Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia"

Prin decretul episcopal dat de PS Petru Gherghel, cu aprobarea Congregației pentru Cauzele Sfinților prin instrucția "Neapolitana Canonizationis Beati Ieremiae a Valachia", noua biserică din Onești a fost declarată sanctuar diecezan la 31 mai 2008.

Decretul a fost dat cu ocazia așezării moaștelor fericitului Ieremia în cripta noii biserici din Onești și a fost citit la sfârșitul sfintei Liturghii pontificale, la care au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, a PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a părinților capucini și a părinților concelebranți din țară și străinătate.

Ținând cont de pietatea deja existentă în poporul credincios al Moldovei și al României către fericitul Ieremia, la cererea părintelui Ubaldo Oliviero, custode al Custodiei "Fericitul Ieremia" a Ordinului Fraților Minori Capucini, în baza normelor din canoanele 1230-1234 ale Codului de drept canonic, PS Petru Gherghel a declarat și decretat noua biserică din Onești ca sanctuar diecezan cu titlul "Fericitul Ieremia", numindu-l rector pe pr. custode Ubaldo Oliviero.

Excelența sa a scris în decret că acesta reprezintă un act de prețuire pentru fericitul Ieremia, un semn de speranță că va fi declarat sfânt la momentul plănuit de Dumnezeu și un act de apreciere a poporului credincios și a tuturor pelerinilor ce vor invoca mijlocirea fericitului Ieremia în sanctuar.

*

Construcția actualului sanctuar "Fericitul Ieremia" din Onești a început în luna iulie 1990, proiectant fiind arhitectul Nicolae Munteanu din Iași, coordonator pr. Eduard Sechel. Până în anul 1996, an în care pr. Sechel a trecut la Domnul, a fost ridicată zidăria. Lucrările au fost preluate de pr. Iosif Păuleț până în anul 2001, perioadă în care clădirea a fost acoperită și s-au construit 27 de metri din turn. Din anul 2001, frații capucini, în frunte cu pr. custode Ubaldo Oliviero OFMCap., s-au îngrijit de continuarea construcției. Lungimea sa este de 35 de m și lățimea la 22 de m, iar turnul are 46 de metri înălțime fiind tencuit în exterior și dotat cu 13 clopote electronice și două ceasuri externe. La demisolul construcției se află cripta în care au fost așezate rămășițele pământești ale fericitului Ieremia. Este complet finisată și conține o capelă, care funcționează din luna mai 2007, și alte săli (de exemplu cea pentru Spovadă). În fiecare luni seară la ora 18.30 este o celebrare specială în cinstea fericitului Ieremia.

*

Capucinii sosesc din Napoli la Onești în ziua de 24 septembrie 1992. Închiriază un cămin de nefamiliști pentru a deschide Seminarul minor. La 30 octombrie 1992, este inaugurat. În octombrie 1995, a fost pusă prima piatră pentru construirea noului seminar și convent al Fraților Capucini, care s-a terminat în anul 2000, în apropierea sanctuarului "Fericitului Ieremia". La 8 mai 2005, este constituită Custodia de România avându-l ca patron pe fericitul Ieremia Valahul. Actualmente sunt 30 de frați români preoți și aproximativ 20 de frați studenți.

*

Conform Codului de drept canonic (can. 1230) prin termenul de sanctuar se înțelege o biserică sau un alt loc sacru, unde credincioșii se duc în număr mare în pelerinaj, dintr-un motiv special de evlavie, cu permisiunea ordinariului locului. Un sanctuar poate fi declarat diecezan de ordinariul locului.

În Dieceza de Iași, alături de sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești, un sanctuar de o importanță majoră este cel din Cacica dedicat sfintei Fecioare Maria. Acesta a fost declarat sanctuar diecezan în anul 1996 de către PS Petru Gherghel, care, un an mai târziu, cu aprobarea Conferinței Episcopale Române, l-a declarat sanctuar național, iar în anul 2000, papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de basilica minor.


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat