Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" se prezintă

La 15 septembrie 2001, într-un cadru festiv emoționant, un vis devenea realitate: în agora învățământului oneștean se inaugura Liceul Teologic "Fericitul Ieremia". Erau prezenți: Excelența sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Inspectoratului Școlar Județean Bacău, preoți din Decanatul de Trotuș, părinți, elevi și alți oaspeți din împrejurimile Oneștiului.

În cuvântul de salut, pr. Ioan Anton, directorul liceului, spunea: "Avem bucuria să începem noul an școlar 2001-2002 în această nouă clădire a părinților capucini, cu un nou liceu - Liceul Teologic «Fericitul Ieremia». Dorim ca în acest lăcaș de educație și cultură să punem în practică dorința arzătoare a Mântuitorului Isus: «Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile... Învățându-i să țină toate câte v-am poruncit» (Mt 28,19-20). Vrem să formăm o familie asemenea celei din Nazaret, unde Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a crescut în har și înțelepciune înaintea oamenilor și înaintea lui Dumnezeu. A-i crește pe copii și tineri în har, înseamnă a desăvârși mereu lucrarea lui Dumnezeu, începută la Botez prin credință. A-i crește în înțelepciune, înseamnă a le da cunoștințe solide, dar mereu în lumina cunoștinței religioase. Știința trebuie să-l facă pe om să-și recunoască propriile limite și de aici începe adevărata înțelepciune".

De atunci au trecut șapte ani. În cel de-al șaptelea an de la înființare, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești prezintă elevilor următoarea ofertă educațională:

  • studierea intensivă a limbii engleze;

  • studierea limbii italiene;

  • studierea informaticii (cu posibilitatea obținerii unui atestat, acreditat de MEC);

  • formarea moral-spirituală în vederea sfintei Preoții sau a vieții consacrate în Ordinul Fraților Capucini, pentru seminariști, profilul teologic;

  • formarea moral-creștină a tinerilor, conform atitudinilor și valorilor promovate de educația creștină;

  • susținerea bacalaureatului în vederea înscrierii la cursurile învățământului superior de stat la specializările: Teologie didactică și asistență socială, Limbi străine, Limba și literatura română - Limbi străine, Studii Europene și Relații Internaționale, Comunicare, Jurnalism, Drept, Turism, Contabilitate, Management, Istorie, Geografie, Filozofie, Pedagogie, Psihologie, Medicină etc. Peste 50% dintre absolvenții celor trei promoții ale liceului urmează cursuri superioare la aceste specializări.

În anul școlar 2008-2009, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" își deschide porțile pentru un număr de 56 elevi, care vor fi cuprinși, potrivit profilului, în două clase:

  • clasa a IX-a - profil teologic: 28 elevi

  • clasa a IX-a - profil teologic-intensiv limba engleză: 28 elevi

Oferta promoțională a liceului aduce ca element de noutate posibilitatea înscrierii pentru admiterea în clasa a IX-a, profil teologic-intensiv limba engleză, și a elevilor de alte confesiuni.

Liceul nostru face parte din rețeaua învățământului de stat, fiind finanțat din bugetul național, elevii beneficiind de drepturile pe care le au liceele de stat. Planul cadrului de învățământ și conținutul programelor au obiectele prevăzute de trunchiul comun asemănător celorlalte licee de stat, în ciclul inferior și superior.

Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, la obiectivele specifice, valabile pentru toate instituțiile de învățământ, adaugă obiectivul religios caracteristic unui liceu teologic. Pregătirea din punct de vedere intelectual va fi dublată de o formare moral-spirituală, ce trebuie să atingă persoana în profunzimea ei, să o angajeze în totalitatea ei și să-i cuprindă întreaga existență.

*

Moaștele fericitului Ieremia vor fi purtate la Onești sâmbătă, la 31 mai 2008, unde vor rămâne definitiv în cripta sanctuarului "Fericitul Ieremia". La acest moment vor fi prezenți și elevii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, care își vor primi cu emoție și venerație patronul spiritual.

Întoarcerea fericitului Ieremia este un prilej de bucurie și de angajament din partea elevilor liceului, care au în persoana fratelui Ieremia, un model demn de urmat.

Avem convingerea că reîntoarcerea patronului spiritual va întări credința speranța și dragostea în rândul tinerilor, azi, mâine și întotdeauna, iar cei care vor păși pragul Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" vor fi întâmpinați cu salutul specific: "Pace și bine!".

Prof. dr. Violeta Apostu,
directoarea Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat