Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Putem să ne permitem să abandonăm familia?

Se profilează consecințe sociale și economice apăsătoare

De părintele John Flynn, LC

Dezintegrarea familiei gravează deja mult asupra contribuabililor. Conform unui raport publicat în aprilie, costul anual ar ajunge la 112 miliarde de dolari (71,6 miliarde de euro) numai în Statele Unite.

Acest raport, cu titlul "The Taxpayer Costs of Divorce and Unwed Childbearig: First-Ever Estimates for the Nation and All 50 States", a fost publicat de patru institute de cercetare: Institute for American Values, Georgia Family Council, Institute for Marriage and Public Policy e Families Northwest.

"Studiul demonstrează pentru prima dată că din divorț și din procreația extramatrimonială derivă importante costuri economice - în afară de daunele la adresa copiilor - care gravează asupra contribuabililor", a afirmat David Blankenhorn, președinte al Institute for American Values, într-un comunicat de presă referitor la raport.

Căsătoria este mai mult decât o instituție socială sau morală, afirmă studiul. Este o instituție economică, care atunci când eșuează, ea generează costuri foarte mari pentru instituțiile locale, statale și federale.

Conform raportului, este vorba de cel puțin 112 miliarde de dolari (71,6 miliarde de euro) pe an, sau de circa o mie de miliarde de dolari (639 de miliarde de euro) în ultimul deceniu. Asupra guvernului federal gravează greutatea mai mare, adică 70,1 miliarde de dolari (44,8 miliarde de euro), urmat de cele 33,3 miliarde de dolari (21,3 miliarde de euro) pe cheltuiala statelor și de 8,5 miliarde de dolari (5,4 miliarde de euro) la nivel local.

Aceste costuri derivă dintr-o serie de cauze: finanțare mai mare acordată programelor de contrastare a sărăciei; finanțare mai mare acordată programelor pentru justiția penală și pentru educație; venit fiscal mai mic datorat creșterii numărului de persoane care, adulți fiind, se bucură de o retribuție mai mică din cauza oportunităților reduse dintr-o viață trăită în sărăcie.

Conform studiului, sprijinul public dat căsătoriei și familiei ar constitui o politică economică sănătoasă și necesară. Numai o ușoară reducere a procentajului de divorț ar comporta o economie de miliarde de dolari pe an.

Unele state își dau seama de această situație. Raportul citează exemplul statului Texas, care a alocat recent 15 milioane de dolari (9,6 milioane de euro) pentru a finanța doi ani de educație matrimonială și alte programe. Conform studiului, chiar și numai o reducere mai mică de 1% din numărul de falimente familiare ar comporta beneficii economice pentru contribuabilii din acel stat.

Schimbări dramatice

Raportul reparcurge schimbările profunde care au intervenit în cadrul familiei în ultimele decenii.

- între 1970-2005, procentajul de copii care trăiau cu doi părinți căsătoriți s-a prăbușit de la 85% la 68%.

- mai mult de o treime din toți copiii din Statele Unite se nasc astăzi în afara căsătoriei: 25% în rândul albilor non-hispanici; 46% în rândul hispanicilor; 69% în rândul afro-americanilor.

- în anul 2004 aproape 1,5 milioane de copii s-au născut din mame necăsătorite.

- după anul 1980 s-a înregistrat o ușoară scădere a divorțurilor, dar acest fapt a fost însoțit de o creștere a procreației extramatrimoniale, așa încât procentajul în ansamblu al copiilor care trăiesc numai cu unul dintre părinți a crescut în mod constant între anii 1970-1998, numai cu o ușoară scădere după anul 1998.

Deci, conform raportului, trebuie verificat dacă există un raport direct între această dezagregare a familiei și creșterea cheltuielilor publice.

Autorii propun apoi o serie de elemente în sprijinul acestei teze. Există o largă documentație - afirmă ei - conform căreia divorțul contribuie la sărăcia copiilor care sunt victime ale acestuia.

Din analiză se deduce că aproape toată creșterea sărăciei înregistrată în rândul mamelor divorțate este cauzată tocmai de divorț, afirmă raportul citând un studiu recent.

Efectele divorțului asupra copiilor sunt de fapt bine documentate. Studiul citează cercetarea academică, după care aceste condiții comportă nivele mai înalte de criminalitate și de delincvență.

Prăbușirea retribuției

Experiența altor țări confirmă raportul din SUA. În Anglia, între anii 1991-1997, reducerea medie a retribuției mamei, după despărțire, a fost de 30%, conform unui studiu publicat de Institute for Social and Economic Research din Universitatea din Essex.

La 5 martie 2008, într-un articol despre acest studiu, cotidianul "Guardian" a afirmat că în ultimii ani declinul s-a încetinit în mod simțitor. Între anii 1998-2004, scăderea retribuției a fost de numai 12%.

Cercetătorii atribuie o parte a aceste îmbunătățiri creșterii nivelelor de susținere economică din partea statului.

Dezintegrarea familiilor creează probleme și în școli, conform cotidianului britanic "Telegraph" din 19 martie. Slăbirea familiei tradiționale, conform Association of Teachers and Lecturers, care are circa 160.000 de membri, creează un fel de "cerc toxic" între abandonarea școlară, sărăcie și criminalitate.

"Telegraph" afirmă că aceste preocupări se plasează într-un moment în care datele oficiale arată că numărul părinților single în Marea Britanie în ultimul deceniu a crescut cu 250.000 de unități, ajungând la aproape 2 milioane.

O altă consecință pentru copii, care derivă din falimentele familiare, este înrăutățirea în sănătatea lor mintală. La 24 aprilie, cotidianul "Times" din Londra a prezentat un studiu promovat de Children's Society, conform căruia mai mult de un sfert dintre tinerii sub 16 ani se simt deprimați din cauza stresului ce derivă din familie, din prietenii și din școală.

La acest studiu au participat mii de copii. Pentru mulți dintre ei ruptura propriei familii a avut consecințe negative.

Criza în Europa

Și Europa suferă din cauza marilor schimbări în instituția familiei, așa cum se evidențiază într-un studiu recent publicat de agenția de presă vaticană "Fides". Într-un dosar intitulat "Criza familiei în Europa", "Fides" expune informații care provin din numeroase studii și organizații.

Populația europeană va începe în curând declinul său, în timp ce îmbătrânirea sa este deja într-un stadiu avansat, a semnalat "Fides". La fiecare 25 de secunde este făcut un avort în cele 27 de țări ale Uniunii Europene - conform raportului - în timp ce în fiecare zi sunt închise 3 școli din cauza lipsei de elevi.

Bărbații și femeile amână momentul căsătoriei și, în anul 2005, aproape 1,9 milioane de copii s-au născut în afara căsătoriei. În unele țări, circa jumătate din toate nașterile are loc la mame single sau care conviețuiesc. Numărul divorțurilor continuă să crească, revărsând consecințele sale asupra a milioane de copii.

În acest context, "Fides" mai subliniază că numai o mică parte din acel procentaj de 27% din produsul intern brut pe care Europa îl cheltuiește în social este destinat susținerii familiilor, care desigur nu sunt considerate o prioritate.

De fapt, raportul afirmă că "instituțiile și legislațiile în Europa consideră familia mai curând o rămășiță istorică decât o instituție care poate să aparțină viitorului".

De aceea - continuă raportul - guvernele nu se străduiesc în mod activ în sprijinirea familiei bazată pe căsătoria încheiată în mod stabil între un bărbat și o femeie, ci încurajează afirmarea diferitelor forme de conviețuire.

În afară de aceasta, se afirmă tot mai mult consensul pentru adoptarea copiilor din partea persoanelor single, a cuplurilor de fapt și a cuplurilor homosexuale.

O realitate fundamentală

Benedict al XVI-lea, foarte conștient de situația dificilă în care se află familia, a îndemnat în mod repetat autoritățile publice să sprijine căsătoria. Respectarea și susținerea familiei întemeiată pe căsătorie are "o importanță prioritară", a afirmat papa la 10 ianuarie 2008, în timpul întâlnirii cu autoritățile din regiunea Lazio, din Primăria și din provincia de Roma.

"Din păcate, vedem în fiecare zi cât sunt de insistente și amenințătoare atacurile și neînțelegerile față de această fundamentală realitate umană și socială", a afirmat papa.

"Deci, este mai necesar ca niciodată ca administrațiile publice să nu tolereze asemenea tendințe negative, ci dimpotrivă să ofere familiilor un sprijin convins și concret, având certitudinea că astfel acționează pentru binele comun", a îndemnat el.

Cu privire la aceeași temă, papa s-a referit și la 16 mai, în timpul unei întâlniri care a avut loc la Roma cu reprezentanții Forumului asociațiilor de familii și ai Federației Europene a Asociațiilor de Familii Catolice, afirmând că din rândul atâtor familii se înalță un strigăt, o cerere de ajutor care interpelează autoritățile civile.

"De aceea, este tot mai urgentă angajarea de a uni forțele pentru a susține, cu orice mijloc posibil, familiile din punct de vedere social și economic, juridic și spiritual", a afirmat pontiful.

Sfântul Părinte a lăudat apoi angajarea de a-i mobiliza pe cetățeni în sprijinirea inițiativei pentru "Un fisc după măsura familiei". O inițiativă de care ar fi nevoie în multe țări din lume.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat