Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Taizé - o redimensionare a propriei vieți

Simplitate, lumină, pace, reconciliere și speranță... acestea sunt cele cinci cuvinte care au caracterizat privegherea de rugăciune ce a avut loc miercuri, 28 mai 2008, la ora 19.30 la subsolul catedralei romano-catolice din Iași. Această priveghere a constituit o etapă importantă a Pelerinajului de încredere în România întreprins de fratele Alois Löser, superiorul Comunității Taizé, împreună cu alți frați călugări. Acest pelerinaj a debutat cu o întâlnire asemănătoare la București se va încheia cu o priveghere de rugăciune și diverse ateliere pe teme biblice, la Cluj-Napoca.

La Iași, seară de rugăciune a fost așteptată de mulți cu nerăbdare și entuziasm și pregătită de alții cu multă seriozitate și dăruire, tocmai din dorința de a reuși chiar și numai preț de o oră să facem o incursiune în spiritul de rugăciune al comunității din Taizé, situată în Burgundia, sudul Franței. La aceasta întâlnire au participat tineri veniți din Bacău, Săbăoani, Iași, cărora li s-au alăturat un grup de tineri ortodocși de la biserica "Sfântul Haralambie" din Iași, precum și numeroși credincioși și preoți împreună cu PS Petru Gherghel.

În acest cadru altarul a ocupat un loc aparte, prin simplitatea sa, având crucea Taizé în mijloc, la dreapta icoana Maicii Domnului, iar la stânga icoana prieteniei, reprezentându-l pe Isus care pune mâna pe umărul sfântului Mina. Toate acestea împreună: pânzele de culoare portocalie, sărbătoarea luminii și cântecele deosebite au conferit un aer specific întâlnirii.

După cuvântul de început al PS Petru Gherghel, care a subliniat importanta majoră ce o dețin întâlnirile de acest gen în viața Bisericii, întâlniri ce promovează comuniunea și reconcilierea între oameni, atenția ne-a fost reținută de meditația fratelui Alois, meditație simplă, concisă dar profundă în idei și semnificații. Ideea de bază a meditației a constituit-o o întrebare ce ne-a fost adresată nouă tuturor și anume: "Care este sursa, izvorul de la care ne alimentăm existența noastră de zi cu zi?" Răspunsul ni l-a oferit tot fratele Alois, spunându-ne că această sursă trebuie să fie mereu Isus Cristos, legătura profundă și personală a fiecăruia dintre noi cu el, precum și încrederea deplină în iubirea sa pentru noi. Învierea lui Cristos este lumina ce ne luminează viața și ne oferă zilnic speranța. Isus dorește prietenia noastră, o prietenie profundă, care să ne ajute încet-încet să ieșim din noi înșine pentru a veni în întâmpinarea celui de lângă noi, a celui vulnerabil, a celui mai sărac dintre săraci pentru a oferi sau pentru a reda lumii o față mai umană, lume în care încrederea să primeze.

Bunătatea inimii, solidaritatea cu cei aflați în suferință, cu cei marginalizați, însingurați sau victime ale prejudecăților de orice fel, reprezintă o forță prin care Domnul își face cunoscută lucrarea. Iertarea și bunătatea își au sursa în reconciliere și conduc inevitabil la pacea inimii. Căci reconcilierea înseamnă să mergi în întâmpinarea celuilalt, să cauți comuniunea cu el. Deviza vieții noastre aceasta să fie: să fim purtători de pace și iertare chiar în locul unde trăim sau muncim, să ne îndreptăm spre ceilalți, aflați în nevoi, ieșind din propriul egoism și fiind dispuși să iubim mai mult.

Schimbarea lumii nu va veni din acțiuni spectaculoase, ci din perseverența cotidiană în a fi dispuși să iertăm și să iubim mai mult, împărtășind, primind, îmbogățindu-ne reciproc și rămânând mereu în prezența Tatălui ceresc.

Întăriți de această învățătură, înălțați prin cântec și rugăciune, la final fiecare a adus laudă Domnului pentru acest mare har ce ne-a fost oferit și a primit binecuvântarea specială a fratelui pelerin.

Mihaela Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Iași: Taizé - o redimensionare a propriei vieți


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat