul său providențial, să îi unească pe oameni într-o strânsă fraternitate pentru a -i ajuta să colaboreze la planul său de mântuire" (Biserica și Internetul, nr. 1, 23 martie 1971, pag. 32).

Acest document "Communio et progressio" sublinia faptul că mass-media moderne îi oferă omului noi căi de întâlnire cu mesajul evangheliei (nr. 28), iar papa Paul al VI-lea spunea că Biserica s-ar simți vinovată în fața lui Dumnezeu ("Evangelii nuntiandi", 45) dacă nu ar folosi mijloacele de comunicare pentru evanghelizare.

Făcând referință la aceleași mijloacele de comunicare, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, în diferitele sale intervenții, făcea un apel cu totul special și convingător, numind mass-media - primul areopag al lumii moderne, care are legătură directă cu datoria proclamării evangheliei.

Chiar dacă lumea comunicațiilor sociale poate uneori să pară străină mesajului creștin, ea oferă totuși ocazii unice de a proclama adevărul mântuitor al lui Cristos pentru întreaga familie umană. Ne putem gândi la capacitățile pozitive ale internetului de a transmite informațiile religioase dincolo de toate barierele și frontierele. O audiență așa de largă era desigur de neconceput celor care au predicat evanghelia înaintea noastră. Catolicii nu trebuie să se teamă să deschidă larg porțile comunicațiilor sociale lui Cristos pentru ca vestea cea bună să poată fi auzită de pe acoperișurile lumii (cf. Ioan Paul al II-lea, Mesaj, 24 mai 2001).

Marile mijloace de comunicare socială sunt prin urmare un dar pe care Dumnezeu îl face omenirii și de care se bucură Biserica și ne bucurăm și noi. N-am fi adevărați fii ai Bisericii dacă nu ne-am bucura și nu ne-am putea achita cu adevărat de chemarea și misiunea noastră, dacă nu ne-am interesa și folosi de ele (publicații, radio, proiecții, televiziune, internet etc.)

Utilități ale comunicațiilor sociale pentru răspândirea evangheliei

Reproduc aici câteva puncte edificatoare la această chemare și posibilitate tehnică în misiunea de evanghelizare din "Communio et progressio".

126. Cristos le-a poruncit apostolilor și urmașilor lor să învețe toate popoarele să fie lumină a lumii, să proclame evanghelia oriunde și oricând. Așa cum Cristos însuși, în viața sa pământească, ne-a dat dovadă că este comunicatorul perfect, și așa cum apostolii au utilizat tehnicile de comunicare pe care le aveau la dispoziție, la fel, astăzi, pentru acțiunea pastorală trebuie să știm să utilizăm posibilitățile și mijloace cele mai recente.

Așadar, nu va fi ascultător față de porunca lui Cristos cine nu folosește în mod corespunzător posibilitățile oferite de aceste mijloace pentru a extinde la un număr cât mai mare de oameni raza de răspândire a evangheliei. De aceea, Conciliul Vatican II îi îndeamnă pe catolici să utilizeze mijloacele de comunicare socială fără întârziere și cu cea mai mare eficiență în multiplele opere de apostolat.

128. Recentele invenții îi oferă omului modalitatea de a întâlni adevărul evanghelic, permițându-le creștinilor, care trăiesc în regiuni foarte îndepărtate între ele, să participe la aceleași rituri religioase solemne prin care întreaga comunitate creștină să se simtă unită și prin care toți sunt invitați să participe la viața intimă a Bisericii. Considerăm că este inutil să amintim că aceste inițiative trebuie să fie studiate și stabilite conform naturii mijlocului de comunicare ales. Într-adevăr, altul e limbajul mijloacelor de comunicare, și altul cel al amvonului! Și să nu fie ignorată exigența obligatorie ca acele comunicări care au caracter religios să fie la fel, în ce privește demnitatea și tehnica prezentării, cu celelalte comunicări de orice alt fel.

129. Comunicațiile sociale sunt în plus de o foarte mare utilitate pentru răspândirea doctrinei creștine. De fapt, se poate obține colaborarea specialiștilor în științe religioase și a experților în toate problemele care sunt tratate, și asta cu toate resursele tehnice care permit o prezentare atrăgătoare și la zi. Mijloacele de comunicare, prin însăși structura lor, pot servi la reînnoirea întregii organizări catehetice și la sporirea potențialului inițiativelor.

130. Omul de astăzi, obișnuit cu bogăția de expresie și cu forța de persuasiune a mijloacelor de comunicare socială, tinde să-și rafineze gustul, motiv pentru care nu mai acceptă prestări mediocre în spectacole și cu atât mai mult în manifestările religioase, precum riturile liturgice, predicarea, cateheza.

131. De aceea, cu scopul de a face cu adevărat interesantă și eficientă expunerea principiilor credinței și ale tradiționalei cateheze, este necesar să se servească, pe cât e posibil, de mijloacele tehnice adaptându-se la limbajul și la stilul comunicațiilor sociale moderne.

133. Această activitate multiplă a catolicilor care lucrează pentru progresul uman în lumina evangheliei, și care sunt implicați în sectorul comunicațiilor sociale și utilizează în mod corespunzător aceste mijloace îndemnați de providența divină, necesită ajutoare și finanțări tot mai mari. Catolicii sunt invitați să devină conștienți de responsabilitățile lor în acest sector și de obligația lor de a contribui cu generozitate perseverentă, ar fi de neconceput ca fiii Bisericii să permită ca cuvântul mântuirii să fie împiedicat să se răspândească...

134. Luând în considerație incidența tot mai sporită a mijloacelor de comunicare socială asupra vieții întregii omeniri și, în particular, a Bisericii, conferințele episcopale se vor îngriji să acorde un spațiu important problemelor pastorale legate de comunicații, integrându-le în programele lor și sprijinind financiar realizările din acest sector, utilizând resursele locale și recurgând la cooperarea internațională.

Avem în această direcție exemplul atâtor conferințe episcopale din întreaga lume și desigur, al Centrului audio-vizual din Vatican.

Biserica are, așadar, o mare misiune și toți cei care fac parte din ea sunt chemați să nu renunțe la șansele ce le oferă mass-media și toate celelalte mijloace de comunicare.

Ne bucurăm să vedem și să constatăm că tinerii noștri simt nevoia și dorul computerului, că suferă enorm de mult că nu pot avea acces la el, că renunță la toate pentru a-și procura un aparat, dacă se poate cât mai performant. Sunt semne că lumea astăzi dorește să-și lărgească cât mai mult orizontul cunoașterii, că vrea să pătrundă tot mai mult în tainele naturii și ale universului, că omul vrea să ajungă cât mai aproape de creatorul și împărțitorul tuturor darurilor.

La o astfel de preocupare și spre un astfel de orizont cu totul nou, în cadrul pregătirii lor pentru viață, se aruncă aproape toți tinerii, seminariștii și, desigur preoții tineri. Nimic rău în aceasta, ba din contra ei sesizează cu adevărat ce mare comoară a oferit Dumnezeu omenirii și dacă văd acest lucru și în cheia pe care o propune Biserica, atunci câștigul este enorm, îngerul din toate paginile mass-media este o veritabilă cucerire, o adevărată capodoperă.

Dacă mass-media au un așa de mare rol în promovarea binelui, în apărarea drepturilor omului și a familiei, în apărarea păcii și a dreptății, dacă sunt un imens bine pentru promovarea comuniunii între oameni și națiuni și sunt considerate astfel, atunci totul este bine și darul lui Dumnezeu reprezintă o revărsare de binecuvântare peste omenire.

Un adevărat operator media, un formator de opinii nu va trebui să uite niciodată, că peste întregul arsenal de cules și transmis date - presa, radioul, televizorul, ecranul cinematografic sau internetul, există un singur Domn și stăpân, împărțitorul tuturor darurilor, Cristos, comunicatorul perfect, norma folosirii mijloacele de comunicare și al vestirii evangheliei.

Mă bucur să închei aceste câteva gânduri cu minunatele cuvinte ale președintelui Consiliului Pontifical pentru Mass-media:

"Fie ca toți catolicii angajați în lumea comunicațiilor sociale să predice adevărul lui Isus într-un mod mai plin de bucurie și mai curajos, de pe acoperișuri, astfel încât toți bărbații și toate femeile să poată cunoaște iubirea care este centrul comunicării pe care Dumnezeu o face despre sine însuși prin Isus Cristos, același, ieri, astăzi și întotdeauna" (Biserica și Internetul, 22 februarie 2002)

Iar concluzie aș dori să vă prezint gândurile actualului Sfânt Părinte Benedict al XVI-lea, care ne cheamă să căutăm adevărul și să-l împărtășim prin mass-media, spunându-ne, în mesajul său pentru cea de a XLII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, că acest adevăr este Cristos, care singur poate răspunde pe deplin la setea de viață și de iubire din inima omului. Cel care l-a întâlnit și devine pasionat de mesajul său, experimentează dorința de nestăpânit de a împărtăși și comunica acest adevăr, așa cum ne amintește papa Benedict al XVI-lea, făcând apel și referință la afirmația sfântului Ioan din 1In 1,1-3 despre cuvântul vieții.

Sfântul Părinte își exprimă, așadar, o dorință și o speranță, invocându-l pe Duhul Sfânt, ca să nu lipsească Biserica și lumea de acei comunicatori curajoși și martori autentici ai adevărului care, fideli față de mandatul lui Cristos și captivați de mesajul credinței, "să știe să devină interpreți ai instanțelor culturale de astăzi, angajându-se să trăiască această epocă a comunicării, nu ca pe un timp de înstrăinare și rătăcire, ci ca pe un timp prețios pentru căutarea adevărului și pentru dezvoltarea comuniunii între persoane și popoare" (Ioan Paul al II-lea, Discursul din 9 noiembrie 2002).

Sfințiile voastre,

Dragi operatori media,

Vă doresc să vă lăsați umpluți de Duhul său pe care-l așteptăm din nou la Rusalii, ca să vă transforme pe voi în instrumente vii ale adevărului său și prin voi, să se ajungă mai ușor la reînnoirea feței pământului.

Trimite, Doamne Duhul tău, ca să se reînnoiască fața pământului. Amin

Iași, 7 mai 2008

PS Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Iași: Întâlnirea operatorilor și simpatizanților mass-media din Dieceza de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat