Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Milano: Primul forum al comunității românești din Italia

În organizarea Consulatului General al României la Milano, cu sprijinul Departamentului Relațiilor cu Românii de Pretutindeni în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, s-a desfășurat, în zilele de 23 și 24 mai 2008, un eveniment intitulat "Forumul comunității românești din Italia", considerat de către participanți ca cea mai mare adunare a românilor din Italia.

Au fost prezenți și Mihai Gheorghiu, secretar de stat în MAE, șeful DRRP, Răzvan Rusu, ambasadorul României la Roma, funcționari din cadrul ambasadei și a consulatelor române din Italia, lideri ai formațiunilor și asociațiilor românești, reprezentanți ai autorităților locale italiene precum și numeroși ziariști.

Din partea comunității catolice din Roma și Milano a participat Simona Farcaș, președinta Asociației "Italia Romania Futuro Insieme", asociație care își are sediul la Roma și Milano.

Pe parcursul celor două zile, discuțiile au fost împărțite în cinci ateliere: dinamizarea și coeziunea mediului asociativ, educația în limba română - realități și perspective, reinserția socio-profesională și oportunități antreprenoriale, impactul infracționalității asupra integrării comunității românești în societatea italiană, imaginea comunității românești din Italia - între reflectare obiectivă și stereotipuri.

Cu prilejul forumului, președintele României, Traian Băsescu, a transmis un mesaj comunității românești din Italia, în care mulțumește tuturor celor care le-au stat alături și au contribuit la abordarea responsabilă a problemelor actuale. "Adresez un cuvânt special de gratitudine Sfântului Scaun și reprezentanților Bisericii Romano-Catolice pentru sprijinul întotdeauna prompt și generos acordat parohiilor românești. Rolul acestora este deosebit de însemnat în consolidarea comunităților și în asigurarea asistenței de care românii au nevoie".

Primul Forum al Comunității Românești din Italia a reprezentat o ocazie de coeziune și de unitate între diferitele asociații românești din peninsulă. Ne-am angajat cu toții să contribuim la o mai bună cunoaștere a românilor în Italia, să promovăm mai mult valorile istorice, spirituale și culturale care unesc cele două țări, România și Italia, și împreună să oferim soluții problemelor și dificultăților cu care se confruntă actualmente comunitatea românească în Italia. Asociațiile vor prezenta un program de cunoaștere a tuturor activităților pentru a face cunoscute opiniei publice italiene și europene personalitățile românești, oamenii de cultură, scriitorii, artiștii, întreprinzătorii români și pe noi toți cei care contribuim permanent la creșterea imaginii și la bunăstarea societății. În același timp ne-am propus ca împreună să prevenim și să izolăm episoadele de infracțiune și de violență prin programe de incluziune socială. Un aspect important pe care s-a pus accentul este comunicarea, informarea și formarea profesională a românilor ca cetățeni europeni, deci și un angajament în favoarea educației și a respectului unii față de ceilalți.

Mihai Gheorghiu, secretar de stat, a încheiat lucrările forumului cu încredere, speranță și cu aceste cuvinte: "Dumnezeu să ajute România!"

La final, reprezentanții asociațiilor și ai comunităților românești în Italia, în prezența reprezentantului președintelui României, a secretarului de stat Mihai Gheorghiu, a ambasadorului României în Italia, Răzvan Victor Rusu, și a autorităților guvernamentale române și italiene, au trimis un mesaj președintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano.

Reamintim cu această ocazie că începând din 5 noiembrie 2006, în fiecare duminică, la ora 12.00, se celebrează sfânta Liturghie în limba română pentru românii care se află în Milano sau în împrejurimi. Înainte de sfânta Liturghie sunt ocazii de spovadă în limba română.

Sfânta Liturghie se celebrează în biserica "Spirito Santo", care se află în Corsico, Piazza Europa, numărul 3. La biserica "Spirito Santo" se poate ajunge în felul următor:

- cu mașina: pe Tangențiala Vest, ieșirea Corsico, la al doilea semafor se face la dreapta;

- cu mijloacele de transport în comun: cu metroul se coboară la stația Romolo MM2 și de aici se merge cu autobuzul 325 până la capăt de linie (clic: http://www.spiritosanto.cc/Materiale/325.htm pentru orarul autobuzului);

- cu trenul: linia Milano-Vigevano-Alessandria, coborându-se la stația Corsico.

Responsabilul comunității este pr. Mititelu Maricel Irinel, care poate fi contactat la numerele de telefon: 0039/3334107653 și 0039/024479686, sau la adresa de e-mail: mititelumarcel@yahoo.it.

Simona Farcaș,
președinta Asociației "Italia Romania Futuro Insieme"


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat