Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Adunarea Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC)

Sub motoul "Pentru viața lumii" (In 6,51) și cu tema "Laicii Acțiunii Catolice la 20 de ani de la Christifideles laici", s-a desfășurat, la Roma, în perioada 27-30 aprilie 2008, Cea de-a V-a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC).

Întâlnirea a continuat în perioada 1-3 mai cu o sesiune de lucru FIAC și cu participarea la unele momente ale Celei de-a XIII-a Adunări Generale a Acțiunii Catolice italiene, care sărbătorea 140 de ani de activitate, sub tema "Cetățeni demni ai Evangheliei. Slujitori ai înțelepciunii creștine pentru o lume mai bună". La 4 mai, în Piața "Sfântul Petru" din Roma, a avut loc întâlnirea Acțiunii Catolice cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea.

La toate aceste evenimente a fost prezentă și Acțiunea Catolică din România cu o delegație. La lucrările FIAC au participat membri ai Consiliului Director ACRO (Oana Tuduce - președinte ACRO, pr. Felix Roca - asistent general, Codruța Fernea - secretar, pr. Florin Sescu - asistent spiritual ACRO, sector copii, Alin Tat - vicepreședinte sector adulți și Anca Lucaci - vicepreședinte sector tineri). La 1 mai au mai sosit la Roma, reprezentând ACRO, încă 15 persoane, membri ai echipelor naționale. Din partea Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași au fost prezenți: Adriana Ianuș, Viorica Spătaru, Monica Erdeș, Anica Cochior, Bernadeta Farțade Gabor, Florin Breahnă și Viorel Butacu.

Adunarea Generală FIAC a fost deschisă duminică, 27 aprilie, după-amiază, cu o rugăciune prezidată de Mons. Domenico Sigalini și cu salutul Paolei Bignardi, coordonatoare FIAC, adresat celor aproximativ 120 de participanți proveniți din 40 de țări, de pe patru continente: Europa, America, Asia și Africa. Sesiunea oficială a Adunării Generale FIAC s-a încheiat cu un Act public, la 30 aprilie, în memoria celor 20 de ani de la exortația apostolică post-sinodală Christifideles laici a papei Ioan Paul al II-lea.

Între 1-3 mai a avut loc o sesiune de lucru ce a avut în centrul atenției în mod special compartimentul tineri, munca la nivel continental și în mod special în Țara Sfântă. Toate țările au avut posibilitatea să-și prezinte propriile activități și să-și împărtășească propriile experiențe. La 3 mai a avut loc un pelerinaj pe urmele sfântului Paul. S-a celebrat o Liturghie în bazilica "Sf. Paul", prezidată de Mons. Servilien Nkawauzita din Rwanda și s-a vizitat locul martiriului de la Tre Fontane. La 1 mai, participanții Adunării Generale FIAC au luat parte la deschiderea Adunării Generale a Acțiunii Catolice Italiene, la 3 mai au participat la veghea de rugăciune cu membrii ACI, din fața bazilicii din Lateran, care a continuat cu marea întâlnire cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, de la 4 mai, din Piața "Sfântul Petru".

Punctul de plecare în lucrările FIAC a fost o reflecție pe tema "Încotro se îndreaptă lumea?", prin contribuția pr. Federico Lombardi SJ - director al Sala Stampa Vaticana, Sandro Calvani - reprezentant ONU în Italia, și sora Amelia Kawaji - președinte UISG (Uniunea Internațională a Superiorilor Generali). A urmat o aprofundare biblică (Romano Penna) și teologică (Juvenal Ilunga Muya, Tullio Citrini) despre responsabilitatea laicilor în evanghelizare, despre exemplul laicilor care colaborau cu apostolul Paul în prima comunitate creștină, insistându-se asupra dimensiunii misionare.

Adunarea Generală a fost un moment prielnic de reflecție asupra identității AC (Paola Bignardi), dar și de întâlnire și de schimb de experiențe între diverse țări, membre FIAC sau observatori. La 30 aprilie a avut loc o prezentare a documentului normativ și a unor propuneri de lucru pentru operativitatea FIAC (Giuseppe Gervasio). Reprezentanții țărilor membre au ales noul secretariat compus din cinci țări: Argentina, Burundi, Italia, Myanmar-Birmania și Polonia.

Celebrările euharistice au fost prezidate la 27 aprilie de card. Rylko, la 28 aprilie de Mons. Lambiasi, fost asistent spiritual FIAC, la 29 aprilie de card. Sandri și la 30 aprilie de card. De Giorgi, președinte al Fundației "Acțiunea Catolică - școală de sfințenie", recent constituită, iar la 2 mai de ES Mons.Robert Sarah, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

Cu puțin timp înainte de Adunarea Generală FIAC, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici a numit ca asistent spiritual FIAC pe Mons. Domenico Sigalini, asistent general al Acțiunii Catolice Italiene.

Cu mare bucurie am participat la întâlnirea cu Sfântul Părinte, care a salutat reprezentanții Acțiunii Catolice din întreaga lume:

"Dragi copii, tineri și adulți ai Acțiunii Catolice! Este pentru mine o mare bucurie să vă întâlnesc astăzi aici, în Piața «Sf. Petru», unde în trecut nu de puține ori merituoasa voastră asociație s-a întâlnit cu urmașul lui Petru. Vă mulțumesc pentru această vizită. Vă salut cu afecțiune pe voi toți, veniți din toate părțile Italiei, dar și pe membrii Forumului Internațional al Acțiunii Catolice care provin din patruzeci de țări..."

Anca Lucaci


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat