Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecții: "Eu și el" - "Țară de mucegai"

Eu și el

Mi-am dat seama că nu trebuie să îmi arunc atâtea întrebări în timpul Liturghiei. De genul: De ce vecinului de lângă mine nu-i stă bine haina? Sau de ce vecinul de lângă mine e prost îmbrăcat și are hainele rupte și pe deasupra el mai miroase și urât de parcă apa ar fi principalul lui dușman? De ce predica lui nenea ăla în alb (preotul) e prea academică sau, dimpotrivă, nu e pe gustul meu? Sau de ce predica e prea seacă sau monotonă? De ce bătrânelul acela din colț a pus în coș o bancnotă de 10 RON, dar a stat mai bine de un minut să ia rest? De ce vorbesc babele în biserică și copiii ăia nu-și mai găsesc locul? De ce fereastra cu vitraliu din stânga sus este... prea sus? Și mai sunt în mintea mea o mulțime de întrebări existențiale de genul celor amintite.

Dar mi-am dat seama că mai sunt câteva întrebări pe care încă nu le-am spus și la care încă nu am căutat răspunsul: Cine sunt eu? Eu, da eu, eu pârlitul, lăudărosul, curiosul, voioristul sufletelor, eu în adâncul ființei mele, eu cine sunt? Sunt eu cu adevărat? Nu sunt eu o iluzie? Nu sunt eu o prejudecată pentru alții? Nu sunt un vis sau o fantomă, o himeră în mintea mea? Da, eu omul ăla pe care-l văd și așa destul de rar la Spovadă și la Împărtășanie numai de Paști și Crăciun?

Cine sunt eu? Sunt oare un trecător care calcă neglijent în picioare o floare de la marginea drumului sau sunt unul care o îngrijește, un mic grădinar? Cine sunt eu cu adevărat? Eu sunt eu? Eu mă cunosc sau sunt un șarlatan cu mine?

Și pentru aceasta nu am nevoie de oglinzi. Trebuie doar să mă așez în genunchi în fața celui de sus, să închid ochii, să mă cufund în întunericul meu și să mă văd cu ajutorul luminii lui Cristos cu adevărat. Să încerc în tăcere să îmi văd coșurile, punctele negre, asperitățile, cutele de grăsime ce îmi brăzdează grotesc și nemilos inima mea. Apoi să deschid ochii și să mă întreb din nou: Cine sunt eu?

E noaptea de Înviere acum în inima mea și primesc lumina lui Cristos. Vin și iau lumina. Întunericul devine plăpând și lumina devine din ce în ce mai mare pe măsura ce Cristos este prezent zi de zi, oră de oră, clipă de clipă în inima mea. Și pe măsură ce bezna se risipește, pe măsura ce noaptea e spulberată de zorile Învierii, eu parcă încep să deslușesc, încep să mă văd. Mă văd încet, încet, așa cum sunt. Greoi, stângaci, neîndemânatic, poate un pic nedumerit, trezit din somn. Mă văd și încep să mă recunosc și îmi aduc aminte cu mintea și cu inima de primele mele zile de viață, atunci când părinții și nașii mă primeau în brațe și preotul mă boteza în hăinuțe albe. Mă văd și îmi aduc aminte de când m-am spovedit prima dată și apoi de când l-am primit cu emoție pe Cristos în taina Împărtășaniei. Mă văd și îmi aduc aminte de când eram copil. Mă văd și îmi aduc aminte de mine.

Îmi dau seama, într-un final, că pot exista milioane de întrebări în timpul Liturghiei. Pot să răspund la toate, dar toate îmi sunt inutile atât timp cât nu răspund la una singură: Cine ești tu, Doamne?

* * *

Țară de mucegai!

Nici nu am apucat să ne trezim bine din pat că televizoarele, radiourile, ziarele, panourile publicitare urlă în continuu: "Trezește-te, trăiești într-o țară de mucegai! Înarmează-te până în dinți cu arma eficace, «dinte pentru dinte» și drum bun, ai o nouă zi în față! Dă-i în cap, luptă-te, mai și trișează dacă poți! Seara o vei petrece într-un magazin sau într-o crâșmă oricum cheltuind banii pe mâncare sau pe băutură! Încă o victorie a consumismului în țara noastră de mucegai!".

Claxoane, zgomot, viteză, nervi, zbucium, agitație.

Dar într-o fracțiune de secundă, o clipă de infinitate și timpul a stat în loc, totul a încremenit și a rămas nemișcat. Culorile gri încep să strălucească, se schimbă, se transformă. Griul devine color, florile încep să emane parfumuri încântătoare, parcă auzim și păsărele în copaci, este un aer de primăvară și simțim mirosul ierbii. Cireșii au înflorit. Acum e vremea magnoliilor, iar probabil peste câteva săptămâni bune vor înflori și teii.

Totul devine verde și mucegaiul se estompează. Se ascunde după acest verde și uneori e ușor să-l confunzi. Se aseamănă foarte bine unul cu altul: verdele cu mucegaiul. Însă lumina care vine de sus ne face să deosebim adevărul de minciună. Și mai mult, într-o alchimie ingenioasă, într-o transformare radicală, mucegaiul devine aur. Devine aur pur, de o calitate cerească.

Nimic nu stă în calea luminii, iar Învierea ne trimite într-o, cu totul și cu totul, altă lume. De fapt nu este o altă lume este tot lumea noastră. Totul se transformă în aur când Cristos învie. Întreaga fire se schimbă. Cristos a înviat!

Timpul izbucnește în valuri. Viteza nu mai contează. Claxoanele sunt acoperite de râsetele copiilor care se joacă în iarbă. Nervii noștri sunt relaxați de ceea ce ni se perindă în fața ochilor: spectacolul vieții. Oamenii au mai multă răbdare, se ajută mai mult, sunt mai blânzi și mai corecți, soarele strălucește din nou, iarna s-a dus. Zbuciumul și agitația au dispărut ca prin farmec. Oamenii surâd și vorbesc, plimbările pe jos sunt din ce în ce mai dese. E sărbătoarea Învierii. E sărbătoarea iertării! E sărbătoarea renașterii! Totul strălucește!

Țara noastră de mucegai a devenit o țară de aur. Măcar pentru o clipă. Pentru o clipa de veșnicie am tăcut cu toții și ne-am bucurat de onoarea de a fi cetățenii țării cerești. Cristos învie și transformă întreaga lume într-un basm, într-o feerie.

Pentru o clipa nu vom auzi în fiecare dimineață repetițiile înfiorătoare din lumea de mucegai! Vom auzi o clipă și ceea ce se întâmplă cu adevărat în inima noastră!

Adevărat a înviat! Chiar a înviat! Cristos a înviat!

Claudiu Bîrliba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat