Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Roman: Concurs de dans

La inițiativa și directa coordonare a Adrianei Ianuș, responsabil AC zona Roman, și a pr. Romeo Neculai, asistent spiritual AC zona Roman, duminică, 27 aprilie 2008, a avut loc un concurs de dansuri interparohial la subsolul bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman. La acest concurs au fost prezente câteva parohii din zona Roman: Gherăești, Tămășeni, Săbăoani, Adjudeni, "Inima Neprihănită a Mariei" Roman, "Isus Bunul Păstor" Roman, "Fericitul Ieremia Valahul" Roman.

Acest "show" s-a desfășurat pe parcursul a cinci probe: patru probe obligatorii pe perechi (dans popular, rock and roll, vals și R&B), iar ultima rundă fiind cea la alegere (unde participanții au avut voie să aleagă orice tip dans, dar și formația cu care vor dansa, nu neapărat o pereche, putea fi și un grup).

S-a putut observa cât suflet și câtă dăruire au depus concurenții în pregătirea acestor dansuri din ceea ce au reușit să redea. Au fost în cea mai mare parte încântători. Mulți dintre ei au muncit săptămâni întregi, chiar luni de zile, pentru a face o figură frumoasă. Unii au avut profesori la fiecare dans în parte și de aceea a ieșit atât de minunat. Se puteau înscrie, după cum bine a precizat pr. Romeo, la orice emisiune de dansuri de la marile televiziuni.

Dansatorii au avut costume deosebite pentru fiecare dans în parte, idei originale de redare a dansurilor, prezență scenică captivantă, și nu în ultimul rând "joc de glezne".

Juriului a fost format din câțiva reprezentanți ai Consiliu Diecezan: Dana Chelaru, responsabil tineri pe dieceză, Dana Nistor, responsabil tineri pe zona Iași, Florin Breahnă, secretar copii pe zona Bacău, Viorel Butacu, responsabil copii pe zona Bacău, Gaby Măriuță, responsabil tineri zona Bacău.

Atmosfera a fost incendiară, mai ales atunci când au intrat pe scenă cei de la Pildești cu piesa de teatru: "Dansez pentru tine", unde concurenții au fost: o babă și un moșneag, o familie de țigani, doi tineri și doi copii. Fiecare dintre ei au încercat să încingă cât mai tare atmosfera, dar copiii au fost cei care au primit cele mai multe aplauze și prin urmare au câștigat.

În cele din urmă s-a ajuns și la decizia juriului. Toți eram nerăbdători, dar nu mai aveam ce face, decizia a fost luată. La dansul popular au câștigat cei din Săbăoani, la rock & roll - cei de la "Isus Bunul Păstor" Roman, R&B - cei din Gherăești, vals - cei de la "Inima Neprihănită a Mariei" Roman, iar la ultimul dans, cel la alegere au câștigat cei de la "Fericitul Ieremia Valahul" Roman. Aceștia au primit câte un tricou ce a avut imprimată o imagine cu sărbătoarea la care au participat, o ciocolată, o diplomă și un poster cu Acțiunea Catolică. Apoi fiecare participant a primit câte o diplomă de participare.

Nu știm dacă decizia finală a fost cea mai bună, dar nici juriul nu a avut experiență în spațiul acesta de manifestare, de aceea nu trebuie să îl judecăm.

A fost cea mai reușită și cea mai de amploare manifestare, am putea spune culturală, a tinerilor. Sigur că părintele nu a ratat ocazia de a-i îndemna pe tineri să aibă același curaj și aceeași dăruire în a pregăti momentele spiritual-religioase din parohiile lor, pentru a se dezvolta integral și nu doar parțial. Sperăm că vor mai fi astfel de ocazii, iar cei care au participat vor avea mai multă experiență și vor ști ce să facă pe viitor.

Ionuț Bișoc și Alexa Ciuraru
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat