Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea operatorilor și simpatizanților mass-media din Dieceza de Iași

Operatorii și simpatizanții mass-media din Dieceza de Iași au participat, miercuri, 7 mai 2008, în sala de conferințe de la subsolul noii catedrale romano-catolice din Iași, la întâlnirea organizată de Oficiul pentru Comunicații Sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iași pentru a marca A XLII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care a fost celebrată în Biserica Catolică în ziua de 4 mai. Invitat special a fost PS Petru Gherghel. Au participat peste 60 de persoane, printre care 18 preoți, persoane consacrate și numeroși laici.

Întâlnirea, inedită pentru Dieceza de Iași, a pornit de la tema Zilei Comunicațiilor Sociale "A căuta adevărul pentru a-l împărtăși" și s-a desfășurat sub motoul: "Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi" (In 8,32).

PS Petru Gherghel a deschis întâlnirea salutându-i pe toți cei prezenți. Cuvântului de salut al PS Petru i-au urmat intervențiile pr. Cornel Cadar, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale, care a avut două prezentări în programul Powerpoint. Prima prezentare a urmărit tehnicile de scriere și de realizare a unei reviste - elementele de bază ale unei reviste, iar a doua modalitatea de a scrie un articol și îmbunătățirea scrisului.

La ora 12.00, PS Petru Gherghel a celebrat sfânta Liturghie la care au fost prezenți și ceilalți participanți.

În cuvântul învățătură, PS Petru Gherghel a felicitat Oficiul pentru Comunicații Sociale pentru activitatea pe care o desfășoară și pentru întâlnirea organizată la Iași pentru operatorii și simpatizanții mass-media din Dieceza de Iași. Excelența sa a subliniat faptul că a exploata mijloacele de comuniune în masă pentru a da mărturie despre adevăr înseamnă a descoperi mai mult ce ne-a încredințat Dumnezeu. A mai amintit de faptul că dacă Paul - spun unii - ar trăi în zilele noastre ar fi jurnalist.

Cei care lucrează în domeniul comunicațiilor sociale îl au ca model pe Isus Cristos care a împărtășit concret adevărul folosindu-se de toate mijloacele disponibile din timpul său.

De asemenea, Preasfințitul a făcut referință la numărul 2 din decretul "Inter mirifica" al Conciliului Vatican II, despre mijloacele de comunicare socială, care spune că aceste mijloace bine întrebuințate oferă neamului omenesc avantaje mari, întrucât contribuie mult la destinderea și îmbogățirea sufletelor și la răspândirea și întărirea împărăției lui Dumnezeu. Însă oamenii le pot folosi împotriva creatorului divin și le pot întoarce spre propria pierzare. Vrând să exprime plastic ceea ce spune decretul, Excelența sa a dat ca exemplu faptul că dintr-un bloc de marmură se poate sculpta un chip de înger sau un chip de diavol, totul depinzând de cel care sculptează.

Mass-media sunt un dar făcut de Dumnezeu Bisericii, iar dacă nu ne-am interesa să folosim aceste mijloace nu am fi adevărați fii ai ei.

La predică a fost auzit din nou apelul pe care l-a făcut și papa în ziua dedicată comunicațiilor sociale: "A ști să ne oferim să descoperim adevărul și să îl încredințăm celorlalți. Acest adevăr este unul singur: Isus Cristos. Cel care l-a întâlnit și primește mesajul său experimentează dorința de nestăpânit de a-l comunica și celorlalți".

Și pentru că ziua de miercuri, 7 mai, este în octava de pregătire pentru Rusalii, Preasfințitul a dorit celor prezenți ca Duhul Sfânt să inspire mereu faptele lor și Cristos să îi umple de Duhul său pentru ca prin ei să se ajungă mai ușor la reînnoirea feței pământului.

Imediat după sfânta Liturghie a urmat prânzul.

În partea a doua a întâlnirii, care a început la ora 14.00, s-a desfășurat concursul "Cea mai bună revistă", la care au participat 14 reviste din Dieceza de Iași care apar în parohii, seminarii, școli catolice, congregații și asociații catolice din Dieceza de Iași (nu au participat revistele de specialitate gen "Dialog teologic", "Mesagerul sfântului Anton"). Pentru acest concurs a fost constituit un juriu din care au făcut parte: pr. Iosif Dorcu, pr. Petru Tamaș, pr. Cristian Diac, pr. Felician Tiba și diac. Adrian Blăjuț. Concursul a fost prezentat de pr. Iosif Dorcu, paroh la catedrala din Iași.

După o cercetare amănunțită a juriului în care s-au analizat: hârtia, claritatea scrisului, tehnoredactarea (aranjarea în pagină), claritatea imaginilor, originalitatea articolelor, implicarea credincioșilor în scriere, regăsirea realităților locale, ortografie, greșeli gramaticale, metodologia numerelor - coerența lor, constanța rubricilor, consistența articolelor, alegerea fonturilor, fonturi suprapuse obositoare, calitatea titlurilor, aplicare pentru publicul țintă, aranjarea în pagină, calitatea copertelor, numărul de pagini - constanță, frecvență, longevitatea revistei, inserarea datelor în caseta tehnică, calitatea casetei tehnice și calitatea știrilor s-a făcut un clasament și au fost premiate primele trei. Pe locul întâi a ieșit revista "Biserica și viața" a Parohiei "Sfântul Nicolae" din Bacău. Locul al doilea a fost ocupat de revista "Pași spre fericire" a Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, iar locul al treilea de revista "Raze de speranță" a Parohiei "Isus Bunul Păstor" din Roman. Au mai fost oferite și două premii speciale: unul pentru revista "Animatorul după inima lui Don Bosco" și celălalt pentru revista "Drumuri deschise" a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași.

PS Petru a completat premierea spunând că de fapt toți cei implicați în răspândirea adevărului prin intermediul mass-media merită să fie premiați, deoarece toți pun suflet în munca lor în ciuda greutăților pe care le întâmpină în câmpul acesta de activitate.

În partea a treia, rezervată întrebărilor, discuțiilor și propunerilor, s-au înscris la cuvânt, printre alții:

- Pr. Alois Moraru, paroh al comunității "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, a amintit de un aspect important al unei publicații parohiale: legătura care se menține între membrii comunității parohiale și cei care au plecat din sânul acesteia.

- Pr. Florin Sescu, vicar la Valea Mare, a propus ca pe viitor întâlnirile să fie organizate și în alte zone ale diecezei, de exemplu Roman sau Bacău, și să aibă loc la sfârșitul săptămânii pentru a favoriza astfel participarea cât mai multor persoane. Tot părintele Florin a propus și o formă mai practică a viitoarelor întâlniri în sensul de a se organiza laboratoare de lucru pentru participanți.

- Pr. Francisc Fărcășel, paroh la Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman, a caracterizat revista din comunitatea pe care o păstorește ca fiind o "cateheză pe termen lung", iar criticile nu trebuie să descurajeze, ci să fie un semn al existenței activității.

- Pr. Cristian Chinez a subliniat faptul că atunci când se scrie pentru o publicație dintr-o parohie trebuie să existe conștiința că se transmite un mesaj din partea Bisericii. Este implicată Biserica. Este o acțiune eclezială, ca un sacrament.

- Pr. Valentin Aenoaei, vicar la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău a vorbit de lupta pentru aceleași idealuri din partea tuturor publicațiilor din dieceză, în acest sens fiind nevoie de o colaborare mai binevoitoare și mai strânsă între operatorii mass-media.

- Ovidiu Bișog, reprezentând și revista "Ecouri răducănene", a propus înființarea pe internet a unui grup de discuții în cadrul căruia operatorii și simpatizanții mass-media din Dieceza de Iași să poată face schimb de experiențe, resurse, idei, critici și propuneri. Grupul a fost creat și poartă numele "ComSocIS" (Comunicații Sociale Iași) și poate fi accesat pentru înscrieri la adresa: http://groups.yahoo.com/group/ComSocIS.

La finalul acestei întâlniri, pr. Cornel Cadar a mulțumit participanților și i-a invitat pe aceștia și la următoarele întâlniri legate de mass-media.

Întâlnirea s-a încheiat cu binecuvântarea rostită de PS Petru Gherghel.

Marcelin Blaj și Maricel Bulai

* * *

Predica PS Petru Gherghel cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
7 mai: Întâlnirea operatorilor și simpatizanților mass-media din Dieceza de Iași
7 mai: Întâlnirea operatorilor și simpatizanților mass-media din Dieceza de Iași (FOCUS)

* * *

Operatorii și simpatizanții mass-media din Dieceza de Iași interesați de înscrierea în grupul ComSocIS au la dispoziție și următoarea modalitate:

Inscrie-te si tu in ComSocIS
Powered by tech.groups.yahoo.com


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat