Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoare (BC): Întâlnire spirituală cu tinerii

Un grup de tineri din jurul Bacăului și Iașului au participat la o întâlnire spirituală cu tema "Sfințenia posibilă oricând!", la mănăstirea Surorilor Oblate Asumpționiste din Izvoare (BC), sâmbătă, 19 aprilie 2008. Întâlnirea a fost animată de pr. Vasile Petrișor. Ziua a început cu prezentarea tinerilor, a așteptărilor lor, apoi a urmat o cateheză și sfânta Liturghie animată. După-amiază au avut loc discuții în grupuri în cadrul cărora tinerii au încercat să dea răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Cum este percepută sfințenia în rândul tinerilor? Care este prima reacție când se aude acest termen? Ar trebui căutat sau folosit un altul?

  • Care sunt cele mai profunde dorințe ale tinerilor? Se găsesc printre aceste dorințe și valori care au legătură cu sfințenia?

  • Încercați să dați o definiție sfințeniei!

  • Care sunt piedicile sau obstacolele care îl împiedică pe tânărul de astăzi să dorească sfințenia și tot ceea ce include ea?

Prima concluzie a fost aceea că sfințenia este percepută de tinerii de astăzi ca un lucru intangibil, supraomenesc, ceva ce ne depășește cu mult. Sfințenia ar fi accesibilă persoanelor consacrate și preoților. Cei prezenți au fost de părere că sfințenia există în fiecare dintre noi, o avem în suflet, e un dar primit de la Dumnezeu pe care trebuie să îl dezvoltăm de-a lungul vieții.

Exemple de sfinți sunt chiar printre noi, oamenii de rând: un tată care își continuă munca zi de zi pentru a-și susține familia, o mamă care se sacrifică pentru copiii ei, un tânăr care "luptă împotriva curentului", care nu renunță la principiile lui și trece cu mult curaj peste toate barierele.

Nu credem că trebuie folosit un alt termen în loc de "sfințenie"... oare am putea să folosim un alt termen pentru iubire?... Nu! Iubirea... rămâne iubire.

Tinerii își doresc să fie fericiți, dar caută aceasta în lucrurile materiale, excluzându-l pe Dumnezeu din viața lor. A fi sfânt înseamnă a fi un om modest, pur, curat, împlinind porunca iubirii, înseamnă a dobândi libertatea sufletului în comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți eliberându-ne de condițiile noastre. Dorința tânărului de a înainta spre sfințenie este împiedicată de anturaj, mass-media, de propriile dependențe, de libertatea înțeleasă ca libertinaj.

Ne-au fost prezentate câteva exemple de oameni cu o conduită sfântă: papa Ioan Paul al II-lea, fericita Maică Tereza de Calcutta și fericitul Ieremia Valahul.

S-a pus accentul pe educația din familie îndreptată spre sfințenie, iar a fi sfânt poate însemna să-ți trăiești viața așa cum e, în comuniune cu Dumnezeu, să faci sacrificii pentru a-ți atinge țelurile, fără a te răzvrăti.

Iolanda Budău,
Oana Adriana Nester


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat