Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Curs de formare pentru responsabilii laturii cultural-recreative ai AC

La Mănăstirea Surorilor Borromite din Gioseni (BC) a avut loc, în perioada 18-20 aprilie 2008, cursul de formare pentru responsabilii laturii cultural recreative ai Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași. Au răspuns invitației 50 de tineri și adulți, din 35 de parohii, din cele trei zone de activitate ale AC: Bacău, Iași, Roman.

Sub motoul "Înnoiți-vă spiritul minții voastre și îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și în sfințenia adevărului" (Ef 2,23-24) și tema "Cultura morală. Dimensiunea primară și fundamentală a culturii este moralitatea sănătoasă", acesta a fost ultimul curs de formare pe laturi, din seria celor patru propuse în cadrul Adunării Generale. (S-a realizat câte un curs de formare pentru fiecare din cele patru direcții de activitate ale asociației: liturgic, formativ-educativ, caritativ, cultural-recreativ).

Organizatorii, coordonatorii și formatorii acestui curs au fost: pr. Marius Sabău, asistent spiritual sector tineri, zona Bacău, pr. Felix Roca, asistent general AC și Narcis Jitaru, vicepreședinte AC, împreună cu o parte a consiliului diecezan AC.

Activitatea de formare s-a deschis vineri seara, cu o sfântă Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, după care a urmat programul de cunoaștere, condus de asistentul general al AC. În cadrul acestuia, cei prezenți și-au descoperit unii altora unele caracteristici ale persoanei .

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea Laude, după care au avut loc momentele de formare propriu-zise, conduse de pr. Marius Sabău. Mai concret, am aflat despre "Isus Cristos, izvorul civilizației iubirii": "Civilizația iubirii este una dintre cele mai frumoase definiții ale civilizației creștine. Fiecare este important și respectat pentru ceea ce este și face în această civilizație. Ce preferă tinerii de azi? Asumarea responsabilității? Limite? Orice tânăr echilibrat care, după o căutare de sine este capabil să dăruiască, este produsul unei adevărate ucenicii și va putea acționa ca un adevărat ucenic al lui Cristos, prompt și fidel"- spunea, printre altele părintele.

În centrul zilei de sâmbătă a stat sfânta Liturghie, celebrată de asistentul spiritual al zonei Bacău, pr. Marius Sabău.

Vremea bună de după-amiază a fost un prilej binevenit pentru a face câteva jocuri în aer liber. Programul a continuat cu al doilea moment de formare, pregătit de Narcis Jitaru, prin vizionarea unui documentar despre evoluția artei și a culturii, o reflexie asupra acestuia. A urmat lucrul în grupuri mici, în cadrul următoarelor ateliere: "Filmul și muzica", "Internetul, telefonul și televizorul" și "Jucător sau spectator", apoi prezentarea în plen a concluziilor grupurilor.

Seara a continuat cu un program recreativ desfășurat în jurul unui foc de tabără, pe dealurile din preajma localității Gioseni.

În ultima zi a cursului, duminică, responsabilii laturii cultural-recreative au participat la un moment formativ spiritual (lectio divina) susținut de pr. Felix Roca. S-a aprofundat pericopa evanghelică Mt 4, 12-23, despre începutul predicării lui Isus și chemarea primilor ucenici.

Plini de voie bună și încărcați spiritual, încredințând toate hotărârile și planurile de viitor bunului Dumnezeu, cursul de la Gioseni s-a încheiat cu sfânta Liturghie care a încununat cu succes munca acestor zile de formare.

Narcis Jitaru


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat