Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ultimul curs al promoției 2005-2008 din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică

Amfiteatrul A14 din cadrul Universității "Al.I. Cuza" a găzduit, sâmbătă, 31 mai 2008, cursul festiv al studenților din anul III ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, promoția 2005-2008.

La festivitate au fost prezenți absolvenții anului III însoțiți de familiile, prietenii și cunoștințele lor, profesorii din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, care i-au însoțit în acești trei ani, precum și alți invitați.

Festivitatea a fost deschisă de corala "Gaudete", care a intonat cântecul Gaudeamus igitur introducându-ne astfel în atmosfera de sărbătoare. A urmat strigarea catalogului făcută de pr. Emil Dumea, decanul Facultății de Teologie. Cursul a fost ținut de pr. Iosif Enășoae, care ne-a făcut o sinteză a enciclicei Redemptor Homonis îndemnându-ne să privim spre Cristos, căci el este adevărata cale de urmat.

A luat cuvântul și îndrumătorul nostru de an, pr. Emil Dumea, care ne-a felicitat și încurajat să mergem mai departe cu studiile până la masterat sau chiar doctorat. De asemenea, au luat cuvântul și ceilalți profesori prezenți în sală, precum și pr. Egidiu, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași.

Absolvenților li s-a înmânat câte o diplomă onorifică, după care, în calitate de șefă de promoție, am avut onoarea de a ține un mic discurs în numele întregului an, în care am încercat să exprim câteva din gândurile, trăirile și problemele întregii promoții, precum și să aduc mulțumirile ce se cuveneau domnilor profesori, părinților și tuturor celor prezenți. De asemenea, am avut ocazia de a înmâna cheia unei studente din anul II, fapt ce a reprezentat predarea ștafetei studenților mai mici.

În încheiere, am avut parte de o surpriză pregătită de doi dintre colegii noștri: Petru Mărtinaș și Mihaela Iojan, care a constat în intonarea cântecului Santa Maria, fapt care a stârnit nenumărate aplauze.

* * *

Discursul pentru cursul festiv

Stimați profesori, dragi părinți, distinși invitați, dragi colegi,

Iată-ne ajunși la final!

Este clipa în care ne luăm rămas bun de la această facultate. Trei ani au trecut parcă prea repede. În acest timp de studiu am muncit alături de profesorii noștri, care ne-au îndrumat pașii și care ne-au susținut atât ca dascăli, cât și ca prieteni. Ne-au ajutat atât în formarea noastră intelectuală, cât și în cea umană și spirituală. Ne-au pregătit să fim oamenii de mâine.

Am pășit cu speranță și bucurie, încrezători în noul drum pe care aveam să-l parcurgem. Era pentru noi o lume nouă pe care așteptam să o descoperim.

Parcă mai ieri ne uitam stângaci la orar și căutam în jur pe cineva care să ne inițieze. Așa am aflat de săptămâna pară și de săptămâna impară. Am intrat apoi în sala de curs și, timid, începeam să ne cunoaștem și să legăm prietenii. O dată cu intrarea primului profesor în sala de curs, am înțeles că ne așteaptă ani de studiu intens. Am început cu ce era mai greu: filozofie și antropologie, astfel l-am cunoscut pe părintele Iulian Ianuș. Ne vorbea despre cosmologie, metafizică, etică...Ne prezenta modul de lucru de la seminarii, iar noi ne uitam nedumeriți la el și încercam să pricepem ceva. Treptat am înțeles că scopul nu scuză mijloacele, că răul nu are existență proprie, ci e doar absența binelui și că prezența la cursuri și la seminarii e obligatorie, lucru pe care părintele decan ni-l reamintea ori de câte ori era necesar și asta pentru binele nostru. Nu înțelegeam prea multe atunci și chiar ne supăram pe el pentru că la alte facultăți nu era ca la noi. Am descoperit împreună cu dumnealui Istoria Bisericii: persecuții, schisme, reforme. Ne păreau atunci hieroglife, însă cu timpul am constatat că ele au întărit creștinismul.

Am intrat în tainele dogmaticii și ale pastoralei împreună cu părintele Iosif Enășoae. Cristologie, pneumatologie, ecleziologie, doctrina socială a Bisericii și altele nu le-am fi putut aprofunda fără ajutorul lui. Ne-a explicat că trebuie să iubim cu pasiune și nu din pasiune și că iubirea trebuie să fie dezinteresată.

Am dobândit competențe practice alături de părintele Iosif Iacob, iar la drept canonic am înțeles ce este căsătoria, care sunt impedimentele ei și care sunt scopurile acesteia. Părintele Iosif Antili, cu stilul său elegant de a preda ne-a trezit interesul pentru Științele Biblie; părintele Farcaș cu talentul său de povestitor ne-a purtat pe meleagurile moralei creștine. Am simțit grija maternă a sorei Iosefina, care prin disponibilitate și dăruire ne-a introdus în metodologia lucrărilor științifice și în istoria religiilor.

Pe lângă entuziasmul orelor de curs, marea noastră nemulțumire a fost procesul Bologna. Am fost prima generație care s-a confruntat cu acest sistem. Ne-au trebuit trei ani să-l acceptam. Ne întrebam: "Vom fi noi oare suficient de pregătiți?" Acest sistem a simplificat pregătirea noastră profesională; a mai apărut și complementara, din cauza căreia în anul III ne-am cam risipit; unii au rămas la teologie, alții s-au dus la diferite specializări: asistență socială, psihologie, franceză, germană, literatură comparată sau marketing. Tot din cauza acestui sistem ne-a fost greu în luna iunie când trebuia să rămânem în Iași să facem modulul psihopedagogic, să ne trezim de la 8 dimineața și să stăm câte 8 ore pe zi în sălile de curs. Totuși, am realizat că acest lucru a fost în folosul nostru, căci fără muncă nu putem construi nimic durabil.

Am încercat să luăm ce e mai bun pentru noi și să uităm inconveniențele sistemului, să privim cu seninătate și speranță spre viitor. Trebuie să ne considerăm privilegiați pentru tot ceea ce am primit de la această facultate prin intermediul domnilor profesori. Pe lângă știință, am învățat și ce înseamnă viața, așa că mulțumită experienței din facultate pășim cu pași mai siguri în viață.

Credem că pe parcursul acestor ani am dobândit informații, care ne vor ajuta să înfruntăm viața cu toate problemele ei și să studiem în continuare: poate unii vor face masterul sau chiar doctoratul.

Pentru toate acestea, în primul rând vă mulțumim dumneavoastră, domnilor profesori pentru că ne-ați îndrumat și luminat în toți acești ani. Mulțumim, de asemenea, și părinților care au făcut sacrificii pentru ca noi să ne aflăm astăzi aici. Mulțumim invitaților și tuturor celor prezenți astăzi aici.

Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc și colegilor mei, alături de care am trăit și bune și rele și le urez succes la licență și realizări pe toate planurile.

Vă mulțumesc!

Mihaela Catană


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat