Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua Tineretului 2008

După ce în Duminica Floriilor s-a celebrat Cea de-a XXIII-a Zi a Tineretului la nivel parohial, urmând îndemnurile Sfântului Părinte și ale păstorului diecezei, peste 4.000 de tineri din 118 parohii din toată Moldova s-au întâlnit duminică, 4 mai 2008, la Bacău, în Parohia "Sfântul Nicolae", pentru a sărbători Ziua Tineretului la nivel diecezan, sub motoul "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8).

Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, care i-a avut alături pe PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, precum și aproximativ 50 de preoți din dieceză. Au mai participat autorități locale, oaspeți veniți din Blaj și de peste Prut (un grup de tineri din Republica Moldova).

Pentru o cât mai bună organizare, 80 de tineri au sosit la Bacău încă de sâmbătă, 3 mai, împreună cu pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația copiilor, tinerilor și asociațiilor, pentru ca, împreună cu tinerii din parohia gazdă, să pregătească cât mai bine sărbătoarea de a doua zi.

În cadrul după-amiezii au avut loc cinci laboratoare de idei, oportunitate de formare oferită tinerilor interesați, prin îngrijirea aceluiași oficiu: Tehnici de animare în grup (pr. Tizziano Baracco, SDB), Tinerii și mass-media (pr. Cornel Cadar), Alegerile majore ale vieții (pr. Marius Taloș, SJ), Teatru biblic (Cornel Bulai, Kolping), Animare misionară (pr. Claudiu Iștoc), laboratoare la care au participat aproximativ 100 de tineri.

Programul a continuat cu sfânta Liturghie și o oră de veghe în care s-a aprofundat mesajul Sfântului Părinte adresat tinerilor și s-au cerut darurile Duhul Sfânt. Au fost prezenți atât tinerii din parohia gazdă, cât și tinerii care au participat la atelierele de lucru, voluntarii și cei din parohiile din vecinătatea Bacăului.

Din primele ore ale dimineții de duminică, tineri de pe tot cuprinsul diecezei au început să vină la Bacău, ignorând vremea capricioasă de afară. Ei au fost întâmpinați de persoane din grupul de organizare la gară, autogară și stadion, ajutându-i să ajungă mai ușor și mai repede la locul pregătit special pentru celebrare.

La ora 9.00 tinerii din Bacău au adresat cuvântul lor de salut parohiilor care ajunseseră deja în fața bisericii și au deschis oficial "Ziua Tineretului - Bacău 2008". După rugăciunea de început, condusă de pr. Felix Roca, a urmat evocarea Zilei Tineretului din anul 2007 (Iugani), prezentarea Mesajului Sfântului Părinte cu ocazia Celei de-a XXIII-a Zile a Tineretului, prezentarea imnului (muzica: Andrei Doboș, versuri: Adriana Doboș, interpretat de Adriana Doboș, Ionela Albert și Andra Sîrbu, din Parohia Iași - "Sfântul Anton de Padova") și a logoului (realizat de Maricel Bulai din Parohia Nicolae Bălcescu) pentru sărbătoarea din acest an, un moment de teatru biblic pregătit de tinerii care au participat cu o zi înainte la laboratorul cu același nume și prezentarea principalelor asociații de tineri prezente în dieceză: Acțiunea Catolică, Scout, Kolping, Serviciul de Ajutor Maltez. A urmat pregătirea cântărilor pentru sfânta Liturghie și un moment de pregătire spirituală, condus de un grup de tineri din cadrul Taizé din Iași

Înarmați cu răbdare și entuziasm, în ciuda ploii, la ora 11.00, întreaga adunare era pregătită pentru celebrarea Liturghiei pontificale. În fața altarului special amenajat a fost așezată "Crucea pelerină".

În cuvântul de învățătură, PS Aurel Percă i-a îndemnat pe tineri să fie mărturisitori ai lui Cristos în orice circumstanță: familie, școală, grup de prieteni, să fie generoși în iubire și să ceară darurile Duhului adevărului.

În finalul celebrării, PS Petru Gherghel i-a îndemnat pe tineri să fie misionari ai iubirii, misionari chiar în țările de misiune.

A urmat apoi un moment emoționant, mult așteptat de toți: "Unde va avea loc anul viitor Ziua Tineretului în Dieceza de Iași?". Ropote de aplauze, strigăte ale tinerilor, pancarte și eșarfe fluturate în vânt: fiecare parohie dorea să ia crucea acasă. Dar vocea clară a Preasfințitului a anunțat cu bucurie: Parohia Nisiporești! Binecuvântarea finală a încheiat sfânta Liturghie, nu și programul Zilei Tineretului, căci sărbătoarea a continuat.

La ora 14.00 imnul oficial a deschis programul cultural-recreativ. "Festivalul tinerilor", realizat de tineri pentru tineri, a cuprins: dans tematic: "Noi nu putem să tăcem" (Liceul Catolic Bacău), creațiile muzicale care au participat la concursul de imnuri (ale tinerilor din parohiile Iași - "Sf. Anton" și Iași - "Sf. Tereza"), dansuri populare (parohiile Faraoani, Frumoasa și Nisiporești), cântece populare (Formația "Obârșia" din Blaj), clovnii bucuriei (Iași), tombolă cu premii individuale și pe parohie, dialoguri cu episcopii prezenți - moderate de pr. Felix Roca, discurs final, invitația de a participa în anul 2009 la Ziua Tineretului care se va desfășura la Nisiporești.

După încheierea programului cultural recreativ tinerii s-au întors în comunitățile lor. "Amintiți-vă: Biserica are încredere în voi! Noi, păstorii, îndeosebi, ne rugăm să-l iubiți și să faceți să fie iubit tot mai mult Isus și să-l urmați cu fidelitate" ne-a spus Sfântul Părinte în finalul mesajului său. Așadar, dragi tineri, purtând în inimi îndemnul Sfântului Părinte și al păstorului diecezei, să avem curajul să facem din motoul acestei zile ("Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră voi veți primi o putere și îmi veți fi martori") nu doar motoul unei simple întâlniri, ci un stil de viață: să fim martori și misionari ai iubirii oriunde, oricând!

Daniela Chelaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

4 mai: Bacău: Ziua Tineretului - Liturghia

3 mai: Bacău: Ziua Tineretului - priveghere


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat