Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Italia: Al XXIII-lea congres al ACLI

Complexul hotelier ERGIFE din Roma (Via Aurelia) a găzduit, în perioada 1-4 mai 2008, Cel de-a XXIII-lea Congres Național al ACLI (Asociația Creștină a Lucrătorilor Italieni). Tema congresului a fost: "A migra din secolul XIX, a locui în prezent și a sluji viitorul". Au fost prezenți peste 400 de participanți din toată Italia și invitați din străinătate.

Lucrările au început joi după-amiază printr-un moment de rugăciune condus de pr. Elio Dalla Zuanna, asistentul spiritual. Cuvântul de deschidere a aparținut președintelui ACLI, Andrea Olivero (cel care, în cadrul congresului a fost reales în funcție). Apoi au urmat saluturile oficialităților, printre care s-a numărat și noul primar al Romei, Gianni Alemanno. Mesaje de salut pentru participanții la congres au trimis papa Benedict al XVI-lea și președintele Italiei, Giorgio Napolitano.

Fiecare zi a congresului a început cu o ora de rugăciune. În cadrul acesteia, după citirea unui fragment evanghelic, un invitat din străinătate ținea o reflecție. Au fost trei invitați: un preot din Palestina, Ibrahim Faltas, o doctoriță misionară în Angola, Alberta Valente, iar din România a participat pr. Iosif Dorcu, trimis al Preasfințitului Petru Gherghel, care vineri dimineață a avut intervenția cu tema: "Avantajele și dezavantajele migrației".

În fiecare zi au fost dezbateri și intervenții care se focalizau în jurul temei, dar se puteau observa și acute căutări ale rolului ACLI în secolul XXI.

Sâmbătă seara, la ora 18.30, toți participanții s-au reunit la sfânta Liturghie celebrată de card. Renato Raffaele Martino.

Congresul ACLI se desfășoară la fiecare patru ani și totdeauna la 1 mai, sărbătoarea Sfântului Iosif Muncitorul. Această sărbătoare a fost introdusă în calendarul latin tocmai la cererea ACLI.

* * *

Ce este ACLI? Este o asociație de laici creștini, care a luat ființă prin anul 1945, iar la crearea ei a avut un rol deosebit însuși papa Paul VI. ACLI se prezintă ca o asociație a laicilor creștini care contribuie, de mai bine de 60 de ani, la crearea de legături sociale, favorizând diferite forme de participare activă a catolicilor la viața socială. ACLI promovează munca și pe muncitori, educă și încurajează o implicare în societate, apără, ajută și susține pe cetățeni, mai ales pe care se află în condiții mai grele, pe cei emarginați, Asociația are astăzi 950 000 de înscriși în 800 de structuri teritoriale, 105 sedii provinciale și 21 regionale. Președintele Andrea Olivero sintetiza rolul ACLI: "Trebuie să vorbim mereu limbajul lui «a face». Nu există un activism fără cap și, în cele din urmă, fără inimă. «A face» pentru ACLI înseamnă a imagina și a realiza cu dăruire, fantezie și creativitate, inițiative mici și mari care se răsfrâng asupra vieții persoanei și familiei".

Mai multe amănunte și fotografii de la congres se pot găsi pe situl ACLI: www.acli.it

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat