Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Ziua Tineretului la Bacău: invitație, prezentare și explicații

Continuă tradiția ca în prima duminică din luna mai să se celebreze Ziua Tineretului la nivel diecezan. În ziua de 4 mai 2008, la Parohia "Sf. Nicolae" Bacău, tinerii din Dieceza de Iași se vor întâlni din nou pentru a se lăsa călăuziți de promisiunea, care a devenit și tema Zilei Mondiale a Tineretului: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8).

Nu trece cu vederea! Nu lipsi!

Ziua Tineretului este organizată de Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor, are un caracter spiritual, de comuniune și de sărbătoare și se adresează tuturor tinerilor cu vârsta între 14 și 30 de ani din Dieceza de Iași. Acest eveniment nu are scopul doar de a reuni un mare număr de tineri, ci respectând semnificația Zilelor Mondiale ale Tineretului, are trei componente: celebrare, formare și sărbătoare. Aceste trei dimensiuni se regăsesc în diferitele manifestări legate de Ziua Tineretului.

Celebrare
Dimensiunea centrală a Zilei Tineretului este legată de manifestarea credinței pe care tinerii o au în Isus Cristos și angajarea de a fi adevărați mărturisitori ai săi în toate circumstanțele vieții. Momentele de celebrare oferă ocazia de a experimenta dimensiunea comunitară a Bisericii adunată în jurul lui Cristos, cu dorința de a fi "o singură inimă și un singur cuget". Iată care sunt momentele de celebrare:

Sâmbătă, 3 mai
- 18.00: Sfânta Liturghie, la care vor participa tinerii implicați în organizare, cei care au desfășurat repetițiile pentru momentele de a doua zi, cei care au luat parte la momentele de formare din cadrul Laboratoarelor de idei din cursul după-amiezii, tinerii din Parohia "Sf. Nicolae" și tinerii din celelalte parohii din Bacău.
- 20.00: Ora de veghe, ca pregătire pentru celebrarea Zilei Tineretului. Vor participa toți tinerii prezenți deja la Bacău. Sunt rugați să participe și tinerii din parohiile din apropiere.

Duminică, 4 mai
- 09.00: Rugăciunea de deschidere;
- 10.30: Rugăciunea de pregătire pentru sfânta Liturghie;
- 11.00: Sfânta Liturghie, momentul central al Zilei Tineretului, la care vor participa tinerii veniți din aproape toate parohiile diecezei, împreună cu păstorii lor.
- 15.00: Rugăciunea de încheiere.

Formare
Ziua Tineretului este și o ocazie de formare pentru tinerii care doresc să se implice mai mult în favoarea comunităților din care fac parte. Aceasta este finalitatea Laboratoarelor de idei: să ofere o bază de formare pe marginea unor teme de actualitate și de relevanță pentru tineri.

Sâmbătă, 3 mai, între orele 14.00-17.00, vor avea loc cinci laboratoare (work-shop) coordonate de persoane cu experiență în domeniile respective:
1. Tehnici de animare a grupului - pr. Tiziano Baracco;
2. Tinerii și mass-media - pr. Cornel Cadar;
3. Alegerile majore ale vieții - pr. Marius Taloș;
4. Teatru biblic - Cornel Bulai;
5. Animarea misionară - pr. Claudiu Iștoc.

Cei care doresc să participe la unul dintre aceste laboratoare trebuie să se înscrie în prealabil la: Mădălina Cochior, mobil - 0742/289638, e-mail: mdcrs@yahoo.com.

Aceștia vor avea asigurată cazarea pentru noaptea dintre 3 și 4 mai, fiecare trebuind să își aducă sac de dormit și izopren și să își asigure personal cina. Locurile la laboratoare sunt limitate!

Un alt moment de formare va fi Programul cultural-religios (duminică, între orele 09.00 și 10.00), care va consta într-o cateheză pe marginea mesajului Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Tineretului, o reflecție asupra temei Zilei Tineretului, dar va oferi și ocazia de a cunoaște felul în care se implică asociațiile de tineri în dieceza noastră.

Sărbătoare
Ziua Tineretului stă sub semnul entuziasmului caracteristic tinerilor și al exprimării specifice. Festivalul tinerilor, ce se va desfășura duminică între orele 14.00 și 16.00, este momentul în care tinerii își vor manifesta darurile, talentele, capacitatea de a exprima în mod artistic ceea ce este în inima și în viața lor. Nu vor lipsi numeroasele surprize, foarte atrăgătoare, pentru cei prezenți.

Programul complet

Sâmbătă, 3 mai 2008
* 14.00 - 17.00 - Laboratoare de idei.
1. Tehnici de animare a grupului;
2. Tinerii și mass-media;
3. Alegerile majore ale vieții;
4. Teatru biblic;
5. Animarea misionară.
* 18.00 - Sfânta Liturghie;
* 20.00 - 21.00 - Oră de veghe; ocazie de spovezi.

Duminică, 4 mai 2008
* 07.30 - Deschiderea centrelor de primire a grupurilor.
* 09.00 - 10.00 - Program cultural-religios; ocazie de spovezi.
* 10.00 - 10.30 - Repetiția cântărilor pentru Sf. Liturghie; ocazie de spovezi.
* 10.30 - 10.50 - Pregătire spirituală pentru Sf. Liturghie.
* 11.00 - Celebrarea Sf. Liturghii prezidate de PS Petru Gherghel, la care va lua parte PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.
* 13.00 - 14.00 - Prânzul (fiecare participant și-l va asigura personal).
* 14.00 - 16.00 - Festivalul tinerilor.
* 16.00 - Încheierea.

Ziua Tineretului este o sărbătoare a tinerilor pentru tineri, o manifestare a prețuirii Bisericii față de aceștia. Poate fi o experiență de credință, de comuniune și de angajare concretă. Invitația este adresată tuturor tinerilor: Nu trece cu vederea! Nu lipsi!

Pr. Felix Roca
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat