Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini la Chișinău

Un grup de 28 de credincioși din Parohia "Sf. Anton de Padova" din Iași a realizat în perioada 19-20 aprilie 2008 o vizită comunității romano-catolice din Dieceza de Chișinău. Evenimentul a constituit un puternic imbold pe drumul credinței în Cristos înviat din morți.

Într-o lume aflată într-un pelerinaj continuu spre Occident, ideea un pelerinaj spre estul Europei este de-a dreptul inedită și provocatoare. În contextul în care Biserica Romano-Catolică din Republica Moldova resimte din plin efectele unui trecut deloc favorabil, un astfel de pelerinaj constituie un puternic imbold pe drumul credinței.

Împreună cu părintele vicar, Petru Tamaș, cei 28 de pelerini au pornit sâmbătă, 19 aprilie, spre Chișinău. După un prim popas la Centrul Social "Alois Scrosopi", unde sunt hrăniți zilnic aproximativ 300 de bătrâni și săraci și unde funcționează o grădiniță, proiecte de care se îngrijesc Surorile Providenței, am poposit la Stăuceni, o localitate situată la 3 km de Chișinău. Aici ne-a întâmpinat părintele Klaus, un preot verbit, de origine germană, de mai mulți ani paroh al acestei comunități. Pe lângă impresionantele realizări materiale (biserica, grădinița, centrul medical și centrul pentru boschetari), ne-a surprins ritmul în care a crescut această comunitate. De la cele trei familii care au solicitat inițial prezența unui preot, numărul familiilor catolice a crescut la câteva zeci, dintre care mulți sunt poloni sau germani. De altfel în aproape toate comunitățile catolice din Moldova există un mozaic etnic și lingvistic: români, ruși, poloni și germani.

De la Stăuceni ne-am îndreptat spre Crețoaia, o localitate în care singurele punctele de referință sunt prăvălia din centrul satului și biserica. Trecutul creștin al acestui sătuc, izolat de lumea urbană, a impresionat pe toți pelerinii. Zeci de ani, după ce le-a fost distrusă biserica și le-a fost luat preotul, credincioșii catolici de aici au transmis din generație în generație credința creștină catolică, botezându-și singuri copiii și celebrând ei înșiși înmormântările.

Când trecutul catolic al creștinilor din această comunitate părea a se fi uitat, un preot a văzut într-un autobuz o persoană care se însemna cu semnul sfintei cruci după ritul catolic. A fost suficient pentru ca în scurt timp un preot catolic să se stabilească din nou la Crețoaia. În prezent, prin devotamentul părintelui Andrei Dăscălașu și al parohilor precedenți, comunitatea numără câteva zeci de familii, are o biserică nouă și o grădiniță condusă de câteva surori. Soarele credinței a răsărit din nou în inima multora dintre locuitorii acestui sătuc, în care drumurile seamănă cu o grădină, și din care pe timp ploios cu greu mai poți ieși spre oraș.

Duminică dimineață am străbătut străzile și parcurile din inima capitalei moldave admirând clădiri impunătoare, edificii religioase și politice, precum și multitudinea spațiilor verzi, o adevărată bogăție a orașului. Momentul cu cea mai mare încărcătură emoțională l-a constituit vizitarea Cimitirului "Azov", la intrare întâmpinându-ne însuși PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Excelența sa este unul dintre primii preoți români care a venit aici după 1989, în incinta acestui cimitir fiind stabilită și prima reședință parohială. În condiții cu totul vitrege, candela credinței a fost reaprinsă în sufletul multor locuitori ai Basarabiei, care și-au amintit că părinții, bunicii sau străbunicii lor au fost catolici și acum, deși la o vârstă adultă, au venit ei înșiși să ceară Botezul.

Biserica în ruină din inima cimitirului a retrezit în memoria pelerinilor amintirile anilor prigoanei comuniste. Pentru mulți ani această biserică a fost singura biserică catolică din Basarabia în care se oficiau servicii religioase, aici slujind și singurul preot prezent în aceste teritorii. Pe parcursul drumului de întoarcere spre catedrală, în autocar, Preasfințitul a răspuns unor întrebări ale credincioșilor doritori să afle cât mai multe despre viața Bisercii Catolice de aici.

La ora 12.00, în catedrală, a avut loc Liturghia în limba română, la care pelerinii români au participat alături de credincioșii moldoveni. În cadrul predicii au fost sensibilizați asupra identității lor de "pietre vii", cu un rol și cu o misiune specială în edificiul Bisericii. Catedrala "Providența Divină" este la rândul ei martora multor asupriri istorice, fiind pentru mulți ani transformată în club și în depozit. Marele mozaic din prezbiteriul bisericii îl are în centru pe Cristos răstignit, spre care se îndreaptă dintr-o parte apostolii, iar dintr-alta toți înaintașii moldovenilor.

În semn de prețuire și mulțumire pentru "binecuvântarea" oferită credincioșilor din Parohia "Sf. Anton" de a vizita Dieceza de Chișinău, aceștia au oferit o pictură pe pânză, reprezentându-l pe patronul biserici noastre, "Sf. Anton de Padova", episcopului de Chișinău, care de altfel poartă numele acestui sfânt. În cuvântul rostit în numele vizitatorilor de unul dintre pelerini, acesta a menționat: "Este vrednic de admirat devotamentul Excelenței voastre și a echipei de preoți care a trudit să distrugă piatra de beton pe care reprezentanții politici ai trecutului au încercat să o toarne peste conștiințele oamenilor. Dumneavoastră ați reușit să semănați în fisurile de piatră ale conștiințelor sămânța dumnezeirii. Din mormântul bine armat a apărut viața. Rodul muncii sfințiilor voastre este ca o înviere din morți".

Ecoul acestei vizite va rămâne pentru mult timp în inimile vizitatorilor, care au înțeles între altele cât de importantă este misiunea lor de a transmite generațiilor următoare credința primită.

Pr. Petru Tamaș


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat