Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schimb de experiență România-Germania

O delegație română formată din 12 persoane, specialiști ai centrelor Caritas din Iași, Roman și Bacău, a făcut o vizită de lucru în orașul Münster, în perioada 14-19 aprilie 2008. Scopul acestei deplasări a fost acela de a se realiza un schimb de experiență între lucrătorii sociali din această zonă a Germaniei și cei români, în fapt continuarea unor acțiuni de colaborare în baza unui parteneriat ce a debutat în urmă cu mai mulți ani.

Münster este un oraș în nordul landului Renania de Nord-Westfalia din Germania. Orașul a fost fondat în anul 793, iar în prezent are 280.000 de locuitori. Acesta a suferit mult de pe urma bombardamentelor aviației anglo-americane din anii 1944-1945, iar orașul vechi a fost distrus aproape în totalitate.

După război a redevenit un centru economic dinamic, cu un sector terțiar foarte bine dezvoltat și cu instituții de cercetare ultramoderne. În prezent este și un important centru universitar având peste 50.000 de studenți la Universitatea Westfalică Wilhelm, fondată în 1902.

După un drum lung, obositor, dar plăcut și nu lipsit de mici aventuri amuzante, delegația română a ajuns cu bine în Münster, locul unde proverbiala răceală germană nu și-a făcut apariția pe durata șederii noastre în Germania. Am întâlnit oameni prietenoși și mereu zâmbitori. Încă din prima zi am fost întâmpinați cu zâmbete și o căldură sufletească specifică doar oamenilor deschiși.

Programul extrem de încărcat al delegației noastre a reprezentat vizitarea centrelor rezidențiale existente în Münster și în localitățile din vecinătatea acestuia, asistarea la sesiunile de informare organizate special pentru această acțiune și ținute de coordonatorii programelor sociale, administratorii centrelor pentru ocrotirea vârstnicilor, copiilor cu dizabilități, a persoanelor sărace, a oamenilor fără adăpost, a persoanelor aflate în ultima fază de cancer si a celor dependenți de substanțe cu efect psihoactiv.

Pe parcursul discuțiilor avute cu specialiștii germani am descoperit un sistem de asistență socială extrem de bine organizat, rodul unei activități de aproape 100 de ani, dar și a unei implicări totale a statului german cu fonduri și locații. De asemenea, după multă vreme am auzit un concept pe care-l credeam uitat, de care, din păcate, astăzi ne ferim să-l utilizăm în cadrul discursurilor noastre fiind considerat perimat: "prietenia dintre popoare". Această formulare i-a aparținut pr. Dieter Geerlings, unul dintre amfitrionii noștri și o persoană extrem de jovială.

După șapte zile, încărcate delegația română s-a întors în țară, concluziile reprezentanților acesteia gravitând asupra faptului că acest model german privind sistemul de ocrotire socială adresat categoriilor defavorizate poate fi replicat și în România.

Cătălin Asăvoaei


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat