Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Vladnic

Parohia Vladnic a fost vizitată de PS Petru Gherghel în zilele de 26 și 27 aprilie 2008.

Sâmbătă, 26 aprilie 2008, a fost o zi deosebită pentru Parohia Vladnic. Venea, pentru a face vizita pastorală, episcopul Petru Gherghel.

La ora 17.00, credincioșii, îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu flori în mâini și bucurie în suflete erau prezenți în fața bisericii pentru a-l întâmpina pe păstorul diecezei. Printre credincioși și doi tineri, copleșiți de emoții, care în acea seară celebrau în cadrul sfintei Liturghii sacramentul Căsătoriei.

Alături de părintele paroh Petre Țîmpu și de întreaga comunitate se aflau și autoritățile locale în frunte cu primarul comunei Parincea.

Preasfințitul a sosit la ora 17.15, însoțit fiind de părintele Lucian Păuleț, cancellarius, și de părintele Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus al Diecezei de Iași.

Părintele paroh a salutat, în numele tuturor, prezența păstorului diecezei în această micuță comunitate, cei doi miri i-au oferit tradiționala pâine și sare și un buchet de flori în acordurile cântecului "Bine ați venit în mijlocul nostru". După cuvântul de mulțumire, toți am intrat în biserică, unde, înainte de recitarea sfântului Rozariu, am ascultat un scurt fragment evanghelic din Evanghelia după sfântul Luca și câteva cuvinte de învățătură din partea episcopului.

A urmat celebrarea sfintei Liturghii și a sacramentului Căsătoriei. Preasfințitul și părintele Mocanu, în confesional, au fost la dispoziția credincioșilor care au dorit să se spovedească. După Liturghie, episcopul i-a felicitat pe cei doi tineri soți. Apoi, înconjurat fiind de copii, a împărțit iconițe tuturor.

Duminica, 27 aprilie, a început cu vizita în filiala Parincea. Bucuria credincioșilor a fost mare, deoarece pentru prima oară un episcop vizita această comunitate. Sfânta Liturghie s-a celebrat la ora 9.00. PS Petru Gherghel i-a încurajat și îndemnat pe toți cei prezenți să fie strâns uniți cu Cristos cel înviat, salutându-i și pe credincioșii ortodocși care sărbătoreau învierea Domnului.

La ora 11.00, s-a celebrat sfânta Liturghie solemnă în grota Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, deoarece biserica s-ar fi dovedit neîncăpătoare. După proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, episcopul, la predică, a pus accentul pe iubirea pe care Dumnezeu o manifestă față de noi prin opera de răscumpărare înfăptuită în inimile noastre de Domnul Isus Cristos prin Duhul Sfânt și numai printr-o participare plină de credință la misterul lui Cristos vom putea înțelege lucrarea sa în noi.

Imediat după sfânta Liturghie a avut loc întâlnirea cu membrii Comitetului Bisericesc. După ce a scos în evidență rolul pe care îl au în comunitatea parohială, Preasfințitul i-a încurajat și îndemnat să rămână mereu atașați de Biserică și să fie exemple de viață creștină.

După-amiază, PS Petru Gherghel a verificat documentele parohiei, a vizitat o parte a satului, precum și cimitirul.

La ora 17.00, părintele Lucian Păuleț a celebrat sfânta Liturghie de seară, iar adorația euharistică a fost prezidată de către episcop. Preasfințitul s-a rugat pentru întreaga comunitate din Vladnic. După concluziile legate de vizita canonică și câteva cuvinte de încurajare și îndemn, a urmat binecuvântarea finală cu posibilitatea obținerii indulgenței plenare.

Părintele paroh a mulțumit episcopului în numele comunității din Vladnic pentru vizită, momentele de rugăciune și binecuvântare, precum și pentru îndemnurile adresate credincioșilor, felicitându-l atât pentru cei 30 de ani de păstorire, cât și pentru aniversarul consacrării întru episcop, iar copiii i-au oferit câteva amintiri și multe flori, în timp ce credincioșii îi cântau "La mulți ani!", dorindu-i sănătate și putere de muncă.

Aceste zile vor rămâne o amintire vie și plăcută în sufletele tuturor credincioșilor din Vladnic.

Pr. Petre Țîmpu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-27 aprilie: Vizită pastorală în Parohia Vladnic


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat