Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Procesiune euharistică de Corpus Domini

Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 25 mai 2008, printr-o Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, urmată de o procesiune euharistică pe străzile orașului. Au participat 26 de preoți, călugări și călugărițe, seminariști, oficialități locale și un mare număr de credincioși. S-au făcut rugăciuni pentru oraș și pentru țară.

La celebrarea euharistică de la catedrala din Iași au fost invitați să participe toți preoții și credincioșii din oraș.

Procesiunea spre catedrala nouă, unde s-a celebrat Liturghia, a început la ora 11.00, venind din catedrala veche. În fața altarului au fost așezați copiii îmbrăcați în alb. Alături de ei s-au aflat tinerii de la Acțiunea Catolică și cei de la Scout. Cântarea de la această celebrare a fost animată de seminariștii de la Institutul Teologic din Iași.

În cadrul predicii, pr. Bogdan Herciu, paroh al comunității din Dancu, a vorbit despre misterul inefabil al credinței: Euharistia, care trebuie să fie primită cu admirație și gratitudine. Prin Euharistie Domnul se dăruiește în mister ochilor noștri.

Apoi a făcut referință la cuvintele papei Benedict al XVI-lea de la predica de Joia Verde, în care a spus: "Noi, creștinii, îngenunchem numai în fața lui Dumnezeu, în fața preasfântului sacrament, pentru că știm și credem că în el este prezent unicul Dumnezeu adevărat".

Sensul procesiunii euharistice, a mai spus părintele predicator, este acela de a fi și de a merge cu Domnul, de a păși în urma celui care este viața și calea noastră.

"A fi un bun creștin - a încheiat părintele Bogdan - înseamnă a trăi din Euharistie, a-l primi cu vrednicie, a-l adora și a-l urma pe cel care este om adevărat și Dumnezeu adevărat, pe cel care a vindecat și a înălțat umanitatea noastră la dreapta Tatălui, devenind pentru noi reper, cale și hrană în truda noastră pământească de a deveni și de a rămâne oameni adevărați!"

Ultima parte a celebrării a fost rezervată procesiunii cu preasfântul sacrament pe străzile orașului Iași. Procesiunea a început la ora 12.30, după sfânta Liturghie, și s-a desfășurat pe următorul traseu: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de lumânări, ministranți, icoane, persoane consacrate, copii îmbrăcați în alb, cu coșulețe în mână, care aruncau cu petale de flori, în semn de prețuire față de sfântul sacrament, preoți, baldachinul cu ostensoriul, oficialități, seminariști, fanfara și mulțimea de credincioși. Monstranța cu sfânta ostie a fost purtată de PS Petru Gherghel.

Acest moment a fost o mărturie de credință în jertfa și prezența reală a lui Cristos în sacramentul sfintei Euharistii.

Procesiunea s-a încheiat în catedrală prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Petru Gherghel tuturor celor prezenți.

În finalul acestei manifestări de credință, episcopul a mulțumit tuturor pentru participarea la sărbătoarea solemnă din această zi.

Calendarul Bisericii Romano-Catolice stabilește în prima joi după solemnitatea Sfânta Treime sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului. În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație misterul sfintei Euharistii. Cunoscută în popor și cu numele de Joia Verde, din motive pastorale în multe comunități, mai ales în orașele mari, celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat pentru duminica următoare. Procesiunea cu preasfântul sacrament pe străzile localităților în această zi este menționată pentru prima dată la Köln între anii 1274 și 1279. Din secolul al XIV-lea această tradiție s-a răspândit în majoritatea țărilor catolice.

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 mai: Iași: Procesiune euharistică de Corpus Domini (FOCUS)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat