Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Internetul și Biserica, un raport care trebuie aprofundat

Raportul dintre Internet și Biserică a fost în centrul întâlnirii Comitetului executiv al Comisiei Episcopale pentru Media (CEEM), desfășurată între 25-27 aprilie 2008 la Domus Sanctae Marthae (Cetatea Vaticanului).

Participanții, amintește comunicatul final trimis la ZENIT, au aprofundat tema următoarei Adunări Plenare, "Cultura din Internet și Biserica", care va aduna la Roma în martie 2009 pe episcopii președinți ai Comisiilor Episcopale pentru Comunicații Sociale din Conferințele Episcopale din Europa, însoțiți de câțiva experți.

Cultura web-ului, s-a afirmat, este o cultură a rețelei.

"Este o rețea orizontală de persoane care dialoghează mereu între ele - explică textul -. Este o tehnologie orizontală caracterizată de capilaritate (accesul fiecărui utilizator), conectivitate (posibilitate de a intra în relație cu alți utilizatori), socialitate (se vorbește despre social network), unde împărtășirea științei și relațiile dintre indivizi se dovedesc centrale".

Acestea caracteristici ale web-ului, afirmă comunicatul, "încep să aibă efecte asupra societăților noastre, și deosebit de vizibile printre tineri".

Este vorba de fenomene legate de procesele de definire a valorii care acum sunt orizontale, deoarece "cel care definește valoarea nu mai este un adult ci este rețeaua egalilor", și de "înlocuirea relațiilor comunicative interpersonale cu simplul contact: finalitatea este simplu contact și comunicarea este pur și simplu un pretext și nu scopul".

Datorită importanței temei, recunoaște textul, în anul 2009 "episcopii europeni responsabili pentru media vor încerca să analizeze efectele culturii web-ului în și asupra societății noastre, în și asupra Bisericii; să verifice în ce mod creștinii pot interveni în această cultură și care este aportul la dialogul ecumenic și interreligios pe care web-ul îl poate aduce comunităților creștine".

În cursul întâlnirii, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicațiile Sociale, Mons. Claudio Maria Celli, a prezentat activitățile dicasterului vatican.

Dacă Biserica este deja de mult timp prezentă în lumea comunicațiilor, s-a recunoscut, astăzi este chemată "să gândească și să revadă strategia sa comunicativă în așa fel încât resursele sale să fie coordonate mai bine".

Pentru a atinge acest obiectiv, Consiliul Pontifical pentru Comunicațiile Sociale lucrează la "o serie de șantiere deschise" care au ca obiectiv: "formarea agenților pastorali ai comunicației"; "o constantă referință și dialog cu instanțele universitare care se ocupă de comunicații sociale pentru a înțelege care trebuie să fie identitatea și misiunea facultăților de comunicații sociale dintr-o universitate catolică"; "o cunoaștere mai mare a realității radiourilor catolice"; "o angajare reînnoită în reflecția teologică despre comunicație".

În același mod, se promovează "deschiderea spre noile forme de prezențe audiovizuale de o anumită respirație internațională, cum este tânăra realitate H2Onews", "continuarea lucrării începută cu rețeaua informatică latino-americană RIIAL" și "propunerea de noi transmisii în mondovision a momentelor semnificative din viața Bisericii".

"Mass-media catolice trebuie să fie o prezență, o companie constantă, o propunere pentru acestea persoane care-l caută pe Dumnezeu", a afirmat președintele PCCS.

"Trebuie să evităm să cădem în auto-referință și să vorbim numai ca și catolici catolicilor uitând persoanele care nu fac parte din comunitățile noastre și care sunt în căutare", a adăugat el.

În timpul celor două zile de întâlnire, a fost și prezentarea din partea episcopilor responsabili ai grupurilor lingvistice regionale europene și a experților activităților desfășurate în ultimul an.

Din raporturi, afirmă comunicatul, reies câteva tendințe pozitive, cum ar fi creșterea prezenței Bisericii în media și un interes reînnoit pentru sfera religioasă, dar și situații problematice cum ar fi "banalizarea unor evenimente liturgice cu relevanță națională și internațională care tind să reducă caracterul liturgic al evenimentului (căsătorii, funeralii...) la adevărate talk show-uri televizate".

În același mod, se deplâng "instrumentalizarea Bisericii pentru scopuri politice mai ales în dezbaterile care ating teme etice", "reducerea Bisericii numai la o instituție interesată să apere propriile interese" și "o viziune a religiei ca fapt problematic pentru conviețuire".

"Este necesară răspândirea unei imagini a Bisericii bazată pe mărturia credincioșilor săi și prezentarea mesajului creștin - conclude textul -. Astăzi sunt cerute coerența și autenticitatea".

CEEM este o comisie specializată a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) care urmărește dezvoltarea mijloacelor media și a comunicațiilor ecleziale, favorizează activitatea Conferințelor Episcopale în acest domeniu și elaborează alegeri de politică mediatică.

Membrii Comitetului executiv al CEEM sunt Episcopii responsabili din cele 5 arii lingvistico-regionale europene, împreună cu experții lor și unii responsabili ai organismelor europene pentru media.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat