Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Paris: Omagiu sfintei slujiri

Sfânta slujire constituie răspunsul recunoscător al ființei, create după chipul și asemănarea Creatorului, un răspuns pentru toate binefacerile pline de iubire, revărsate de acesta asupra creației sale.

Surorile Congregației "Însoțitoarele Credincioase ale lui Isus", comemorând în acest timp împlinirea a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a fondatoarei congregației, venerabila Marie Madeleine de Bonnault d'Houet, reprezintă un astfel de răspuns, un exemplu de respectat și de urmat, în aceste timpuri străbătute de dezorientare și de fragmentare a existenței, de nedreptăți sociale și consumism nerațional.

Vizionară și voluntară, sub insuflarea Duhului Sfânt, această nobilă doamnă s-a umplut de harul dăruirii sufletești, pe care apoi l-a transmis mai multor persoane credincioase, chemate să fie după modelul sfintelor femei însoțitoare ale lui Isus, apropiate oamenilor la suferințe și nedreptăți, dar și la speranțe și bucurii.

Fiică a Franței, activitatea Mariei Madeleine nu s-a limitat la țara natală și printr-o stăruință demnă de admirat, în înfruntarea încercărilor lumești, a militat pentru slujirea în fapt a Cuvântului, a valorilor împărăției lui Isus, pe meridianele lumii, lucru realizat pe deplin în zilele noastre, prin străduința surorilor FCJ prezente în misiune pe toate continentele.

Slujirea lui Isus, prin lucrare spirituală și ofertă, poate sfinți atât suferința și durerea omenească, cât și bucuria sufletească și toate darurile vieții noastre din ansamblul Creației care ne înconjoară.

Prin educație, exerciții spirituale și misiune, Congregația FCJ deschide o cale de parcurs, care face cunoscută prezența Domnului Isus Cristos în orice loc și timp, în fiecare om, în toată creația.

Prezente în România, încă din anul 1994, surorile FCJ activează în diecezele romano-catolice din Muntenia și Moldova prin misiune și pastorație, fiind purtătoare de raze luminoase de credință, de iubire fraternă și caritate creștină.

Prețuind nobilul și sfântul lor demers spiritual, noi, un grup de laici însoțitori în misiune, ne-am asociat cu bucurie, în aceste zile jubiliare, omagiului adus venerabilei fondatoare, la manifestările dedicate celebrării celor 150 de ani de la plecarea sa la Domnul. Delegația diecezană a fost prezentă la Paris, la Casa surorilor FCJ, unde s-au desfășurat aceste manifestări la nivelul provinciei Europei, culminând cu ceremonia liturgică de la catedrala "Notre Dame", urmată de vizite la muzeul memorial închinat fondatoarei, la încăperea ultimelor sale clipe de viață, de vizionarea unor documentare și prezentări de lucrări dedicate ilustrei personalități religioase.

Aceste activități au fost colorate de voioșia copiilor și tinerilor, din școlile patronate de congregație din Franța, Anglia și Irlanda, care prin jocuri, dansuri și cântece, au însoțit agapele fraterne cu persoanele consacrate și laicii veniți de pe continent.

Prezența românească a fost apreciată în mod deosebit, România fiind prima țară, ce a avut onoarea prezenței FCJ în estul Europei, cu activități ce se bucură de multă audiență și căldură sufletească, din partea credincioșilor.

Manifestările de la Paris, pline de entuziasm, vor fi urmate de ceremonii similare în parohiile din București și Galați, unde activează surorile misionare FCJ.

Ionel Gheorghiu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat